IKAN KELABAU SG BERNAM PART 1



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Cerita lubuk dari sungai bernam..lubuk-lubuk area sungai bernam ni dah mula boleh kami terjah..lama kami tunggu surutnya banjir..berbulan jugak rasanya..banyak turun trip meruan je sebelum-sebelum ni..sampai air sungai dah surut pun kami tak tahu...dapat je info air sungai dah ok, terus kami terjah..lokasi yang kami terjah kali ni kat area estate sungai ulu basir..

23/06/2013..tarikh trip pertama kami..renjer turun lewat sikit sebab nak setlekan berniaga dulu..joran,umpan memang dah sedia awal dah..lubuk pun dah set dalam kepala dah mana lubuk nak terjah..balik je dari niaga  pagi tu trus siap-siap peralatan memancing..umpan macam biasa la -- petaruhkan sawit peram tu..lebih kurang pukul 10.30 pagi kami gerak..trip renjer ni turun dengan otai-otai family renjer je..dorang pun memang ada balik cuti minggu tu..

sampai lubuk lebih kurang pukul 11.30 pagi.. masa sampai tu dah terperasan ada sebijik kereta parking kat luar jalan utama nak masuk ke lubuk estate tu..ingatkan kot ada yang memancing turun bot ke hape..jejak je kaki kat tepi sungai lubuk tu rupanya dah ada penghuni lebih awal sampai..dah bersusun pancing dorang..rupanya group renjer (ajai)..5 orang ajai bawak bebudak tu..geng ajai ni datang dari rawang katenye..tah macam mane tah dorang boleh sampai lubuk tu naik kete..bagi  pulak masuk pak guard yang jaga gate kat situ tu..ke dorang dah rasuah kot pak jaga tu kehkehkeh...

yang lebih spoiltnye geng dorang ni dah ada hasil..4ekoq dah ikan kelabau dorang daratkan...perhh!! bergegas la renjer set joran..dalam duk renjer nak siapkan perambut masa tu..sempat lagi joran ajai mengena..naik lagi 2ekor ikan kelabau..besar-besar pulak tu saiz ikanye...


|
(rekod peribadi ajai ikan kelabau 4kg seekor)
|

siap je je labuh joran kami pun sembang-sembang la..rancak la ajai punya cerita..maklum la jadi hero die hari tu..semua joran dia yang mengena..budak-budak yang dia bawak takat naik anak-anak ikan je..sejam gak la  lepas renjer labuh joran dah tak de dah joran yang nak mengena..ajai dah sapu bersih kot hehe...lepas tu geng ajai ni dah mula nak bertukar lubuk..masing-masing dah boring kot tunngu joran kat lubuk tu..dorang cakap nak ke lubuk sebelah atas pulak..

tinggal la renjer ngan abang-abang renjer kat lubuk tu..lama jugak kami menung kat lubuk tu..air sungai pun dah mula surut tambah makin keruh..bot orang mancing udang pulak duk beresing je..tah hape yang dorang kejarkan tah...nasib la tunggu punya tunggu ada jugak ikan yang sudi ragut umpan joran renjer..tapi ikan kaloi la pulak..tak lama lepas tukar umpan,sekali lagi joran renjer mengena..ha kali ni ikan kelabau..tu la ikan yang last renjer dapat..air pun makin keruh dah..bot punya pasal la air sungai jadi keruh macam tu..menung je  la kami ni tunggu joran sampai ke petang..last-last kemas la joran..nasib la renjer dah daratkan 2 ekor ikan kaloi ngan ikan kelabau tu..jadi tak puas hati pulak memancing hari tu...dalam kepala duk cakap huh! tunggu la esok aku p repeat! nak tau hasil esoknye tu?? ha nanti tunggu next entry ok...


ps/  hasil hari kedua lebih menarik....penangan umpan buah sawit peram renjer :)


2 komen tak kire kaki pancing:

Syaiful Edhar said... Reply To This Comment

Respect tean renjer..bkn senang nk dpt ikan kelabau.

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Syaiful Edhar ikan klabau ni klu kena lokasi xsusah pun nk pncing die..lagi2 bab umpan..pastu perlu faham air sg yg macam mane nk buru die :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...