IKAN KELABAU IKAN KALOI SG BERNAM PART 2



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Dari entry part 1--- repeat untuk trip hari yang kedua renjer ke lubuk yang sama..hari tu memang renjer free la..tak niaga pagi tu..set jam pun memang untuk turun lebih awal..nak mengejar air sungai pasang..renjer gerak sorang je pagi tu..geng renjer  yang lain turun lewat sikit katenye..sampai lubuk lebih kurang pukul 8 pagi..jejak je kaki kat tepi sungai terus siapkan apa yang patut..umpan tu macam biasa la..renjer petaruhkan umpan sawit peram tu..memang target renjer nak buru ikan kelabau je..

air sungai masa tu betul-betul dah surut..air sungai belum pasang lagi..siap je labuh umpan,susun joran semua..lebih kurang dekat pukul 9 pagi baru air mula naik(air pasang) joran pun senyap je masa tu..mungkin air belum dalam..ikan-ikan belum berani keluar dari reba..





dalam pukul 9 pagi baru la ada tanda-tanda ikan mula pagut umpan...sikit-sikit joran mula gegar..ikan kot udang galah ke ganggu umpan..tau-tau bedesing dragg.......oii habaq hang sekali 3 joran renjer melentuk..arhh punya kalut la ikan-ikan tu.. renjer jadi kelamkabut arr..mana satu joran nak layan..layan punya layan..joran pertama mendarat la ikan kaloi..joran kedua pun sama ikan kaloi..layan pulak joran ketiga pun sama jugak ikan kaloi..aduhh!sekali kumpulan ikan kaloi yang sapu umpan..hahaha..gelak den sorang-sorang kat tepi sungai tu..ingat kan ade la ikan kelabau ke..lama tak layan ikan punya pasal,ikan kaloi pun ok la..janji ada yang sudi..

renjer bawak 4 joran hari tu..satu joran je lagi yang tak mengena..sebab campak umpan belah yang air dalam sikit..cari ikan yang lebih spesial sikit hehe..bawak ke tengah hari sikit baru la muncul ikan kelabau yang diharapkan..sekor-sekor sangkut kat kail..jap-jap ikan kelabau jap-jap si kaloi lagi tu..meriah sungguh hehehe...



masuk je ikan yang ke 10..tetiba joran yang lama senyap tak mengena tu mula ada tanda-tanda ikan dah nak sapu umpan..draaaagggg!! huii habaq hang...lain macam kali ni dia punya hebat tarik..layan punya layan dekat 20minit gak bertarung baru la dapat tengok kelibat ikan ape..ikan patin rupenye..oii..tapi tu la takde rezeki la pulak..dah hampir letih ikan tu renjer layan,tapi balak tepi sungai tu pulak jadi penghalang..spoilt betul..sekali putus perambut darr...ish.. ishh.. ishhh... dapat tengok ikan jela pun..lepas dah terlepas ikan tu sunyi terus joran yang lain-lain..mungkin dah kecoh air kena penangan ikan patin tu ikan yang lain pun senyap je dah..

ikan yang paling last renjer dapat pun ikan belida je..tu pun guna umpan udang galah..lebih kurang pukul 2.30 petang camtu renjer dah kemas-kemas joran..nak balik sebab petang tu renjer dah ade kerja sikit..siap kemas joran baru member-member renjer yang lain sampai..diorang pulak sambung cuba nasib kat lubuk tu sampai lewat petang..dengar-dengar cerita malam tu diorang takde tapau ikan best pun..takat sekor anak ikan jelawat je..lagipun petang tu air dah mula surut..ikan-ikan pun dah mula masuk reba dah kot...tak pun dah masuk dalam jut renjer pagi tu kehkehkeh.... :P


ps/ : takde rezeki diorang la tu :) next trip sabtu dan ahad ni.. kali ni kami nak terjah lubuk naik bot pulak... nak cari lubuk yang lebih menarik.. (team renjer vs ahli team alucast)  29.06.2013. tunggu hasil dari kami nanti :P


2 komen tak kire kaki pancing:

Laila KPAS said... Reply To This Comment

Terbaik bro...

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Laila KPAS bila nk join trip mcg ngn team renjer ni hehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...