IKAN KELABAU SG BERNAM, ALAH BATU.



kiriman gambar rakan tegar RAMIZ vs HASLAM..
turun ke sg bernam alah batu..pada hari yang sama renjer daratkan,
ikan kelabau 2.1kg..tuah tetap ada pada ramiz walau turun
ke sungai agak lewat pada hari itu..

16 komen tak kire kaki pancing:

Eko Budi Kuncoro said... Reply To This Comment

ikan yang cantik, brother, dulu di Jawa, Indonesia banyak, sekarang cuma tinggal cerita..kerna manusianya pada rakus..he.he..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

oho ya.. tringin dtg la ke mlysia hehe.. sungai2 di sini masih byk penghuni yg monters2 hehe..

Anonymous said... Reply To This Comment

DI SAMPIT MASIH ADA JUGA IKAN KELABAU ,TEPATNYA DI SUNGAI KELUA KAB.SERUYAN (ANAK SUNGAI SERUYAN).UMPAN APA YG DIPAKAI DI MALAY SANA,TOLONG BAGI2 ILMUNYA,MUNGKINKAH IKAN SINI MAU UMPANKELAPA SAWIT JUGA (PERAM & POTONG). SAYA BACA ARTIKEL UMPAN DI RENJERSUNGAI NI,MINAT JUGA TUK DICOBA.SALAM PEMANCING

jerujutkelua said... Reply To This Comment

salam pemancing dari sampit,kalimantan tengah.Hebat..benar ni..ikan kelabaunya besar besar,disini byk yg kecil2 paling besar 2,5kg.Mau contoh umpan sawit dari malay renjersungai.gimana cara membuat perambut,kail dan timah pemberatnya.Bolehlah coba bagi ilmunya,KELABAU KELUA coba umpan alami,belida umpan apa ya....

renjerkabloi said... Reply To This Comment

semua cara2 ade kat label umpan.. cuba la mana tau berhasil hehe..

kavi_183 said... Reply To This Comment

Salam kpd renjer,

Saya, Student UM, sedang membuat kajian ke atas ikan kelabau nie dan tengah mengumpulkan sampel ikan dari seluruh malaysia. Ingin meminta tolong renjer sekiranya ada hasil yng banyak...tolong jualkan kepada saya...tolong hubungi ke no nie... 0165150614... terima kasih...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

kavi_183: ok..nti klu ade dpt lebih saye akan call.. ikan nie mmg susah sikit nak cari..bermusim..

kavi_183 said... Reply To This Comment

Terima kasih renjer...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

kavi_183: 1 lagi..kalau dapat pun ikan nie memang payah nak bagi die hidup...

kavi_183 said... Reply To This Comment

Renjer: Takpe kalau ikan itu mati... nak tisu(isi) dia aje... kalau dapat lebih itu, simpan dalam petisejuk...buat kajian DNA..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

ok saye akan cuba:) tguuuuu....hehe...

kavi_183 said... Reply To This Comment

Renjer...apa cite pasal ikan kelabau nie... sekarang masih musim dia ke??...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

kavi_183: sungai yang renjer selalu cari ikan kelabau nie dah banjir la.. nti kalau ade renjer halo2 :)

kavi_183 said... Reply To This Comment

Ok Renjer... Thank you

Wani Zaty said... Reply To This Comment

Salam aidil fitri buat semua umat islam. Raya dah semakin sampai ke penghujung syawal. Baru2 ni sy ada ke Temerloh jalan-jalan tengok ikan sungai yg dijual disana. Sy ada bertanya kepada penjual, confirm memang mereka menjual ikan kelabau ni. Zaman remaja sy memang suka memancing maklum la rumag sy dibelakan di Sg. Muar, malah ikan kelabau, tengalan dan lain2 biasa bagi sy. Kepada mereka yg ada benih ikan ni, sy ingin membelinya. Sy boleh di hubungi ditalian 012 - 299 3563. sabri

renjerkabloi said... Reply To This Comment

wani zaty : salam merdekaraya ^_^

seronoknye kalau rumah dkat dngn sungai..renjer pun pernah cuba nk bela ikan ni tapi memang susah la hidup..biasa dapat buat makan je :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...