BANJIR..IKAN LOMA LEPAS TELUR



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Ikan loma...sebut je pasal ikan ni mesti orang-orang belah utara tahu pasal ikan loma ni kan ? kalau tak salah renjer baru-baru ni pun rancangan Majalah 3 ada siarkan pasal pekasam ikan loma kat kedah..ikan ni memang popular kat sana..mungkin la memang banyak ikan loma ni kat sana sebab ikan pekasam ni pasaran dia meluas jugak..merata pasar dah renjer ade jumpe orang jual pekasam ikan loma ni..rata-rata katanya ikan tu datangnya dari kedah..

kat tempat renjer ni pulak tak sangka jugak rupanya ada jugak spesis ikan ni..banyak pulak tu..saiz ikan pulak boleh tahan besar-besar..baru-baru ni renjer ade turun menjala kat port ikan tu..berpuluh kilo renjer dapat..berpesta orang menjala ikan loma kat port tu..kate orang-orang kat situ ikan loma ni nak naik ke banjir sebab nak melepaskan telur..tiap-tiap tahun musim banjir ikan tu akan naik katenye..kirenye bermusim jugak la ikan loma ni..




musim banjir macam ni memang renjer dah takde plan mane-mane trip memancing la..tapi kadang-kadang tu  ade la sesekali turun memancing ikan haruan..ikan haruan pun belum betul-banyak lagi..banjir luas sangat kat estate tu..dah merata ikan tu duduk..nak dapat banyak tu memang nasib sangat la..tu yang turun mejala ikan loma..dapat je info pasal ikan loma ni terus renjer pegi serang..janji cari ikan hehe..

pasaran ikan tu kat tempat renjer ni boleh tahan jugak..ramai yang minat makan ikan ni..katenye goreng garing-garing sedap..renjer yang jala dapat puluh kilo pun belum cuba lagi rase ikan ni..dua kali dah renjer renjer pegi menjala ikan loma ni lepas tu terus pegi jual..alhamdulillah la sebab berpuluh kilo pun boleh habis renjer jual..




Nota renjer :  ikan loma ni punya la banyak..dah macam ikan solmon renjer tengok..beribu-ribu lawan arus nak naik ke atas..


22 komen tak kire kaki pancing:

abah khalisha said... Reply To This Comment

Bukan ke jenis yg byk tulang ke renjer??

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@abah khalisha : ikan loma ni isinye mmg byk tulang kecik..sebab tu orang buat pekasam..tapi yg biasa mkn ikan ni..goreng garing2 je :)

panglima jebat said... Reply To This Comment

as salam renjer..kalau dapat muat naik video ikan loma naik melawan arus kan best..blog renjer nie masih kurang lagi video berkenaan tangkapan ikan,samada melalui memancing,menjala,membelat,video perlawanan mmendaratkan ikan buruan seperti ikan kelabau..next time minta kawan2 standby dgn video kamera..hopelly blog renjer akan lebih maju selepas ini.

Hafizi Hilmi said... Reply To This Comment

Blog Renjer dah dipromosikan dalam Majalah Umpan November-Disember,makin popularlah Renjer selepas ni,
Tahniah ^-^

rizal said... Reply To This Comment

manyak untunggg lohh!! :P

abah khalisha said... Reply To This Comment

sedap sgt2 klu wat pekasam..pastu makan bau lekat kat tangan..susah nak hilang..hehehe

saidrsm said... Reply To This Comment

Bang renjer, teman nk ikt mancing skali boleh ke? Blh la cebok ilmu sikit2

saidrsm said... Reply To This Comment

Bang renjer, teman nk ikt mancing skali boleh ke? Blh la cebok ilmu sikit2

saidrsm said... Reply To This Comment

Bang renjer, teman nk ikt mancing skali boleh ke? Blh la cebok ilmu sikit2

Yaya Azura said... Reply To This Comment

banyaknya dapat ikan!!

Keong said... Reply To This Comment

renjer, port ni dekat dgn kg muhibah sungkai yer ?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Keong : betul la tu :)

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Yaya Azura : beribu ikan ni naik ke banjir nak lepas telur..tu yg dapat banyak :)

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@saidrsm : kalau ade mase ape salahnye :) tpi sekarang ni banjir lagi :)

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@abah khalisha : renjer pun belum pernah rase lg pekasam ikan ni :P dpt byk2 haritu sume jual je :P

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@rizal : untung sikit lorhh! :P

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Hafizi Hilmi : lepas ni kuar majalah pancing pulak hehe :P

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@panglima jebat : klu nak rakam kne ade camera yang ok sikit la..tapi main ngn air paham2 la..hfon pun dah 2,3 jahanam hehe :P

Muhamat Abd.Rahman said... Reply To This Comment

Salam Renjer
Ikan loma ni ni ada nama lain ke kat luar Perak?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Muhamat Abd.Rahman rasenye lain2 namenye.. :)

Muhamat Abd.Rahman said... Reply To This Comment

@Renjer Sungai

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

:) :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...