TRIP PENUTUP | LUBUK ESTATE ULU BASIR




ASSALAMMUALAIKUM





Hasil terbaik renjer lagi..masih lagi ke lubuk yang sama : sungai bernam estate ulu basir..trip renjer kali ni dikira trip yang last untuk misi renjer memburu ikan-ikan sungai ni..kenapa?? mane taknye.. last trip renjer turun ni hujan dah mula turun lebat selebatnya..air sungai mungkin dah mula naik,tak pun dah mula membanjir..sungai bernam estate ulu basir ni memang mudah banjir..kawasan sungai ni rendah.. hujan pulak tak menentu..renjer pun dah kurang pasti dengan keadaan sungai ni sekarang...

belum sempat pun lagi renjer nak daratkan ikan belida saiz mega,hujan turun pulak dah dalam minggu ni..kalau air makin naik nanti terpaksa la renjer bertukar trip untuk memburu ikan haruan je..




kalo tak pun, macam biasa la trip renjer menyediakan ikan darat seperti ikan puyu, ikan sepat dan ikan keli..labuh mata ribu la hehe :P permintaan cukup tinggi untuk ikan-ikan darat jenis ikan ni..renjer je kadang-kadang tak cukup masa nak sediakan ikan-ikan ni..kena pulak kalau renjer dah mula turun trip ke sungai..sekali turun kadang-kadang tu 2 hari baru renjer balik..mane nak ade mase dah nak sediakan ikan-ikan darat ni..

kalau dapat hasil dari sungai memang renjer dah jarang pasarkan..biar la orang cakap ikan yang renjer dapat tu mahal.. lagi  bagus renjer simpan untuk santapan renjer dan member-member renjer je..selebihnye renjer simpan untuk santapan bila ade orang luar yang turun trip memancing dengan renjer..pakej makan ikan sungai hehe :P



hasil trip last..ikan belida 4 ekor ikan kelabau 2 ekor ikan ketutu seekor selebihnye ikan selais...



nota renjer :  hujan dah mula turun..nantikan musim memburu ikan haruan..jom casting :P


8 komen tak kire kaki pancing:

Snakehead said... Reply To This Comment

Kembali kpd haruan,haruan jgk yg mudah jual..hehe

Maxx Peacock said... Reply To This Comment

berdarah idung tgk ikan belida renjer...

saiful@ said... Reply To This Comment

bila boleh nak join casting haruan ni renjer?? kalau boleh apa yg perlu saya bawa??

pahlawanikan melayu said... Reply To This Comment

renjer, ikan belida tu.... ketuk2 dengan kayu sapa isi nya tulang terasing... ambik isi buang tulang... pastu kasi letak tepung ckit,garam buat bebola ikan belida.. kukus @ rebus.. pastu buat sup... perghhh sedap.. cicah ngan sambal belacan plak...kih3..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Snakehead bz cari haruan je ni hari2 :P sampai xterupdate blog hehe :)

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Maxx Peacock : uish! cedera parah tu hehe :P

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@saiful@ : minggu ni boleh, satu trip 2orang je..umpan renjer sedia, satu orang renjer cas rm50 je, hasil boleh ambik semua termasuk hasil yg renjer dapat..ok? :P

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@pahlawanikan melayu : buat macam tu mmg terbaik la.. perhh sedap weh!! :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...