UMPAN SAWIT PERAM & CARA GUNAKANYA.




ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;) 


Mungkin ada yang terlepas pandang entry blog renjer yang ini (03.09.2010)..apa kata kita imbas kembali..dan jangan lupa bertanya(komen) untuk sebarang kemuskilan tentang cara2 untuk menggunakan umpan sawit peram ini..









kali ni renjer nak kongsi sikit petua2 nak peram sawit
dan juga cara pasang umpan..
ini atas permintaan beberapa rakan renjer..
ada yang mesej kat hp..
maaflah andai renjer tak balas..
sibuk sikit,maklumlah musim kenduri kendara ni..hihi

dah ready ke nak tau step2 yg renjer selalu guna???
ok kalo dah, bace satu persatu ye...



1-gunakan mata kail udang saiz 13 dx..
2- ikat 4 mata sama pnjang(mata rambai)
(cara peram sawit-->pilih sawit yang isinya tebal dan yang btul2 sawitnya masak ranum)
3-bungkus ke dalam double plastik
(pstikan tiada udara di dalam plstik dan jgn di basuh sawitnya.. biarkan selama seminggu)
4-kluarkan dan bungkus mggunakan paper, masukan kembali ke dalam plastik
5-peram lagi 1 minggu..



cara memasang umpan





1-sulam 1 demi 1 mata kail rambai..
2-pastikan mata kail terbenam dalam setelah di sulam..

sesuai di gunakan di sungai yang ber pasir dan ber arus..

SELAMAT MENCUBA! (^^)Y

22 komen tak kire kaki pancing:

Anonymous said... Reply To This Comment

Nak tahu peper jenis ape yg terbaik berita harian ke? kosmo ke? Utusan ke? harakah ke? Renjer slalu gune peper ape?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

paper??? semua paper guna la..janji boleh bungkus sawit keh3 :P

Anonymous said... Reply To This Comment

as,salam renjer... guna perambut kasar sikit lagi ok je kan??? baru ni guna 20lb putus la hehe

abah khalisha said... Reply To This Comment

Boleh cuba ni..maksud renjer 4 mata kali tu dimasukkan dalam buah kepala sawit tu eh??

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous boleh jugak..kasar sikit pun xpe..tapi nak sulam ke sawit kang susah sikit la klu perambut kasar.. :)

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@abah khalisha yeap! betul tu..sulam 4 mata kail tu ke dalam sebijik sawit :)

Hasyani@orangkampung said... Reply To This Comment

Salam Ranjer....port mana yg tbaik antara kenyir gn banding buat masa ni...konfius la xtau mana satu nk g ujung bulan ni....baru nk blajar ngail kelah..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Hasyani@orangkampung w,salam... entah la..2,2 port tu renjer xpernah sampai lagi hehe... rasenye 2,2 ok kot..tpi tengok musim la.. :)

mohamad_s said... Reply To This Comment

Spisi ikn pe y mkn?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

ikan2 sg yg bersisik :)

hairul azeem said... Reply To This Comment

bos..pasal per biler peram dalam plastik tu dia berpeluh pahtu naik macam kulat putih..boleh lagi ke guna untuk dimasuk dalam paper pastu peram semula lagi seminggu??

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@hairul azeem ok dah tu,mmg mcm tu prosesnya..jnji jgn berkuap je..takut nti jdi lembut plak :)

amirul fahmi said... Reply To This Comment

Mcm mne cara untuk main kaloi...saiz mata?..teknik pancingan

osman jailani said... Reply To This Comment

Salam tuan renjer..btol ke daging tupai bole buat umpan belida?

osman jailani said... Reply To This Comment

Sy dah dkt seminggu peram sawit ikut style renjer ni.cdgnye nk try sungai pahang.air tgh surut cntik cri ikan skrg

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@amirul fahmi w,salam...

kan dah ade tulis kat entry tu..saiz mata kail..teknik dasar..ikan kaloi pun mkn sawit peram ni..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@osman jailani w,salam..

betul tu..renjer pun pernah cuba,agak berkesan jugak,tapi ikut lokasi jugak..ade tempat2 yg mau.

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@osman jailani w,salam...

biasanyanya klu musim kmarau mcm ni mmg best guna sawit peram ni,tambahan pulak lubuk yg betul2 ikan byk terkumpul..cuma yg tak bestnye mudah menyangkut la sikit,ikan banyak duduk kawasan yg bereba.

skywalker lucas said... Reply To This Comment

Umpan sawit ni klu guna kt dem atau lombong sesuai ker renjer

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@skywalker lucas w,salam....

lebih sesuai jika kawasan itu berarus..atau airnya mengalir..tidak kiralah sama ada arus airnya perlahan.. yg penting kita cuba dahulu.

fazzy baik said... Reply To This Comment

Salam bro nk ikat mata kail 4 ni mcm mana?ajar skit bro

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@fazzy baik w,salam..

macam mana nak ajar kalau main tulis kat ruang komen ni?? boleh faham ke nti?? renjer pun xpasti ade ke entry blog pasal perambut ni..

klu ade senang halo renjer..nti kita sembang :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...