HASIL RENJER MINGGU INI



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)



Kemana menghilang??? sunyi blog tanpa entry terbaru??? sory la bro..sory la peminat-peminat setia blog renjersungai...renjer tak kemana pun..cuma minggu ni ada sedikit kerja yang perlu renjer selesaikan...tambahan pulak line tenet yang agak merunsingkan ni..time ade mood nak update blog time tu la line tenet ni nak wat hal...




minggu ni tak de masa sangat nak turun cari hasil sungai ni..kekadang tu ada masa terluang sikit tu sempat la nak jenguk-jenguk lubuk..tu pun sebab dah tak tahan telinga hari-hari duk dengar member-member duk perangat pulun bapak-bapak badau...

lubuk yang diorang rajin terjah ni agak seram sikit la hehe..bukan la seram misteri ke hape..cuma lokasi ni memang hutan sikit.. paya-paya sungai darus(anak sg bernam) yang sekian lama tak diganggu..sampai ade yang terserempak bapak tedung la..huuii!! lagipun memang dah lama kami tak jejakkan kaki ke lubuk ni..nak masuk ke lokasi port ni pun kena jalan kaki je..saiz ikan memang terbaik la kat lubuk ni..cuma kawasan untuk casting je agak terhad..banyak dah paya-paya kawasan ni yang dah terkambus. kalau dulu lubuk ni la yang selalu tak mengecewakan team kami..asal turun pasti ade hasil masing-masing..yang paling best..lubuk ni la satu-satunya lubuk yang penuh dengan spesis ikan haruan bujuk.


 

nak mancing ikan bujuk ni teknik die je lain sikit..ikan bujuk ni kurang buat sambaran umpan kat permukaan air..tak macam ikan haruan...banyak kena main umpan rendam je..tarik umpan pun kena perlahan-lahan je..kesabaran tu perlu tinggi sikit la..satu-satu lubuk tu lama baru nak ada sambaran..kadang-kadang tu sempat ikan haruan la yang sapu umpan dulu..dah disambar tak kira dah..sembat tetap sembat hehe...yang mana lekat kat kail tu kira berhasil la...

setiap kali kami turun lubuk ni takde la target kami satu spesis je..kira ikan haruan dan ikan bujuk tu kira dah jadi pilihan..yang mana sapu umpan dulu kira yang tu la ikan yang kami bungkus bawak balik hehe.. next week kalau ade team renjer terjah lubuk ni lagi nanti renjer update hasil terbaru ok..





p/s : lubuk bujuk sg darus.. anak sg yang bertemu sg bernam..nak tahu lokasi jom google map.. =P


6 komen tak kire kaki pancing:

Mapia Officer said... Reply To This Comment

abg saiful...kot pasni ada bujuk 2-3 ekor, rojer aku..Kecik beso x kisah, asalkan idup. Sekadar nk mempercukupkan koleksi snakehead yg aku bela...hikhik

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

orait..klu ade yang cun pnya nti aku halo :)

Laila KPAS said... Reply To This Comment

Fulamak ..terbaik tu...

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Laila KPAS bila nk join trip ngn renjer :)

Bro Aim said... Reply To This Comment

Banyaknya ya pang angahnya. gerigitan awak niring gambar ni. kina handak umpat jua casting sekali dua.

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

ayuhak bro aim..mun kada sawat umpat kainak tinggal yg kalancingan pang :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...