CENDAWAN BUSUT 2012




ASSALAMMUALAIKUM






Cendawan busut muncul lagi! dalam sibuk renjer memasarkan ikan-ikan hasil dari tangkapan renjer,tiba-tiba renjer dikejutkan dengan tumbuhnya cendawan busut ni..rasenye memang jarang sekali cendawan busut ni tumbuh dipertengahan tahun..mungkin faktor cuaca sekarang yang menyebabkan cendawan busut ni tumbuh tak mengira tarikh seperti tahun-tahun dahulu..biasanya cendawan busut ni lebih kerap tubuh diawal tahun dan dihujung tahun..mungkin rezeki renjer dan anak-anak felda untuk musim cendawan di pertengahan tahun kali ni..

sempat la renjer pasarkan sekali je cendawan busut ni pekan rawang..maklum la jadual renjer dah padat, terpaksa habiskan stok ikan dahulu..sempat la renjer turun mencari cendawan ni sekali je..selebihnye renjer borong je cedawan tu kat rakan-rakan renjer yang lain..bile cukup je bajet kilo nye baru renjer boleh pasarkan ke pekan rawang tu..




jualan untuk cendawan busut ni memang terbaik la..sekejap je habis clear.. renjer pasarkan ke pekan rawang tu..berebut yang datang membeli..maklum la cendawan busut ni bermusim..bila dah ada,berebut la yang datang membeli..kalau la cendawan busut ni boleh tumbuh tiap-tiap bulan,mau jadi kaya renjer hehehe.. :P






nota renjer : agak-agak boleh ke cendawan busut ni ditanam dan dikomersialkan?? baru betul2 jadi saudagar cendawan hehe...


12 komen tak kire kaki pancing:

Tokan said... Reply To This Comment

Harap2 pihak yg terlibat dengan aktiviti pertanian dapat buat kajian...ternak cendawan secara komersial...makanan sedap tu...dah lama x merasa...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Tokan betul tu.. mane tahu kajian tu berjaya..boleh jadi kaya bisnes cendawan ni hehe :)

Izni Hafiz Abdul Rashid said... Reply To This Comment

Tuan renger nie selalu gak buat posting pasal cendawan busut nie... apa kata next time tuan renger buat posting resepi masak cendawan busut nie... boleh jugak teman try test kat rumah...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Izni Hafiz Abdul Rashid insyallah..cendawan busut ni masak ape pun jadi sedap..buh dalam meggi pun dah terbaik! :)

anamizu kaito said... Reply To This Comment

wahhhh saudagar cendawan lagi arrr =P





cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@anamizu kaito bonus tahunan hehe.. lepas la takat nak blnje cik ana kfc :)

Anonymous said... Reply To This Comment

skrg ni musim hujan..x ada ke cendwan ni..mengidam >_<

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : belum tumbuh pun..mungkin hujung tahun ni la kot :)

Anonymous said... Reply To This Comment

nie..dah abis dah hujung tahun..dah masuk tahun baru dah..hujannn jer nie takder apa2 lg ke..hihihi

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous owah! lupa nak update..2013 punya cendawan dah lepas la..2 hari je renjer sempat jual pun..

Anonymous said... Reply To This Comment

alahaiii terlepas lagi..meleleh air liur baby dlm perut nie...sedeyy

izani hamid said... Reply To This Comment

cendawan busut 2013, bila nak muncul abg saiful?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...