RENJER SUNGAI AWARD 2013


ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)






Courtyard Hotel Bangkok Thailand--18.11.2013-- satu sejarah dalam hidup renjer kerana berjaya menjejakkan kaki ke bumi asing dan satu lagi sejarah dalam hidup renjer kerana terpilih menjadi salah satu pemenang.. pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bersama satu organisasi antarabangsa iaitu International Telecommunication Union (ITU) telah menganjurkan satu pertandingan untuk menggalakkan kuasa transformasi jalur lebar (broadband) "Connecting At The Roots"  dan kesannya terhadap individu, kumpulan orang dan / atau masyarakat berdasarkan cerita benar. Pertandingan video ini melibatkan negara-negara Asean dan semua urusan ke Bangkok telah disiapkan oleh pihak SKMM.

Apa yang Renjer boleh ungkapkan?? Hanyalah bersyukur kepada Allah kerana tidak terduga rezeki Renjer bukan setakat dibumi Malaysia..Alhamdulilah syukur...kejayaan kecil tapi cukup bermakna buat diri Renjer sendiri.. Renjer sangat berterima kasih pada kawan-kawan, pembaca setia blog dan juga semua yang menyokong Renjer selama ini..



untuk part trip memancing pulak, inshaAllah kita tunggu musim hujan berakhir nanti Renjer akan aturkan semula trip untuk kita-kita yang tegar nih hehe.. maklumlah buat masa ni banyak kekangan yang memaksa Renjer hold dulu aktiviti-aktiviti meredah sungai.. 

Jentera penggempur yang selalu Renjer gunakan untuk ke sungai pon sekarang mengalami kecederaan yang agak serius dan masih berada dalam unit rawatan rapi (ICU) bagi menjalani sesi pembedahan yang dijangka mengambil masa kurang lebih dalam tujuh lapan hari jugak lagi.. 

Pastu pulak gadjet yang Renjer selalu gunakan untuk update blog pon dah nazak jugak.. Sekarang ni memang dah takleh nak guna dah netbook tu.. mungkin isi perut corrupted agaknye.. Masa-masa camnilah selalunya Allah akan duga hambanya -- yang ni rosak, yang tu rosak. Tapi takpe, ujian datang selalunya akan diiringi dengan kemanisan. InshaAllah moga2 yang manis2 je yang datang nanti.. hehe



Jadi buat masa terdekat ni, kemungkinan besar blog ni akan lama sunyi.. nak kena p riki cari gadjet baru supaya senang nak update entry.. agak susah dan tak puas kalo nak update guna henfon je.. nanti nak discuss dengan PA Renjer dulu pasal benda ni..maklumla deme tu expert sikit bab2 ni hehe

Tapi kat personal fesbuk dan fesbuk page masih aktif macam biasa.. Kita masih boleh sembang2 kat sana macam biasa.. InshaAllah nanti kita jumpa pada trip akan datang ;)


JOM LEPAK SEMBANG PANCING DI FIESTA JALUR LEBAR


ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)



Salam semua....
ps/ jom kita jumpa di sana..lepak,minum,sembang lubuk,joran dan blablabla.......




MUSIM IKAN LOMA




ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)




Musim hujan sudah kembali...kini sungai bernam kembali banjir..masa inilah ikan kembali ke hutan-hutan yang sudah ditenggelami air akibat hujan yang semakin kerap dan masa inilah ikan-ikan ini akan mula membiak..

memancing?? buat masa ni memancing agak mustahil bagi kami jika air sungai sudah banjir..tebing sungai pun ditenggelami air..jika memancing menaiki bot pun sudah kurang seronok, ikan sudah tidak duduk di laluan sungai utama..kebanyakan ikan sudah mula masuk ke hutan-hutan pinggiran sungai yang ditenggelami air..selalunya masa begini hanya nelayan sungai yang turun mencari hasil..itu pun menggunakan teknik tajur atau rawai..

bagi kami team renjer jika musim begini,kami lebih kepada trip memancing haruan..itu pun belum bermula lagi..masing-masing sibuk dengan hal sendiri..kalau renjer pulak..kerjanya tetap dengan ikan..kalau takde ikan kira tak bergaji la renjer hehe...musim hujan ni?? biasa la..kalau air naik ni..ikan loma pasti muncul..biasanya masa musim hujan ni la ikan loma akan mula mudik untuk bertelur..kebetulan pulak memang ada peraih yang sanggup ambik hasil yang renjer dapat tak kira lah hingga ratusan kilo pun..bagi renjer janji ada hasil yang boleh dijadikan modal..duit poket hehe :P


|


ikan loma ni ikan dari spesis ikan yang berkumpulan..tak susah nak dapatkan ikan loma ni jika musim hujan..menggunakan teknik jaring salah satu cara paling mudah..biasanya kami menggunakan jaring yang saiz inci yang agak kasar,untuk menjaga ikan supaya tidak semua ikan akan di ambil..hanya ikan yang bersaiz mata jaring sahaja yang akan sangkut..bermakna ikan yang bersaiz kecil akan celus..untuk jangka masa panjang bermakna ikan ini akan terus ada kat lubuk ikan loma ini..

