IKAN NIE MACAM ULAR TAPI SEDAP!


assalammualaikum...

trip renjer kali agak kecewa sedikit.. lain yang di buru lain pulak yang renjer dapat..ha macam tu la rezeki kaki pancing macam renjer nie...lubuk dah cantik umpan pun yang terbaik tapi yang sangkut kat kail tu la ha yang macam ular tu hehe.. tapi tu bukan ular tau tu namenye IKAN TILAN..

ikan ke ape nie??
|
|
ikan nie memang dah banyak kat sungai estate ulu basir nie..sampai tak sempat ikan lain nak makan umpan yang renjer labuhkan.. niat renjer nak menjerat si ikan belida tapi tak sempat si belida nak makan umpan, ikan tilan nie lebih dulu mencuri umpan.. mungkin ikan nie dah terlalu banyak kat lubuk yang renjer turun kali nie..
|
|
besar-besar pulak tu yang renjer dapat.. hampir 1 kilo seekor ikan tilan nie..sblum-sblum nie renjer tak pernah pun nak rase isi ikan nie..maklum la dah macam ular je eeiii!! tapi member-member renjer yang pernah makan ikan nie semua cakap isi ikan nie sedap..tu yang renjer ambik jugak.. tapi memang betul ape diorang cakap! ikan tilan nie memang sedap! lebih kurang rase belut je..renjer dah cube perhhh!! siap wat masak pedas lagi... dah macam makanan eksotik je hahaha.... tak caye?? nanti kalau korang kail dapat je ikan nie korang try makan, seyes sedap!! hehe....


nota renjer : kate orang ikan tilan nie ubat,tapi renjer tak pasti la ubat untuk ape.. ade yang tahu ke???


19 comments:

  1. ichsan afriadi : wah sedap??? mesti dah pernah makan?? tapi mmg sedap pun hehe....

    ReplyDelete
  2. tak pernah dengar nama ikan nie..
    ikan keli tau la...kiki

    ReplyDelete
  3. mcm ikan keli pon ad.. tgk gmbar pon dh trliur.. klau msuk mulut msti lebar je snyum.. pos la kat sini skit.. hik3..

    ReplyDelete
  4. yaya azura : kurang lebih macan ikan keli jugak la hehe...

    ReplyDelete
  5. farhana jafri : ikan nie memang sedap hehe kalau nak mrase mai mlwat renjer huhu...:)

    ReplyDelete
  6. memang sedap ikan tilan ade byk jenis, tapi x best bila makan umpan habisnye telan semua dgn mata kail sekali...
    kalau nak pegang dia licin weh...kena pegang dgn daun keladi. dia alah dgn daun keladi

    boleh buat ubat tenaga batin lelaki weh...power gitu hehhee

    ReplyDelete
  7. anak ulu cheka : memang telan pun, tu yang nk lepaskan balik rase kesian je,,kang mati pulak die, baik bwk blk wat goreng :)

    wahh!! ubat tenaga rupenye huhu renjer dah mkn ptt rase power je hahaha....

    ReplyDelete
  8. memang tensen la dapat ikan tilan ni,manjang telan mata kail.kalau saya dululu bila dapat ikan ni,selalu hempas atas tanah bagi mata kail keluar.tak pun kena penggal kepala dia,hee!

    ReplyDelete
  9. Sdr Ranjer macammane nak buat umpan sawit peram. Peram macam tu je ke atau ada petua2nya

    ReplyDelete
  10. raidenovich : tapi care die makan mmg bagus,kmpem xlucut kail dah hehe.. tpi hati2 ngn ikan tilan nie, bawah badan die ade sengat tau..:)

    ReplyDelete
  11. anonymous : senang je nak peram, cube cek kat lebels umpan tu..:)

    ReplyDelete
  12. Renjer guna umpan ape eh

    ReplyDelete
  13. Klo boleh tahu dimane ade jualan nye trims

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikn ni mmg xde di pasaran sbb tiada permintaan.

      Delete
  14. Hnya maniam yg mengenal manikam. Hehehe... Khasiatnya sm spt belut. Sesuai utk dibuat ubat sakit sendi dan sakit lutu.

    ReplyDelete
  15. Baru je dapat Tilan.... Ubat utk usus.... Siapa2 yg lepas bersalin tu elok makan. Yang utk tenaga batin pon baik. Yg ada eksiden tu pon elok makan utk baikkan luka2 dengan syarat di buat tilan bakar atau masak portugis je. Jgn le potong katam2 mcm ikan biasa tu.... Siat kulit dia. Hati2 dengan sirip dorsal ala berduri gitu. Yg tu je bahayanya. Siapa yg komen bawah badan ada duri. Tilan takde duri bawah ye mcm keli tu. Sekadar sirip dorsal yg atas tu je perlu hati2. Pegangla pakai kain atau glove. Nak siang....better penggal kepala sebab selalunya tilan telan mata kail. Pastu potong sirip dorsal pakai playar kacip yg tajam ye.... Hahahha...peh tu siat kulit dari bahagian atas ke ekor..... Buang le isi perut. Ada 2 lapis ye isi perut. Lapis ke 3 boleh jumpe darah beku tu. Lepas basuh.... Slice isi nya. Masukkan dalam aluminium foil. Buh potongan bendi... Bawang outih serai.....cabai hijau campur cabai burung Garam secukup rasa n sostiram. Blender semua buh le atas ikan tilan tu. Rasa mcmne...kome ejas ye.... Bungkus n bakar. Kome bleh imagine kan...kikiki

    ReplyDelete
  16. Baru dpt & tgk ni...mmg keras je gerak badan nye...bagus ni utk kaum Adam

    ReplyDelete