PESTA LAMPAM SUNGAI BERNAM


ASSALAMMUALAIKUM and HI all


*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)






Hasil terbaik renjersungai lagi..masih lagi kami ke lubuk yang sama ke sungai bernam ni..tak sangka jugak masa kami turun tempoh hari tu air sungai dah pulih dari banjir..kali ni 4 orang kami turun..sampai je ke lubuk, tengok air plak cantik, terus berebut cari lokasi masing-masing..umpan kami macam biasa la guna sawit peram tu...sambutan trip kami tu memang terbaik la.. campak je umpan ade je yang mengena hehe...cuma spesis  ikan lampam jela yang banyak..

dari pukul 11 pagi  lebih kurang kami sampai ke lubuk..tu pun sebab renjer dapat info dari abang lan dari empangan sungai dusun..rumah dia betul-betul tepi sungai bernam tu..senang sikit nak tanye keadaan sungai..renjer mula kenal abang lan ni mase renjer jual ikan kat slim river hari tu..kami sama-sama jual ikan masa tu..abang lan ni rupanya toke ikan sungai..macam-macam jenis ikan sungai dia jual..ikan baung yang dia jual besar-besar betul..renjer risik punya risik rupanya abang lan ni orang sungai dusun..memang boleh jadi geng la..senang nak tau info sungai..kalau ada yang nak bisnes ikan sungai boleh la halo renjer..kang renjer halo abang lan tu..boleh deal harga..



yang gambar atas ni semua hasil yang renjer dapat..30 ekor kesemuanya..ikan tak la besar sangat pun,tapi puas la dapat tarik banyak macam ni..hasil kami semua hari tu rasenya lebih 60 ekor kesemuanya..seekor je dapat daratkan ikan kelabau..itupun member renjer ijan yang daratkan.. 

dalam minggu ni renjer mungkin akan terjah lubuk-lubuk sungai je..tapi kalau ada yang nak join renjer tu mungkin minggu depan la..sebab minggu ni dah ada yang booking renjer turun lubuk..kalau yang nak oder sawit peram pulak terpaksa la tunggu lagi..buah sawit renjer dah mula peram yang baru..stok yang dah ada tu renjer nak guna untuk trip memancing minggu ni...





nota renjer : minggu terjah lubuk! nantikan entry renjer sungai edisi trip memancing ke sungai bestari jaya..hasilnya agak baik jugak ! hehe


16 komen tak kire kaki pancing:

NUR said... Reply To This Comment

Banyak betul ikan tu.. Meriah..

Mohd Rashid said... Reply To This Comment

bestnyer renger..jeles tgk sllu sy mancing sekor je dpt lampam ni..apa rahsia byk dpt ikan?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@NUR
: banyak kan :) memang meriah la trip mase tu..seronok je :P

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Mohd Rashid rasianye sawit peram tu la hehe..cuba2 la blajar guna umpan tu nti :)

Keong said... Reply To This Comment

renejr, lampam jawa ker tu?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Keong : campur2..ikan lampam ekor merah pun ade jugak :)

Anonymous said... Reply To This Comment

Camana tu sawit besar!! mulut lampam kecil jerr... Di carik2 ker sawit tu Bro....

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : soalan yg bagus :) sebap tu buah sawit tu di peram..supaya buah tu lembut..ikan jenis lampam ni mmg makan menyedut sikit2 smpai buah tu hancur..guna mata kail byk la menyebabkan dia terkena matakail..tak mcm ikan patin,sekali ambik umpan buah sawit trus telan..

Anonymous said... Reply To This Comment

ooooooo gitu baru ku tahu.... tq bro, kongsi pengetahuan dan kemahiran.. ada buah yang dah siap di peram ke bro? bape regenye??

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : Sawit peram renjer dalam proses..yg dah ade tu untuk stok sendiri je :P

mohd nasir said... Reply To This Comment

Terbaik..nak tanya sikit boleh??patin sungai bernam tu patin asli atau pun patin terlepas sangkar???xsngka besar jgk patin kat sane...

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@mohd nasir : asalnye ikan patin tu datang dari tasek ydp slim river tu..mase tu tahun 80an ade banjir besar..ikan2 tu keluar turun ke sg bernam..dah kira ikan yg asli la.. benih ikan patin buah mcm yg popular kat pahang tu :)

Bakri said... Reply To This Comment

kalau teman yang mancing, walaupun sg tu banyak ikan.. belum tentu boleh dapat banyak cam nih.. Subhanallah... tahniah tuan!... memang betul2 renjer sungai... ;)

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Bakri : rezeki renjer :) jom la berkongsi ilmu memancing..nti same2 boleh dpt ikan :P

Anonymous said... Reply To This Comment

kat pahang susah nk dpt lampam bersaiz mega

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : banyak sangat orang main jaring kot?? ikan pun xsempat besar :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...