ikan loma---- ikan yang mirip ikan tongsan bersisik halus..ikan jenis bertulang halus tetapi lembut..berkumpulan dan suka bermain di permukaan air..jika musim hujan ikan ini akan mudik ke kawasan banjir untuk melepaskan telur dan akan mula turun kembali ke kawasan asalnya..biasanya ikan loma ini suka menduduki kawasan lombong-lombong lama yang mana ada air sungai mengalir ke dalam lombong itu..isi ikan loma ini agak rapuh bila digoreng..biasanya ikan loma ni akan di jadikan ikan pekasam..kalau tak salah renjer ikan loma ni cukup terkenal jika di kedah..terkenal dengan ikan pekasam ikan lomanya..mungkin ikan jenis bertulang halus ni ikan yang sesuai dijadikan ikan pekasam..

kalau yang pernah rasa pekasam ikan loma  ni mungkin sudah tahu apa rasanya..bagi renjer jika digoreng campur cili dan bawang potong uhh..perhhh!! mana nak dapat pekasam ikan loma ni?? renjer hanya pembekal ikan basah je.. ermmm!!..kata peraih yang ambik ikan loma kat renjer ni,katanya pasaran pekasam yang dia bekalkan kat area putrajaya..kat pasar tani desa tu kot..ala yang ade iklan kat tv tu..kot la hehe :P


|



p/s : kalau yang ingin membuat tempahan ikan loma basah ni boleh la hubungi renjer(0194251865) harga kita boleh runding jika kena berapa per/kg yang anda mahu :)


IKAN BELIDA SG BERNAM



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Ikan belida Sg Bernam --- sebut je pasal ikan belida ni pasti ramai kaki pancing yang tertarik dan teringin memancingnya..tertanya-tanya apakah umpan terbaik untuk ikan belida ni ? ok renjer akan terangkan sedikit cara-cara memancing ikan belida ni.. Tapi, ha ada tapi : itu pun mengikut pengalaman renjer selama memancing ikan belida kat sg bernam ni lah ye.. hehe

pengalaman dari Sg Bernam --- 

1) betul ke ikan belida banyak kat sungai bernam?? 

ya..memang banyak tapi bagi renjer nak memancing ikan ni dikira bermusim.. maksudnya?? mungkin ramai yang masih tidak faham... kenapa ikan belida banyak bermain di sesuatu tempat(lubuk) tapi bila dipancing ia tidak mahu memakan umpan.. haaaa sebab itulah renjer kata ianya bermusim..ikan belida ni bila kerap bermain di permukaan air, kebarangkalian menandakan ia sudah kenyang.. ia lebih mudah dipancing ketika musim kemarau.. dimana ikan-ikan ini mula berkumpul di kawasan air sungai yang masih dalam.. ketika satu-satu lubuk semakin banyak ikan-ikan belida ini berkumpul, waktu tu lah ia mula mudah untuk di pancing..ketika ini makanannya di satu-satu lubuk mula berkurangan..tambahan pulak ikan-ikan ini berkongsi makanan dari ikan jenis ikan menyambar yang lain seperti ikan toman,baung,ikan sebarau dan jenis-jenis ikan yang lain..




2) apakah umpan yang terbaik memancing ikan belida??? 

bagi renjer, memancing ikan belida ni lebih mudah bila musim kemarau..ia tidak akan memilih umpan..bagi renjer jugak, menggunakan anak ikan kecil sudah menjadi pilihan..seperti ikan sepat,anak ikan seluang atau jenis-jenis ikan kecil yang lain..tapi paling baik jika menggunakan anak udang  galah lah.. namun cara menggunakan umpan haruslah betul.. 

jika menggunakan umpan hidup --- jangan gunakan batu pancing, perambut atau kail yang kasar kerana ia akan menyebabkan umpan mudah mati.. 

set pancing juga di ambil kira.. jangan menggunakan tali pancing yang terlalu kasar dan rod pancing yang terlalu keras..

ikan belida mempunyai mulut yang keras dan sukar untuk mata kail menusuk di rahangnya kecuali sedikit dihujung bibirnya yang agak lembut..ikan belida ni mempunyai gigi halus yang tajam dan mudah memutuskan perambut jika sudah menelan umpan.. untuk mengelak dari perambut putus jika ikan belida ni sudah menelan umpan --- jangan terlalu menggasak,ini mungkin menyebabkan tali menjadi tegang dan mudah putus.. sebaiknya ikut saja rentak ikan ini..ikan belida tidak akan pergi jauh..biasanya ia akan melambung di permukaan air untuk melepaskan diri..ketika ikan membuat lambungan jangan tegangkan tali pancing..ikut saja rentak permainan ikan ini..ia akan menjadi letih jika sudah banyak membuat lambungan.. masa inilah yang sesuai untuk kita mengheret ikan ni rapat ke tebing dan mendaratkannya..




namun pengalaman memancing ikan belida yang renjer terangkan bukanlah 100% cara yang terbaik..banyak lagi yang perlu kita fahami dan mungkin di setiap sungai-sungai yang lain ada cara-caranya yang berbeza... ape-ape pun,pengalaman yang renjer kongsikan boleh la cuba  dipratikkan.. manalah tahu ade persamaan untuk ikan belida dari sungai-sungai yang lain..



