BURUAN MINGGU INI


ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)



|
(hasil minggu ini)

Mingggu turun ke sungai...terjah sikit-sikit hehe..intai-intai dulu mana lubuk yang sesuai nak bertapak nanti.. redah hutan sana redah hutan sini..jumpak la lokasi-lokasi yang agak mencabar sikit.. sungai bernam estate ulu basir --- satu-satunya lagi sungai yang paling dekat dari tempat renjer.. sebelum ni lubuk-lubuk terbaik kami area lombong pecah sebelah atas sg bernam tu tapi lubuk lombong tu memang dah tinggal kenangan jela.. siap dah projek menambak tanah ban sungai yang pecah tu.. bermakna tiada lagi aliran sungai yang masuk ke lombong tu.. ikan-ikannye pun tah la hilang kemana..

cerita sungai bernam estate ulu basir ni...sungai yang agak tersorok sedikit..dilindungi estate ladang kelapa sawit yang agak luas dan agak jauh masuk ke dalam.. kenderaan luar tidak dibenarkan masuk kecuali bermotor sahaja... di tebing sungainya pulak masih lagi berhutan cuma sekarang ni nelayan sungai di kawasan sungai tu semakin bertambah.. banyak rumah-rumah pondok candit mula dibina.. pokok-pokok balak sekitar sungai tu pun dah mula ada yang ditebang..


|
(hasil minggu ini)

dari info yang renjer terima, kat sungai bernam tu diorang ni dah tubuhkan satu persatuan nelayan kecil.. sumber rezeki diorang semua datang dari sungai tu.. mungkin ada yang partime sama kot cari ikan.. bagi renjer yang penting harap diorang-diorang ni terus la jaga sungai tu elok-elok..harap-harap diorang tak la rakus macam geng (kem#@$@#) tu.. sampai anak-anak ikan seluang pun di kaut..

lagi satu info yang renjer terima, persatuan nelayan area sg bernam ni sentiasa setiap tahun akan memohon benih ikan kat pihak perikanan daerah untuk dilepaskan ke sungai bernam tu.. bermakna ikan kat sungai bernam tu mungkin la akan sentiasa ada..


|
(sg bernam ulu basir)

sekurang-kurangnya jika kami ke lubuk-lubuk di kawasan area sungai bernam ni tidak la mengecewakan kami kecuali faktor air sungai atau cuaca tidak mengizinkan.. bagi kami yang kaki-kaki joran ni dapat tumpang-tumpang nak lepaskan gian memancing kat kawasan diorang ni pun jadi la..

minggu ni pun sempat la jugak renjer turun intai-intai lubuk kat sungai bernam ni cuma masa je tidak mengizinkan.. balik niaga ada masa sejam dua pun kami terjah ke lubuk.. janji dapat lepaskan gian memancing.. selebihnya minggu ni trip kami banyak pergi memancing ikan haruan je..next trip jika cuaca mengizinkan,baru kami akan aturkan lagi trip ke sungai bernam ulu basir ni.. 


|
(sg bernam ulu basir)




13 komen tak kire kaki pancing:

Sollehudin Sapari said... Reply To This Comment

ikan ape yg macam belut tu?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Sollehudin Sapari tu la ikan tilan..ikan ni sedap..renjer pun ikan ni..klu dpt buat masak sambal perhh! :)

Shah said... Reply To This Comment

salam boss,
nak tanya lokasi port kat are skc..
selalu mancing kat depan jambatan tu jer..
tapi kawasan tu tak berapa dalam kalau air tapi tinggi..
jadi nak tau kot-kot ada port dalam skit airnya @lubuk dekat situ buat lepas geram..

Anak mat zaki besout 02

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

shah : w,salam.. ko kebawah sikit..ade lubuk bawah lagi pada jambatan besi dkat2 ngan kabel lektrik tu.. kawasan tu ok jugak..ikan kelabau ade patin pun ade :P

Shah said... Reply To This Comment

salam boss, nak order sawit peram..
dalam satu beg plastik ok la kot..
klu boleh sms kat 0123760015
terima kasih

Wan @ shah 2218

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Shah w,salam..sory bro..xde stok la sawit peram..lame dah xperam..lgpun sibuk sikit la ni :)

Shah said... Reply To This Comment

wokey, takpa..tima kasih..
akan try buat sendiri..haha

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Shah nti klu ada masa kita p mcg sama2 :)

Syaiful Edhar said... Reply To This Comment

Teringin nk join renjer pancing belida..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Syaiful Edhar ejas time,nti kita atur trip :)

fikri hazailie said... Reply To This Comment

Cuba bg list umpan yg sesuia dan jenis ikan yg makan umpan tu

fikri hazailie said... Reply To This Comment

Cuba bg list umpan yg sesuia dan jenis ikan yg makan umpan tu

fikri hazailie said... Reply To This Comment

Cuba bg list umpan yg sesuia dan jenis ikan yg makan umpan tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...