SG BERNAM ----- SG TRONOH MINES



ASSALAMMUALAIKUM and HI all

*since i receive few calls from non Malay friends who interested with my blog, 
U guys make me smile dude! Thanks and do come again all ;)





Apa cerita?? ape hasil 3 hari ke sungai???  

nak kata hasil tu terbaik takde la kan..setakat ikan lampam je..itu jela rezeki kami..lagi pun air sungai bernam kurang cantik..asyik hujan je..dari petang jumaat lagi dah renjer mula bermastautin kat lubuk sungai bernam tu..malam tu renjer berdue je..pagi sabtu tu baru rakan blogger dari ara damansara sampai ( eim, che din dan rizal) 

petang sabtu tu pun hujan turun lagi..mula-mula memang niat renjer nak sambung lagi satu malam kat lubuk tu..tapi bila dah hujan, kami buat keputusan untuk balik ke rumah renjer je..malam tu kami lepak-kat rumah renjer..ikan yang kami dapat pagi tu kami bakar malam tu jugak..lepas makan baru kami plan untuk ke sungai lain untuk trip pagi ahad..




pagi ahad tu kami gerak dalam pukul 9pagi..mula2 kami singgah ke sungai tronoh mines..cadangnya nak ke sungai perak, tapi bila dah sampai sungai tronoh tu semua dah tak sabar nak labuh joran..mane taknye, ikan patin berpesta main air...cuma air sungai je kurang cantik.. lama jugak kami tunggu..seekor je pun ikan patin lawang sangkut kat kail joran renjer...yang lainnye timbul main air je..naik geram jugak...mungkin ikan-ikan tu tak berminat umpan sawit peram renjer..tak pun mungkin sebab air agak keruh atau kami turun bukan time ikan tu nak makan..lagi pun ikan patin ni lebih aktif waktu malam..

masa pulak tak mengizinkan kami nak bertapak lama kat sungai tronoh tu..diorang dah nak balik ke kl..kalau renjer takpela dah memang kerja pun cari ikan je..lain kali la kami plan nak turun lagi ke sungai tronoh tu..kali ni mungkin kami akan bertapak lebih lama sikit kot kat sungai tu....







Nota renjer : sungai tronoh mines atau sungai kampar..cukup banyak kelibat ikan kat sungai tu..tapi renjer kurang pasti menu ikan-ikan kat sungai tu..perlu banyak kali terjah lubuk sungai ni..

14 komen tak kire kaki pancing:

hady said... Reply To This Comment

rzeki x bnyak la 2 ranjer...huhu

Anonymous said... Reply To This Comment

Mai la tmpt sy renjer..sungai kampar tp bkn kt tronoh mines tu..dkt batu karang..stakat lampam ngan tengas mmg sng mkn umpan sawit peram..mmg trbaik..hehehe

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@hady: ada kalanya kumpau jugak hehe :P

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : oh menarik tu..insyallah ade mase renjer terjah lubuk kat sungai sane :)

Anonymous said... Reply To This Comment

Nk turun sungai kampar nnt jgn lupa kontek sy renjer..port mmg byk..port lampam,baung,tengas,sebarau,kaloi n liko..nnt sy bwk renjer jelajah port2 ikan tu renjer..cuma jelawat je mmg payah mkn umpan..ada time je yg mau makan..buat nye tk nk mkn nyaban la nunggu nye..ikan jelawat nye klu dpt mkn plak..tk ada yg saiz kecik2 semua 2kilo keatas..

Anonymous said... Reply To This Comment

Klu lubuk sungai tronoh mines sy slalu pakai umpan tepung ngan dedak tp tk ada la ikan lain yg naik..semua liko..klu pakai umpan ubi kayu..jelawat la plak yg naik tp nk kena tgk keadaan air..klu keruh sgt mmg tk ada cuih lansung..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : menarik tu..bila renjer free nti renjer halo nak dtg..sg ok ke kat sane?? hujan lg ke??

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous oh..klu renjer dtg boleh try umpan sawit peram tu..kot kot menarik.. :)

Anonymous said... Reply To This Comment

Area sg sini tk hujan dh..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : insyallah nti klu renjer ada masa renjer halo nak dtg..skang ni bz sikit :)

AmirulKuantan said... Reply To This Comment

Salam..Teruskan Perjuangan Ranger!!. Kou Memang Power Sifu!! Hehehehe... Kampung aku kt Batu Gajah..Tapi now aku stay at kuantan...Insyallah Nak Jugak Join Ranger Nanti... Aku pun Boleh Tahan Tegar Jugak....Sungai.,Paya.,longkang Semua Aku Redah....asalkan Dapat Layan Ikan Tarik.....Fuhhhhhh...Nikmat Dunia Woooo!!! Setuju Ranger,..?Hehehe....

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@AmirulKuantan : w,salam..dan salam pengenalan..oh duk kat pahang ye?? cari la port best nak mancing kat sungai sane..nanti boleh halo2 renjer hehehe :)

Dirty Copy blog said... Reply To This Comment

Akum Renjer..macamne nak bezekan antara ikan lampam jawa dan kerai ye?

Saya slalu konfius sbb rupe lebeh kurang je..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Dirty Copy blog : bezanya sikit je..sekali imbas mmg xprasan ikan2 tu..cuma ikan krai tu sisiknya kasar2 sikit :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...