p/s : menerangkan sesuatu bukanlah mudah dengan cara penulisan, lebih senang jika kita sendiri turut serta bila ada musim memancing ikan belida ini :p



CERITA DARI SG BERNAM PART 2



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Hujan-- panas, hujan--panas... cuaca semakin tidak menentu sekarang ni..banyak trip pancing renjer yang di tunda..buat masa ni air sungai semakin surut akibat empangan dari sg bernam sg dusun telah menutup empangan dan mengalirkan air sungai bernam ni untuk kegunaan loji air untuk felda-felda yang terdekat..biarpun air sungai semakin surut trip memancing tetap diteruskan mengikut cuaca..

kini lubuk-lubuk yang masih dalam airnya kami akan terjah..cuma hasilnya sahaja tidak menentu tidak seperti ketika air sungai ketika airnya masih dalam..tambahan pulak sg bernam ni yang penuh bereba..memang ikan sudah mula berkumpul di setiap lubuk..cuma umpan kerap dicuri oleh si ikan kaloi jika berumpankan buah sawit peram..




untuk memburu ikan kelabau ketika air surut ni agak sukar la sikit,kerana ia lebih gemar bermain di kawasan reba..jika ia mencuri umpan pun ikan jenis ini cepat melarikan diri ke kawasan reba dan memutuskan perambut..peratus untuk mendaratkan ikan kelabau ini menjadi agak tipis..

selalunya bila musim air sungai bernam ni surut,kami lebih gemar turun ke kawasan yang lebih rendah..seperti sg bernam kawasan estate cangkat menteri..bawah lagi dari estate ulu basir..kawasan sebelah sana airnya agak dalam dan sungainya mempunyai air pasang surut laut dan kawasan ini jugak mempunyai lubuk-lubuk yang menarik..cuma buat masa ni air sungainya tak mengizinkan kami untuk turun mencuba nasib di sana..akibat estate-estate yang terdekat telah mengalirkan air gambut sawit ke sungai..air sungai menjadi gelap dan sedikit berkeladak...ini membuatkan ikan menjadi tidak aktif..


|


kini trip pancing kami lebih kepada kawasan estate ulu basir..biarpun hanya ikan kaloi yang lebih banyak mencuri umpan buah sawit..pancing tetap pancing..jika air sungai semakin surut nanti mungkin trip pancing kami nanti bertukar untuk memburu ikan belida..kini ikan belida ini semakin banyak berkumpul di setiap lubuk yang airnya masih lagi dalam..next entry renjer update cerita pasal ikan belida ni nanti..



p/s : selalunya setiap tahun jika air sungai bernam ni sudah surut,masa inilah kami mula menjejak lubuk memburu ikan belida..



CERITA DARI SG BERNAM



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)


|
|
(hasil trip semggu sebelum raya)

Info terkini dari sg bernam..musim hujan sudah tiba..apa yang berlaku?? sungai bernam area bawah (estate cangkat menteri,ulu basir dan ulu bernam) kini mula banjir dan memang akan mudah ditenggelami air ketika musim hujan..setiap tahun akan jadi begini kerana paras sungainya yang rendah dan berpaya..pada masa inilah ikan mula membiak dan mula mudik ke banjir hutan-hutan pinggiran sungai untuk melepaskan telur..biasanya pada musim sg bernam ni tenggelam, hanya nelayan sungai yang mempunyai bot sahaja yang akan turun  untuk menangkap ikan..kaedah yang mereka gunakan untuk menangkap ikan seperti merawai,menajur termasuklah menjaring..target utama nelayan di sg bernam ini ketika air sungai banjir adalah seperti ikan dari spesis yang menyambar(ikan baung dan ikan tapah)dan pada masa inilah ikan jenis baung dan ikan tapah ini mula banyak di pasaran yang terdekat dengan sungai bernam ini..

renjer??? selalunya masa musim banjir ni renjer lebih kepada trip memburu ikan haruan..tapi buat masa ni masih belum sesuai untuk turun trip..cuaca belum betul-betul mengizinkan..guruh dan kilat masih berpesta lagi ketika hujan..tunggu hujan kurang sedikit nanti baru renjer akan mula mengintai lubuk-lubuk tertentu yang dianggarkan masih mempunyai ikan haruan yang masih banyak..untuk peminat-peminat casting ikan haruan boleh la tunggu renjer kasi green ligt untuk turun terjah lubuk nanti :)


|
(hasil trip semggu sebelum raya)

info ikan kelabau di sg bernam..ikan jenis ini bermusim atau mengikut keadaan sungai..biasanya jika sg bernam sudah mula surut dari banjir bukanlah ikan kelabau ini akan terus mudah untuk diburu..sg bernam ini salah satu sungai yang mempunyai spesis udang galah yang banyak..oleh itu memburu ikan jenis kelabau ini menjadi agak sukar kerana gangguan udang yang terlebih dahulu mencuri umpan..termasuklah untuk memburu ikan-ikan dari spesis yang lain..

sementara musim hujan ni renjer akan teruskan misi menyiapkan perambut rambai untuk dipasarkan..ikatan sulaman tali dari jenis iciban dan towada 25lb-30lb..dan mata kail jenis daici dx soi dan juga eagle wave saiz 13 dx..mata kail perambut yang renjer siapkan ini untuk kegunaan umpan sawit peram.


p/s :  tempahan untuk mata kail tu nanti boleh la ke laman web renjer --  www.renjersungai enterprise.


