INFO TERKINI SUNGAI BERNAM ULU BASIR




ASSALAMMUALAIKUM



Moh la weii!! teringin nak memancing udang?? ha ape lagi..sungai bernam sebelah estate ulu basir ni dah surut banjir...mase ni la peluang nak rase tarikan udang sungai ni..tapi kalau ade yang berminat nak join renjer tu kena la stamina tinggi sikit hehe..redah hutan, redah banjir segala.. pacat dah tentu ! amacam?? ada brannn??  

kalau ade yang minat untuk memancing bersampan pun ade jugak..tapi kena turun sebelah estate cangkat menteri la..banyak bot boleh sewa kat sane..harga sewa kalau tak salah renjer la rm50 + minyak rm10..tu harga sewa tahun lepas punye..tahun ni renjer kurang pasti la.. kot-kot  dah jadi harga lain..




saiz udang kat sungai bernam kali ni bagi renjer kira sedang-sedang untuk jadi lauk la..nak kate saiz jenggo tu tak la..ikut tangan jugak..pandai pilih lubuk,hasil mungkin lebih baik la..yang bestnye memancing udang kat sungai bernam ulu basir ni, tak perlu la nak cari umpan yang mahal-mahal macam guna umpan umpun-umpun tu..cacing tanah tu pun dah cukup laris..korek je kat kebun-kebun estate tu..belambak cacing boleh dapat..

cuma perambut, batu pancing dan kail je nak kena spare banyak..maklum la sungai ni penuh reba kayu..kang bawak barang tak lengkap spoil pulak hehe =P harap-harap sungai bernam ulu basir ni tak la banjir dah..cuaca sekarang ni kan tak menentu..kalau air sungai bernam tu betul-betul dah surut nanti boleh  la plan trip buru ikan belida pulak..uishh!! rindunya nak tengok lambungan si belida hehe :)



nota renjer : memancing sesaje ye keje die..tak pe la "janji dari hobi boleh jadi duit":P 


8 komen tak kire kaki pancing:

eims said... Reply To This Comment

Nak ikuttt

Hafizi Hilmi said... Reply To This Comment

Dalam sibuk berbisnes masih sempat meneroka lubuk Si Jenggo lagi,memang Renjer pemancing tegar ^_^

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Hafizi Hilmi memancing tetap memancing, bisnes pun bisnes hehe :P

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

eims : nti kita turun lagi :P

shahkil said... Reply To This Comment

Salam ranger, saya ni org besout.. Agak2 bleh bagitau port yang sesuai memancing kat area skc. Sebab klu balik besout, saya dok kat area jambatan jer..tak tau area lain ngan umpan apa yang best kat sini.

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@shahkil owah!! rugi jadi orang besout klu xrajin jelajah lubuk sg bernam tu hehe :P p la ulu basir tu..skang air sg dah ok..ramai turun p mcg udang..guna umpan cacing je pun :)

Aimaria said... Reply To This Comment

Nk gak.hehe. Klu kt sg panjang. Kne tunggu air banjir kt belia surut. Bru byk udang leh dpt. Musim udang btl2 besar dlm blan jun-julai. Klu hujan susah nk dpt.huhu

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Aimaria sg bernam ni nk kne tgu musim bru best nk pncing udang :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...