INTAI LUBUK HARUAN



assalammualaikum..





Biarpun renjer agak sibuk sekarang ni,renjer tetap sempatkan jugak sesekali turun memancing..biarpun 
hanya turun casting ikan haruan..janji memancing hehe...semenjak dah jadi toke ikan ni agak sibuk la jugak..sampai nak bersukan pun renjer dah tak sempat..

tapi sesekali tu turun jugak la..biarpun dapat memancing 2 jam je..port pun cari yang paling dekat je..bila dah dapat memancing tu kira puas jugak la bila mengena...




port ni dekat je dengan felda renjer, lebih kurang 20 minit je dah boleh sampai kat port ni..lokasi port ni dekat ladang kelapa sawit besout 6..kawasan ni memang sentiasa banjir..kawasan berpaya..lagi pun lokasi ni bersebelahan dengan sungai darus..sungai ni la antara sungai yang masih ada lagi spesis yang kaki pancing idamkan.. ikan toman paling banyak kat sungai ni..termasuk lah ikan bujuk dan ikan haruan.. 

cuma kesabaran perlu la tinggi bila dah berada kat lokasi port ni..nak pulak niat tu nak memburu ikan haruan..kat lokasi ni tak macam kat estate soonseng tu..campak je umpan ade je yang menyambar..ikan haruan kat port ni kurang aktif sikit..mungkin kawasan ni terlalu banyak ikan toman..ikan haruan pun dah jadi macam ikan bujuk kat port ni..umpan lalu depan muka baru nak menyambar..




buat mase ni renjer dah stop dulu mane-mane trip untuk turun memancing..renjer betul-betul serius berniaga..nak kumpul duit sikit untuk satu tujuan ( _ _ _ _ _ _) hehe.. tapi renjer tetap akan kongsi ape pun berkenaan ikan kat blog renjer ni..rajin-rajin la korang bertanya kat blog renjer ni..insyaAllah bila sempat renjer akan jawab soalan atau komen korang dekat mane-mane entry blog renjer ni...:P



nota renjer : walaupun renjer sibuk tapi renjer tetap sempatkan jugak jenguk blog ni.. terima kasih kepada semua peminat blog renjer kerana setia  :)


18 komen tak kire kaki pancing:

penyuluh perikanan said... Reply To This Comment

This blog and good steady


I follow your blog number 887
Please follow my blog again, do not forget to suport and comments guys, thank you

azmi bin abdullah said... Reply To This Comment

renjer..,
nak tanye satu soalan yang paling mudah.
"ape umpan tilapia yang paling efektif dan berkesan sekali?" hah! jawab.. jawab... jangan tak jawab.

tq renjer.
- azmi -

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@azmi bin abdullah nak jawap la ni hehe...

ikan tilapia ni sebenarnye tak la memilih umpan pun..cuma teknik nak memancing die je nak kena betul..terutama mata kail yang sesuai...

ikan tilapia ni suka umpan yang bergerak..maksutnye cuba gerakkan sikit demi sikit bila umpan di labuhkan..contohnye umpan cacing.. kira mcm teknik casting la..tapi karauan je perlu perlahan sedikit..

Hafizi Hilmi said... Reply To This Comment

Besaq jugak haruan yang Renjer dapat kat ladang kelapa sawit Besout 6 tu,takpa sabar menanti umpan diragut ikan,asalkan saiznya berbaloi,hehe... :]

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Hafizi Hilmi menguji kesabaran hehe.. baru boleh jadi pemancing tegaq hehe.. :P

Hafizi Hilmi said... Reply To This Comment

Renjer ada tak amalkan apa2 petua atau tips sebelum dan selepas keluar memancing?Sebab nampak renjer selalu dapat hasil yang banyak macam tak pernah kumpau/pulang tangan kosong je setiap kali keluar memancing,sentiasa ada hasil..

Anonymous said... Reply To This Comment

assalamualaikum renjer,
waaa,sudah jadi tokey ikan nampak..
nak tanya sikit,mane nak tau lubuk ikan ketutu ye renjer?
itu hari ade la dpt seko dlm sekilo,dapat la RM30..
jadi la jnj dpt jual..kalo dpt lubuk ketutu leh la jd mcm renjer plak,jadi tokey besa,hehehe

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Hafizi Hilmi w.salam..renjer xde amalkan ape2 petua pun..cuma beringat je mane2 nak pergi tu..bap hasil tu mungkin port yang renjer turun mmg banyak ikan... lagi satu mungkin pengalaman renjer lebih bap2 memancing ni..tu yang jarang kumpau hehehe :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Anonymous bap ikan ketutu ni mmg susah sikit nak kesan lubuk die.. selalunye pun mmg kebetulan je ikan tu kena kat kail..nak buru ikan tu mmg nasib2 je.. sebap tu ikan tu mahal..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

penyuluh perikanan : you follow i follow hehe :P

muzaini said... Reply To This Comment

Seronok baca bab mancing ni..dlu za man sek galak gak mancing tp cara kg je..katne kta bole pelajari cara memancing guna kekili ye?..

muzaini said... Reply To This Comment

Seronok baca bab mancing ni..dlu za man sek galak gak mancing tp cara kg je..katne kta bole pelajari cara memancing guna kekili ye?..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@muzaini klu kita dekat boleh la blajar :)

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@muzaini xsusah pun mcg ikan haruan ni..cuma nk kna rajin pratif casting jela :)

amyrul naim said... Reply To This Comment

Assalamuailaikum..renjer saya nk tanya..klau nk macing ikan toman nie umpan apa yg pling sempoi

amyrul naim said... Reply To This Comment

Assalamuailaikum..renjer saya nk tanya..klau nk macing ikan toman nie umpan apa yg pling sempoi

amyrul naim said... Reply To This Comment

Assalamuailaikum..renjer saya nk tanya..klau nk macing ikan toman nie umpan apa yg pling sempoi

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@amyrul naim w,salam..
maaf diatas kelewatan membalas komen2 semua..renjer bz sikit..

klu nk cerita pasal ikan toman atau memancingnya..tidak ada yg boleh dikatakan umpan paling sempoi atau umpan yg tentu akan mengena..nk memancing ikan ini sebenarnya mengikut lokasi,sama ada kawasan sudah diteroka atau masih lgi belum diganggu atau sudah pernah dipancing,

ikan toman, salah satu ikan yg agak bijak,agresif,paling gila membuat sambaran walaupun sudah kenyang..tpi ikan ini jika sudah kerap dipancing dn lepaskan "C&R" ia akan lebih berhati-hati jika ingin menyambar..

jika kawasan yg masih belum diteroka,biasanya ikan ini mudah dipancing,tak kiralah sama ada teknik casting,menggunakan ape jnis gewang yg sesuai mengikut warna air dilokasi,mengunakan umpan hidup seperti anak ikan,termasuk mengunakan organ haiwan yg segar untuk teknik dasar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...