TRIP PANCING EDISI RAMADAN PART 4



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Terjah lubuk di bulan ramadan---apa yang menariknya,setiap lubuk terbaru yang kami redah sentiasa berhasil..umpan sawit peram dan sawit yang masak yang kami guna sentiasa jadi pilihan..penat lelah kami meredah hutan yang jauh akan hilang setelah labuhan umpan ada sambutan dan tarikan hebat dari ikan-ikan lubuk sungai bernam ni..terutamanya pagutan umpan dari kumpulan ikan kelabau..sememangnya ikan itu yang kami idamkan...

mengesan kawasan ikan kelabau ni agak mudah jika berada di sungai bernam ni..kumpulan ikan kelabau ni rajin bermain di permukaan air..jika kelibat kumpulan ikan ni mula mudik, selalunya masa ini lah joran mula akan mengena..sepanjang bulan puasa yang lepas alhamdulilah la..semua trip pancing yang renjer atur semuanya berhasil.. 




musim ikan kelabau tahun ni renjer berjaya daratkan yang bersaiz mega dan memecah rekod peribadi ..tahun lepas punya saiz sekitar 2.5kg hingga 2.6kg yang terberat..tahun ni mencecah saiz 3kg-4kg berat seekor...mungkin tahun akan datang lebih berat lagi ikannya jika sungai bernam ini mengizinkan hehe :P

rakan-rakan renjer yang kerap mengikuti trip pancing bersama renjer pun sudah memahami teknik dan mengenal kawasan lubuk ikan..setiap kali ada trip pancing pasti masing-masing sudah boleh memprolehi hasil..termasuklah seorang rakan renjer ni(man) dia paling kerap turun bersama renjer...hasilnya tak kurang hebatnya sekarang..dah tahap boleh jadi sifu tu hehe...syabas bro..ko dah cekap sekarang hehe :)
|
|
|
(bro man)
|


soalan daripada peminat : bro pesta klabau ke??? pulun sakan nampak.. 
lepas raya ni xde trip ke???


jawapan renjer : ok geng..bukan takde trip dah..cuaca yang tak mengizinkan..kalau nak ikutkan, renjer sendiri pun tak puas lagi dengan aksi ikan klabau ni..tapi nak buat camna kan..satu hari dapat mancing pastu hujan.. seminggu la rehat sementara tunggu air pulih ..cuaca pun dah macam last je musim ikan kelabau ni..kalau kerap je hujan ni turun..nampak gayanya kita tunggu tahun depan la ye hehe.. :P

bulan puasa tadi takde pun orang luar yg serius nak join trip pancing dengan renjer..tapi wa tetap redah..rezeki wa kat sungai bernam tu :P



p/s: habis musim ikan klabau,klu hujan makin kerap,mungkin musim ikan haruan pulak akan tiba... stanby bro2 casting..wa tau lu sudah lama menunggu....

TRIP PANCING EDISI RAMADAN PART 3

`


ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Rezeki di bulan ramadan...lubuk demi lubuk yang kami terjah..hasil yang kami daratkan cukup memuaskan...tak dapat digambarkan bagaimana seronoknya satu demi satu joran yang kami labuh disentap hebat penghuni dasar sungai bernam ni..tiada lagi umpan terbaik selain berumpankan sawit peram kalau kami ke sungai bernam ni..kecuali jika air sungai tidak cantik akibat hujan atau pelepasan air dari anak peparitan dari estate-estate yang terdekat..

permintaan tinggi untuk ikan kelabau ni..tapi satu-satunya cara renjer nak dapatkan ikan ini hanya dengan teknik pancingan.. dengan sedikit pengalaman dan lubuk-lubuk yang biasa renjer terjah alhamdulilah la sentiasa berhasil..sepanjang bulan ramadan tadi rezeki renjer sentiasa ada..setiap tempahan dapat dipenuhi..kecuali permintaan ikan kelabau ni nak yang hidup-hidup..maaf la kawan..perjalanan ke lubuk agak jauh..agak mustahil membawa pulang ikan kelabau ni hidup-hidup..termasuklah spesis ikan-ikan  sungai yang lain...




harga pasaran untuk ikan kelabau ni boleh mencecah rm30/kg mengikut saiz ikan (harga peraih) untuk pasaran ikan kaloi agak murah sedikit sekitar rm10/kg dan ikan toman bawah rm10/kg..ikan-ikan yang renjer perolehi bukanlah sentiasa ada..tempahan perlu dibuat terlebih dahulu kerana ikan-ikan jenis ini akan ada mengikut musim atau keadaan sungai..

