ASSALAMMUALAIKUM...
-CENDAWAN-
|
Rezeki terpijak kata orang..renjer balik dari memancing tempoh hari terjumpa cendawan busut ni..lama dah cendawan ni tak tumbuh..musim-musim hujan ni ade la dia muncul..tapi tak banyak pun..sempat jugak renjer pusing-pusing kot-kot ade lagi dekat kawasan kebun sawit tu..
pusing punya pusing jumpe jugak la sikit-sikit lagi..tak banyak agaknya tumbuh kat kawasan ni..jadi la dapat dalam 2,3kilo je..lepas la renjer nak wat makan sendiri je..kalau dulu-dulu sekali dia tumbuh banyak..siap renjer boleh jadi toke la,bawak pegi jual kat KL..hui lumayan hasilnya..kira bonus tahunan renjer la hehe...tahun ni tak mau pulak dia tumbuh banyak..urmm takde la bonus renjer untuk tahun ni :(
balik tu renjer terus kupas cendawan ni..wat tumis..perhh rasa dia!!! hehe...yang selebihnya renjer save untuk makan besar dengan teamrenjer nanti..kami dah plan untuk makan malam sabtu nanti..masing-masing cari hasil sungai untuk jadi juadah malam tu kang..renjer pun dah sedia 2 ekor ikan kelabau..dapat petang semalam..turun intai-intai kat sungai bernam semalam..air sungai masih dalam lagi.. port renjer dekat atas jambatan je..tu pun berhasil...
nota renjer : nantikan next entry, lepak santai atas jambatan sungai bernam..
pehhh.. terbaik arr.. kat cni lain sikit cendawan dia.. ada tumbuh bnyak time musim dia.. msti sedap ni
ReplyDeleteahowk : kat tempat renjer pun bermusim cendawan ni.. memang sedap kan :P
ReplyDeleterenjer punye resepi cendawan the best! TQ sbb bagi cik ana merase!! hehe
ReplyDeletecik ana
cik ana : kalau dah cendawan original ni masak ape pun sedap :P
ReplyDeletennti kita bakar ikan lak tau.. stok ikan kelabau dah ade hehe :)
dah lama tak makan cndawan ni.. sedap sangat2 kan...teringinnye nak makan :)
ReplyDeletemadi : memang sedap la hehe,,ko nak balik la kg :P ade la lagi sikit :P
ReplyDeleteSalam renjer.. Teman ada tanam candawan tiram kat belakang rumah. Cendawan yg renjer jumpe tu pelik sikit bentuk dia...teringin sungguh nak rase. Ada rasa mcm cendawan tiram ke? ke lagi sedap? Huuu..
ReplyDeleteCendawan busut adalah makanan yang paling sedap di dunia!
ReplyDeleteteringat pepatah melayu.. bgi cendawan tumbuh selepas hujan..
ReplyDeletehehee..
cendawan busut? renjer x der ke amik gambar cendawan tuh sebelum dicabut?
pernah tgk cendawan tumbuh kat tunggul kayu.. kat busut belum pernah tgk lagi..
Mak ehhh..kecor mulut teman..lama benor teman tak makan cendawan busut nie..Kalu buat masak lemak .....tak tau nak cakap ler renjer ooiiii! Nengok cendawan tu pun mau malam nie tido letak tangan ateh dahi....
ReplyDeletetempat kita kat pahang dipanggil kulat tahun
ReplyDeletemasak tempoyak pergghhh best wooo
abe din : w,salam :) cendawan ni memang sedap sesangat hehe..dia tumbuh pun bermusim..yang cendawan tiram tu pun dah sedap ini kan pulak cendawan yang original punya :P
ReplyDeletepizli : betul tu hehe...paling sedap kan :P
ReplyDeletefatin mraz : cer cek kat lavel cendawan tu..ade gambar2 yang musim2 dulu2 tu..:)
ReplyDeletesiap renjer masuk paper cosmo lagi pasal cendawan busut ni hehe....
kalau yang tumbuh kat kayu tu jgn sebarang ambik je..takut yang beracun :)
badaq : naye le kome ye hihi :P paling bes cendawan ni wat masak tomyam.. perhh!! leleh liur dah hehe :P
ReplyDeleteA U C : kat kedah pun orang panggil kulat tahun jugak..kat tempat renjer je namenye cendawan busut.. pasal tumbuh kat busut2 :)
ReplyDeletemgu ni aku balik kot..ade ke lagi cendawan ni renjer?? save la sikit..dapat sepuluh kuntum pun jadi la..
ReplyDeletemadi : mane ade dah..renjer pun dapat sikit je ha..xbyk pun tumbuh..xde rezeki ko la tu hehe :P
ReplyDeleteTerai dulu buat masak lemak renjer..baru tau dier punyer penangan..hahahahahah
ReplyDeletebadaq : cendawan nye pun dah xde hehe, nti kalau tumbuh lg renjer try buat masak lemak :P
ReplyDelete