EDISI TRIP MENJARING



ASSALAMMUALAIKUM





Horeyyy!! kembali menyimpan koleksi gambar-gambar turun trip memburu ikan...berjaya jugak renjer mengumpul duit dari hasil mencari ikan ni..nak cari henfon yang ade camera ok sikit..tu pun renjer beli henfon biasa je..LG  KM900AT.. 5.0mega pixel..ok la kot hehe..ade la sikit semangat nak update blog ni bila dah ade gambar terbaru...

lubuk kali ni masih lagi ke estate soonseng..air lubuk kat estate ni sudah makin surut..makin banyak la ikan-ikan ni berkumpul ke dalam parit estate ni..mase ni la kami turunkan jaring..berderet la ikan sangkut kat jaring kami..paling banyak sekali ikan puyu..besar-besar pulak tu...termasuk la ikan keli,ikan sepat ikan haruan,ikan temakang...ikan-ikan jenis ni la paling laris kat pasar felda renjer ni..banyak mana pun habis dijual..dapat jugak renjer kumpul duit sikit-sikit..lepas ni mane tahu boleh beli transport pulak..boleh cari lokasi untuk pasarkan ikan-ikan ke pasar luar dari felda renjer ni..baru toke besarrr!! hehe :P




kalau trip menjaring ni patner renjer memang tak lain la, si hery dan abang die..2 orang adik beradik ni memang pakar bab-bab menjaring ni..cakap je lubuk mane kat estate soonseng tu..semua dia dah pernah terjun..cekap pulak tu dia buat kerja kat dalam air..dah la kena guna pelampung..kalau renjer jenuh jugak la nak serasi buat kerja menjaring ni..maklum la sebelum-sebelum ni kan memancing je hehe...

trip paling last sekali renjer turun,dapat la snap 2,3 keping gambar..mase ni renjer tunggu kat atas je..hery ngan abang die je buat kerja dalam parit tu..dah serik renjer nak turun..2 hari sebelum trip menjaring ni,renjer disengat ikan keli..bengkak jari..sakitnye hoiii bleh tahan habaq hang!! sementara tunggu jari ni pulih renjer turun memancing jela dulu.. sakit-sakit pun memancing! hak3..tegar2! hahaha..........






nota renjer :  biar la orang nak kata apa pun..renjer tetap yakin,hasil dari cari ikan ni lagi lumayan dari kerja kilang hehe.. :P


18 komen tak kire kaki pancing:

ahowk orang islam said... Reply To This Comment

peh.. lama x mnjaring.. rindu sebenarnya nk berkubang

azmi bin abdullah said... Reply To This Comment

terbaek bang...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@ahowk orang islamsambil menjaring sambil mandi..memang best! hehe :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@azmi bin abdullahlumayan! hehe..

lieynanilaz said... Reply To This Comment

kalau rajin insyaallah pasti akan dapat hasil yg lumayan...

iqbal said... Reply To This Comment

cayalah boss... banyak hasilnya tu... :D

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@lieynanilazbetul tu..janji mau rajin je..:)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@iqbal alhamdulilah la.. bila korang nak turun lagi ni??

iqbal said... Reply To This Comment

dalam perancangan... hehehe... si ijam dah gatai tangan dah tu... :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@iqbal jangan tunggu2, musim haruan dah nak ke penghujung ni.. kang tak merase lak hehe :P

Anonymous said... Reply To This Comment

Assalamualaikum Renjer,saya Hafizi Hilmi dari Sg Bakap,P.Pinang,baru nak berjinak-jinak dengan dunia casting haruan ni,saya nak tanya sikit,adakah rod Lemax Platinum Gold Medal 6 1/2 yang saya gunakan sesuai untuk dipadankan dengan reel daiwa Golden Spin 2500?sebab reel tu lah yang saya guna pi mancing kat jeti,pelantaq,sungai dan yang sama waktu dengannya,sebab bila saya padankan reel ngan rod tu rasa kurang ngam ja,tak balance sebab reel lebih berat dan besar dari rod,harap renjer dapat memberikan pandangan dan nasihat yang sewajarnya..Terima Kasih..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Anonymous w,salam, trima kasih sudi singgah sini..bagi renjer rod dan reel tu memang penting untuk keselesaan bila digunakan.. terpulang untuk kita jika memilih rod dan mesin..cuma jika untuk teknik casting ni jgn gunakan rod yang terlalu lembut..dan reel yang terlalu berat.. bila dah dapat set sendiri gunakan dengan kerap..bila dah serasi pasti semua akan jadi terbaik..

renjer pun kalau dah guna set pancing sendiri,pastu guna orang punya,pasti akan jadi kekok hehe :P

iqbal said... Reply To This Comment

Assalamualaikum boss...

kalau ijam dapat cuti hari selasa depan, maka kami akan turun mengacau lubuk haruan boss dengan katak2 terbang.... hehehe....

Hafizi Hilmi said... Reply To This Comment

Ok,Terima Kasih Renjer diatas ilmu yang telah disampaikan..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@iqbal wow! terbang jangan tak terbang hehehe.. kalau jadi kang bagi tau awal2..jom meruan! :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Hafizi Hilmi hobi yang sama hehe.. ade mase nanti jom join renjer :)

Hafizi Hilmi said... Reply To This Comment

Petang kelmarin saya casting kat estet jalan Valdor,dekat area sg bakap dapat 1 ekor ja duduk sampai sejam lebih,guna gewang spoon bakau yang berjanggut warna merah belang hitam yang baru keluar tu,sebab pi cari katak kat Simpang Ampat tinggal yang besar2 saja,takut tak celuih mulut ikan nak makan,kalau boleh harap Renjer dapat beri sedikit informasi macam mana kita nak tahu sama ada sesebuah tempat atau lopak air kat estet kelapa sawit tu ada haruan atau tak?takut bila casting bukan snakehead yang keluaq,tapi snake,dan Insyaallah nanti kalau ada kelapangan saya harap dapat sampai ketempat renjer untuk menuntut lebih ilmu berkaitan dunia memancing ni..

Dok terbayang dan tersenyum sorang 2 bilalah nak boleh dapat ikan banyak macam renjer tu :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Hafizi Hilmi renjer ni pun bukan la pandai mane sgt pun memancing, tgl lagi port je memang banyak ikan..kalau hafizi sampai tempat renjer ni,mungkin boleh dapat banyak jugak hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...