untuk rakan-rakan kaki pancing yang lain, jika teringin turun trip mancing bersama renjer juga perlu menempah tarikh terlebih dahulu..cuaca akan menentukan sama ada trip pancing dipersetujui..maklum la cuaca sekarang ni kan kadang-kadang hujan..kalau turun masa air dah keruh pasti nanti hasil akan mengecewakan..betul dak??




setiap trip yang dirancang pasti renjer akan terangkan satu persatu apa yang perlu dibawa dan peralatan yang perlu ada..kalau boleh biar yang lebih kepada yang minat untuk turun mancing dan tracking..lubuk sungai bernam jauh ke pendalaman..keliling tebing sungai masih lagi diliputi hutan..perlu ada stamina dan keberanian.. (kira macam syarat2nye la tu hehe) masalah umpan tak perlu risau..renjer akan sediakan semua..

maaf la jika sebelum-sebelum ni mungkin ada yang terasa jika renjer menolak untuk join trip..lubuk sungai bernam ni bukan untuk takat nak santai-santai je..bukan semua lubuk-lubuk kat sungai bernam ni menarik..sebab tu perlu tracking.. lebih berani terjah lebih terbaik hasilnye nanti..apa-apa pun rezeki dia yang tentukan..cuma akal yang diberikan kita perlu guna sebaik-baiknya :P



p/s : kita kenal2 dulu..baru tau siapa renjer..jangan nak main tembak je lu kata wa sombong hihi :P 


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN





Semoga syawal kali ini diberkati oleh  Allah S.W.T..

*Ampun maaf segala salah dan silap
*terkasar bahasa
*terlanjur kata

*tersilap bicara

Iklas dari :  renjer & keluarga.


EDISI RAMADAN TRIP PANCING PART 2




ASSALAMMUALAIKUM SALAM RAMADAN and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Lepas je bangun makan sahur terus bersiap nak pegi berniaga..balik niaga dalam pukul 8.30 pagi..rehat kejap dalam sejam dua pastu terus halo-halo member kot-kot ada yang nak join turun memancing.. kalau semua sibuk renjer gerak je sorang-sorang.. kadang-kadang tu memang dah ade orang lain kat lubuk-lubuk sungai bernam ni..kalo ade ruang renjer mencelah jela.. macam tu la rutin harian renjer bulan puasa ni.. kalau cuaca tak ok atau air sungai keruh ke baru renjer plan lain atau rehat je kat rumah...

setakat ni kalau member-member yang rapat dengan renjer dorang takkan tolak kalau renjer ajak turun memancing.. kena pulak dah memang musim ikan kelabau masa ni..permintaan pun tinggi untuk ikan ni.. pantang renjer ada dapat je..ade je yang tempah dah.. dah main dengan memancing ni kena paham-paham la pulak. .bukan setiap kali turun tu tentu ade hasilnye.. kadang tu lain ikan yang kita nak lain ikan yang sangkut.. kena pulak sungai bernam ni sekarang banyak ikan kaloi... agak-agak junam joran lain macam tu tau dah la ikan ape..kaloi oh kaloi je hehe...macam tu la rezeki renjer ni..




satu-satu lubuk tu kena habiskan dulu ikan kaloi ni baru la nak jumpa ikan kelabau ni..ikan kaloi ni bukan la tak berharga langsung..cuma bila dah terlalu banyak pastu besar-besar pulak tu.. takut kot orang nak makan ikan ni..kena pulak duk kat kawasan lubuk ikan yang sedap-sedap..mana la nak layan isi kaloi dah hehe..ada orang-orang tertentu  je yang suka ikan kaloi ni..pastu yang pandai buat ikan pekasam...setiap kali renjer jual ikan ni alhamdulilah la..sentiasa habis je :)

untuk pengetahuan..ikan kaloi ni jenis ikan yang jaga kawasan..satu-satu lubuk kalau dah terlalu banyak ikan kaloi ni ikan lain dah takut nak duduk kawasan tu..(mengikut pengalaman renjer la)





p/s: next entry part 3..hasil lebih menarik..at sungai bernam lagi...


EDISI RAMADAN TRIP PANCING PART 1




ASSALAMMUALAIKUM SALAM RAMADAN and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)






Rezeki bulan ramadan---setetah air sungai bernam pulih dari banjir awal puasa tempoh hari renjer kembali turun mengintai lubuk walaupun air sungai agak dalam agak sedikit keruh.. misi kami bermula dengan memburu ikan belida.. .misi kami kali ni agak kecewa kerana agak sukar untuk mendapatkan umpan (udang galah) kemudian kami beralih umpan dengan menggunakan umpan anak ikan sepat dan anak ikan seluang... biarpun kelibat ikan belida cukup banyak di lubuk yang kami singgah ni tapi menggunakan umpan anak ikan ni kurang sambutan.. hanya sesekali ada pagutan hebat.. itu pun hanya dari ikan-ikan toman..

sungai bernam ni tidak lagi seperti tahun-tahun yang lalu.. udang galah cukup banyak dan mudah untuk mendapatkanya.. akibat kerakusan nelayan kat sungai ni ikan dan udang semakin berkurangan.. mungkin kaedah menangkap ikan yang diorang gunakan menyebabkan ikan semakin pupus.. teknik menggunakan candit, belat, bubu, jaring dan sebagainya.. kini sungai bernam ni tinggal la ikan-ikan yang kurang berhargga seperti ikan toman, ikan kaloi, belida... itupun mungkin ikan-ikan jenis ni kurang mengena dengan cara tangkapan nelayan sungai ni gunakan...kalau tida konfem ikan-ikan jenis ni pun boleh pupus..




satu lagi spesis ikan yang agak banyak lagi kat sungai bernam ni ialah ikan kelabau.. ikan jenis ni pun sukar untuk nelayan sungai ni menjeratnya.. sebab tu ikan kelabau ni sentiasa ada kat sungai bernam ni mengikut musim.. lagipun ikan jenis ni suka bermain kawasan arus dan reba.. jaring dan bubu pun belum tentu dapat menjerat ikan jenis ni kecuali ada yang rakus menggunakan racun atau teknik letupan dan elektrik.. bagi renjer satu-satunya teknik yang berkesan dah tentulah teknik pancingan.. jika kena teknik, lokasi dan umpan inshaAllah mengena..



p/s : next entry..misi renjer menjerat ikan kelabau..redah lubuk hampir 1/km.

TRIP KE SG BERNAM PART 4




ASSALAMMUALAIKUM SALAM RAMADAN and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)






Renjer VS Team dari Sri Gombak..sehari selepas trip mancing bersama Team Alucast satu lagi trip mancing yang renjer aturkan.. diketuai oleh Saudara Jebat.. Dan kroni-kroni yang lain --- Muzaimi, Atan dan Fikri.. misi kami ingin menjejak lubuk ikan kelabau Sungai Bernam..

Jam 8.30 pagi kami bergerak ke lokasi sungai dan meredah hutan hampir satu kilometer untuk sampai ke lokasi lubuk.. umpan yang kami taruhkan seperti biasa ---- umpan sawit peram dan juga buah ara..kehadiran kami di lubuk sungai bernam pagi tu di sambut dengan kelibat ikan belida yang kerap bermain dipermukaan air sungai cuma umpan je yang menjadi masalah untuk kami cuba menjerat ikan belida ni..

Misi kami diteruskan jugak dengan menggunakan umpan sawit peram ni.. naik ketengah hari sikit baru seekor demi seekor ikan mula sudi curi umpan.. yang bestnye ikan yang kami idamkan berjaya kami daratkan..masing-masing merasa tarikan ikan kelabau ni..




Apabila membawa ke petang air sungai dah mula keruh.. kelibat ikan main air pun dah kurang.. lebih kurang pukul 6 petang kami berkemas untuk pulang.. sampai rumah lebih kurang pukul 7.30 petang ..hasil ikan yang kami dapat hari tu kami buat makan malam tu.. 2ekor ikan kelabau Renjer buat masak lemak kuning.. ikan selebihnya diorang bawak balik..selesai sesi makan malam tu baru budak-budak tu bersiap nak balik ke gombak...

kesemua hasil pancing kami hari tu 5ekor ikan kelabau, 2ekor ikan kaloi, dan seekor ikan lampam..walaupun trip mancing kami sehari je tapi semua berpuas hati  dengan hasil masing-masing.. next trip mungkin diorang ni akan turun lagi.. mungkin Renjer akan aturkan trip mancing lepas hari raya nanti tapi bergantung dengan cuaca la...



p/s : trip mancing untuk member-member yang lain mungkin lepas hari raya nanti.. yang berkenaan sila standby apa yang patut ok  :)


TRIP KE SG BERNAM PART 3



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Alhamdulilah..satu lagi trip Renjer minggu lepas ke sungai bernam ni berjaya dan selamat pergi dan balik kami.. kali ni trip  pancing ke sungai bernam ni bersama  ahli dari team ALUCAST yang di ketuai oleh che din dan tiga lagi rakannya jepun, pake dan ujang.. misi kami pada mulanya ingin menjejak lubuk ikan kelabau sungai bernam tapi akibat sungai agak surut, misi kami bertukar kepada ikan toman dan ikan belida...

Jam 8.30 pagi ---- Renjer lebih awal sampai ke sungai bernam atas area Sungai Ulu Basir dan menunggu team che din yang baru menurunkan bot dari jambatan sungai sebelah bawah..(jambatan muhibah) dari sana satu-satunya lokasi kenderaan 4 roda boleh datang rapat ke sungai dan kawasan yang sesuai untuk turunkan bot.. selesai  je turunkan peralatan diorang baru gerak ke atas untuk menjemput renjer dan kami terus ke sungai sebelah atas lag .mengunakan bot lebih mudah untuk kami menjejak lubuk-lubuk yang menarik..


|

lebih kurang pukul 10.30 pagi kami tiba di lokasi lubuk utama dan kami mula menyiapkan perambut dan setting joran semua.. pagi tu air sungai pasang agak lewat sedikit dan air sungai pun agak keruh.. takde spesis ikan yang sudi memagut umpan kami kat lubuk utama tu.. mungkin air agak keruh kat kawasan lubuk tu dan kami pon amek keputusan berkemas dan bergerak ke lubuk sebelah atas lagi.. kali ni lubuk sebelah atas air sungainya agak cantik sedikit tapi air sungainya agak surut..

lubuk kedua ni  barulah ada ikan yang sudi makan umpan..joran Renjer mula daratkan seekor ikan kelabau dan kemudian seekor lagi berjaya meloloskan diri ke reba kayu.. akibat air sungai semakin surut air sungai pun semakin keruh.. hanya kelibat anak-anak toman dan ikan belida saja yang kerap bermain air..misi kami terus bertukar..Ujang memulakan aksi dulu dengan menggunakan umpan anak ikan keli.. ikan pertama dia daratkan seberat 5k dan ikan yang kedua seberat 4kg..




sekali lagi kami menukar lokasi..kali ni memang misi kami memburu ikan toman dan ikan belida je..sebelum tu kami mulakan misi mencari umpan terlebih dahulu..(udang galah) agak sukar kami nak dapatkan udang galah, mungkin faktor air sungai yang keruh menyukarkan kami nak dapatkan umpan.. hanya beberapa ekor udang je yang kami dapat.. sempat la kami daratkan lagi 2 ekor ikan belida dan seekor lagi ikan toman menggunakan umpan udang galah tu..

akibat umpan yang menjadi penghalang, masing-masing la gunakan umpan tiruan masing-masing(casting) tapi takde ikan yang sudi pun.. lebih kurang pukul 6 petang kami dah mula berkemas.. siap sesi bergambar kami pun mula gerak kebawah.. turunkan Renjer dan diorang teruskan ke bawah balik ke lokasi turunkan bot.. hasil yang kami daratkan agak memuaskan la.. mungkin tak kena hari kami.. lagipun cuma satu hari kami ke lubuk-lubuk tu.. kalau bertapak 2--3 hari mungkin hasil kami akan lebih lagi.. next trip kami akan turun lagi ke lubuk-lubuk sungai bernam ini kata che din.. kali ni diorang nak apply cuti lebih sikit katenye baru boleh berumah lama sikit kat lubuk hehe :)




p/s I : maaf lewat up entry baru.. ada masalah untuk log masuk ke blogspot beberapa harini..
p/s II : next entry---hasil ke sungai bernam team dari sri gombak vs renjer...


IKAN KELABAU IKAN KALOI SG BERNAM PART 2



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Dari entry part 1--- repeat untuk trip hari yang kedua renjer ke lubuk yang sama..hari tu memang renjer free la..tak niaga pagi tu..set jam pun memang untuk turun lebih awal..nak mengejar air sungai pasang..renjer gerak sorang je pagi tu..geng renjer  yang lain turun lewat sikit katenye..sampai lubuk lebih kurang pukul 8 pagi..jejak je kaki kat tepi sungai terus siapkan apa yang patut..umpan tu macam biasa la..renjer petaruhkan umpan sawit peram tu..memang target renjer nak buru ikan kelabau je..

air sungai masa tu betul-betul dah surut..air sungai belum pasang lagi..siap je labuh umpan,susun joran semua..lebih kurang dekat pukul 9 pagi baru air mula naik(air pasang) joran pun senyap je masa tu..mungkin air belum dalam..ikan-ikan belum berani keluar dari reba..





dalam pukul 9 pagi baru la ada tanda-tanda ikan mula pagut umpan...sikit-sikit joran mula gegar..ikan kot udang galah ke ganggu umpan..tau-tau bedesing dragg.......oii habaq hang sekali 3 joran renjer melentuk..arhh punya kalut la ikan-ikan tu.. renjer jadi kelamkabut arr..mana satu joran nak layan..layan punya layan..joran pertama mendarat la ikan kaloi..joran kedua pun sama ikan kaloi..layan pulak joran ketiga pun sama jugak ikan kaloi..aduhh!sekali kumpulan ikan kaloi yang sapu umpan..hahaha..gelak den sorang-sorang kat tepi sungai tu..ingat kan ade la ikan kelabau ke..lama tak layan ikan punya pasal,ikan kaloi pun ok la..janji ada yang sudi..

renjer bawak 4 joran hari tu..satu joran je lagi yang tak mengena..sebab campak umpan belah yang air dalam sikit..cari ikan yang lebih spesial sikit hehe..bawak ke tengah hari sikit baru la muncul ikan kelabau yang diharapkan..sekor-sekor sangkut kat kail..jap-jap ikan kelabau jap-jap si kaloi lagi tu..meriah sungguh hehehe...



masuk je ikan yang ke 10..tetiba joran yang lama senyap tak mengena tu mula ada tanda-tanda ikan dah nak sapu umpan..draaaagggg!! huii habaq hang...lain macam kali ni dia punya hebat tarik..layan punya layan dekat 20minit gak bertarung baru la dapat tengok kelibat ikan ape..ikan patin rupenye..oii..tapi tu la takde rezeki la pulak..dah hampir letih ikan tu renjer layan,tapi balak tepi sungai tu pulak jadi penghalang..spoilt betul..sekali putus perambut darr...ish.. ishh.. ishhh... dapat tengok ikan jela pun..lepas dah terlepas ikan tu sunyi terus joran yang lain-lain..mungkin dah kecoh air kena penangan ikan patin tu ikan yang lain pun senyap je dah..

ikan yang paling last renjer dapat pun ikan belida je..tu pun guna umpan udang galah..lebih kurang pukul 2.30 petang camtu renjer dah kemas-kemas joran..nak balik sebab petang tu renjer dah ade kerja sikit..siap kemas joran baru member-member renjer yang lain sampai..diorang pulak sambung cuba nasib kat lubuk tu sampai lewat petang..dengar-dengar cerita malam tu diorang takde tapau ikan best pun..takat sekor anak ikan jelawat je..lagipun petang tu air dah mula surut..ikan-ikan pun dah mula masuk reba dah kot...tak pun dah masuk dalam jut renjer pagi tu kehkehkeh.... :P


ps/ : takde rezeki diorang la tu :) next trip sabtu dan ahad ni.. kali ni kami nak terjah lubuk naik bot pulak... nak cari lubuk yang lebih menarik.. (team renjer vs ahli team alucast)  29.06.2013. tunggu hasil dari kami nanti :P


IKAN KELABAU SG BERNAM PART 1



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Cerita lubuk dari sungai bernam..lubuk-lubuk area sungai bernam ni dah mula boleh kami terjah..lama kami tunggu surutnya banjir..berbulan jugak rasanya..banyak turun trip meruan je sebelum-sebelum ni..sampai air sungai dah surut pun kami tak tahu...dapat je info air sungai dah ok, terus kami terjah..lokasi yang kami terjah kali ni kat area estate sungai ulu basir..

23/06/2013..tarikh trip pertama kami..renjer turun lewat sikit sebab nak setlekan berniaga dulu..joran,umpan memang dah sedia awal dah..lubuk pun dah set dalam kepala dah mana lubuk nak terjah..balik je dari niaga  pagi tu trus siap-siap peralatan memancing..umpan macam biasa la -- petaruhkan sawit peram tu..lebih kurang pukul 10.30 pagi kami gerak..trip renjer ni turun dengan otai-otai family renjer je..dorang pun memang ada balik cuti minggu tu..

sampai lubuk lebih kurang pukul 11.30 pagi.. masa sampai tu dah terperasan ada sebijik kereta parking kat luar jalan utama nak masuk ke lubuk estate tu..ingatkan kot ada yang memancing turun bot ke hape..jejak je kaki kat tepi sungai lubuk tu rupanya dah ada penghuni lebih awal sampai..dah bersusun pancing dorang..rupanya group renjer (ajai)..5 orang ajai bawak bebudak tu..geng ajai ni datang dari rawang katenye..tah macam mane tah dorang boleh sampai lubuk tu naik kete..bagi  pulak masuk pak guard yang jaga gate kat situ tu..ke dorang dah rasuah kot pak jaga tu kehkehkeh...

yang lebih spoiltnye geng dorang ni dah ada hasil..4ekoq dah ikan kelabau dorang daratkan...perhh!! bergegas la renjer set joran..dalam duk renjer nak siapkan perambut masa tu..sempat lagi joran ajai mengena..naik lagi 2ekor ikan kelabau..besar-besar pulak tu saiz ikanye...


|
(rekod peribadi ajai ikan kelabau 4kg seekor)
|

siap je je labuh joran kami pun sembang-sembang la..rancak la ajai punya cerita..maklum la jadi hero die hari tu..semua joran dia yang mengena..budak-budak yang dia bawak takat naik anak-anak ikan je..sejam gak la  lepas renjer labuh joran dah tak de dah joran yang nak mengena..ajai dah sapu bersih kot hehe...lepas tu geng ajai ni dah mula nak bertukar lubuk..masing-masing dah boring kot tunngu joran kat lubuk tu..dorang cakap nak ke lubuk sebelah atas pulak..

tinggal la renjer ngan abang-abang renjer kat lubuk tu..lama jugak kami menung kat lubuk tu..air sungai pun dah mula surut tambah makin keruh..bot orang mancing udang pulak duk beresing je..tah hape yang dorang kejarkan tah...nasib la tunggu punya tunggu ada jugak ikan yang sudi ragut umpan joran renjer..tapi ikan kaloi la pulak..tak lama lepas tukar umpan,sekali lagi joran renjer mengena..ha kali ni ikan kelabau..tu la ikan yang last renjer dapat..air pun makin keruh dah..bot punya pasal la air sungai jadi keruh macam tu..menung je  la kami ni tunggu joran sampai ke petang..last-last kemas la joran..nasib la renjer dah daratkan 2 ekor ikan kaloi ngan ikan kelabau tu..jadi tak puas hati pulak memancing hari tu...dalam kepala duk cakap huh! tunggu la esok aku p repeat! nak tau hasil esoknye tu?? ha nanti tunggu next entry ok...


ps/  hasil hari kedua lebih menarik....penangan umpan buah sawit peram renjer :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...