HASIL TERBAIK TRIP KE SG ULU BASIR



ASSALAMMUALAIKUM






Misi renjer mengintai lubuk ke sungai estate ulu basir..biarpun kami kecewa tanpa ada si belida mega,tapi kami tetap berpuas hati dengan hasil trip kami kali ni..dengan berumpankan anak udang galah beralih kepada  umpan anak ikan dan juga umpan terbaik renjer (sawit peram )..

lokasi trip kami kali ni tetap lubuk yang sama seperti trip-trip memancing tahun yang lepas..lubuk ni memang terbaik bagi renjer setiap kali air banjir sungai mula pulih..cuma trip kali ni air sungai belum betul-betul surut..ikan-ikan masih lagi tidak berkumpul sepenuhnya ke dalam lubuk ni..kelibat si belida pun masih lagi kurang..



yang banyak menyambar pun ikan-ikan baung dan ikan tapah..tak lupa jugak ikan kelabau yang sering kali naik menepuk air permukaan..malangnya kami sukar untuk melabuhkan umpan sawit peram..terlalu banyak pokok-pokok hutan sudah tumbang ke lubuk ini..termasuklah rawai dan juga jaring lama yang ditinggalkan di lubuk ini..tambahan pulak deretan bot kaki memancing udang yang kerap berulang alik kelubuk ini..lagi la menyukarkan kami untuk melabuhkan umpan..






apa-apa pun hasil trip kami ni tetap dikira terbaik..termasuk lah seekor ikan ubi (ketutu) yang bersaiz mega yang berjaya renjer daratkan..dan juga 3 ekor ikan tapah..selebihnya seekor ikan kelabau,ikan selais,ikan baung,ikan tilan, dan juga belida kecil..


mungkin renjer akan rancang satu lagi trip dalam masa terdekat ke lubuk sungai estate ulu basir ni..diharap cuaca kali ni lebih mengizin kami untuk mengatur trip yang lebih terbaik..


|


termula dah renjer menjejakkan kaki sungai ni..lepas ni kalau ada yang nak join renjer memancing tu cepat-cepat la halo..sebelum renjer dah berumah di tepi sungai hehe...



Nota renjer : mungkin dalam masa 2-ke 3 minggu lagi air sungai lubuk ni betul2 terbaik..jangan lepaskan peluang! :P



28 komen tak kire kaki pancing:

yazz said... Reply To This Comment

Terbaik la bro gambar ikan ubi aka belontok tu. Pakai umpan ape tu, anak udang ke?

Keong said... Reply To This Comment

renjer, ikan yang panjang tu ada warna merah sikit apa namanya ?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@yazz : oh ikan tu..guna umpan anak ikan temakang je..nasib2 je dapat ikan tu..saje2 nak cari die mmg ssh la..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Keong : tu la ikan tilan, sedap ikan tu, kalau mcing belida guna umpan udang mmg ikan tilan ni suka kacau..

Snakehead said... Reply To This Comment

Renjer,blh tau tak berapa hrga haruan sekilo renjer jual?saya berniaga di kuantan,hrga rm20 je sekilo.

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Snakehead ok la tu rm20.. kat tmpat renjer ni murah je,,sekitar rm15 kebawah je ikut saiz ikan.. tu pun kadang2 xlaku..buat ikan kering jela..:)

Snakehead said... Reply To This Comment

Xkshla renjer,yg pntg hobi kita dpt ditukar jd duit.haha..org lain hobinya perlu perabih duit.

Abe Din said... Reply To This Comment

Salam..Renjer pancing belida pakai pelampung ke pancing dasar?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Snakehead betul tu..sekurang kurangnya xde la bermodal sangat memancing ni :P sekarang ni,tau2 jela harga barang pancing :)

Wan DV said... Reply To This Comment

salam renjer...sy mmg berhajat sangat nk folo bro g ngail...teman x cerewet sangat ikan...baru nk berjinak kembali mancing...apa no renjer? sy 0195068188 .. sy dr ipoh xkesah kalo nk travel :D

toko baju muslim murah said... Reply To This Comment

pikiranku cerah bila mampir kesini..senyum deh

Anonymous said... Reply To This Comment

apiz: teman dah guna umpan sawit peram kat sungai perak..air sungai jerneh,cetek tapi teman mancen kat pam pasir sebab air kat situ dalam tapi hasil menghampakan.dua hari teman ngail guna umpan sawit peram jangankan ikan kelabo..ikan lampan beso tapak tangan pun tak sangkut..dua hari membangau teman wehhh.....teman tengok ikan beso2 mike punya la semangat nak pegi mancen guna sawit peram...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Wan DV w,salam..kalau nk join jom la..sekarang air sg blah tmpat renjer mgg tgah cun :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@toko baju muslim murah lagi cerah kalau dapat join memancing sekali :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Anonymous owah! membangau ko ye hehe.. memancing mcm tu la..kdg2 ade rezeki, kdg2 idak..

umpan sawit peram ni kalau ko main cakuk je pastu jnji campak dlm sg,mmg la blum tntu ikan nk mkn.. byk yg perlu kena faham klu nk guna umpan sawit peram ni..terutamanya nk kena air btul2 terbaik..

Anonymous said... Reply To This Comment

apiz: ate ce yeop renjer kabo kat teman ayor rope mane sesuai guna sawit peram? atau yeop renjer boleh buat artikel tentang penggunaan sawit peram,mase sesuai gune,ayor rope mane,ayor jernih ke ayor rope teh tarik ke,ayor tenang ayor laju ke,dalam ke cetek ayornye dan macam2 lagi..maklum le teman ni yeop dah lame tak mancen dulu2 ade le mase kecik2 teman mancen gune cacing je,umpan2 lain teman tak reti gunenye wehh...ni teman baru nak blajo2 gune umpan lain..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

apiz : kalau nak crita panjang lebor le yeop..nanti le teman buat kan satu entry untuk gunakan sawit peram tu..tak pun nti teman ke sg perak kite mancin je sesame.. ok kot hehe :P

Wan DV said... Reply To This Comment

cantekk! bro sms le teman 0195068188.. nanti teman call kite sembang2 camne hehe...

anamizu kaito said... Reply To This Comment

perhh ! makin terer kome yeop Renjer!! hehe







Peminat Setia,
cik ana.

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

cik ana : kome pun ape kurangnye hehe..terer ngajor teman berbelog ni :P

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

wan DV : ok nti renjer msj :P

Wan DV said... Reply To This Comment

masih menanti renjer respon..huhu

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Wan DV : opss! sory,renjer bz sikit mgu ni..tpi kalau jdi mgu ni renjer ade trip ke sg perak..pe2 hal nti renjer bgtau :)

Anonymous said... Reply To This Comment

As salam renjer..

kalau saya nak ikut p mancing tempat nih boleh tak.. ni no teman
018-3575572. alan. sms jer.. teringin laks nak mancing ngan otai2 nih..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous insyallah..kalau renjer xbz kita plan trip memancing :)

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

abe din : teknik dasar je.. main layang :)

yeop24 said... Reply To This Comment

Assalam brader renjer...
slmt berpuasa..salam hari raya.
kot2 ade projek cari baung ke ruan ke udang ke ape2 ke asalkan dkt2 sg bernam dan sama waktu dgnnya bgtau saya...teringin nk try port baru dan berguru dgn otai2...saya kg kt selisek tu jer pun, ikan belah atas sg bernam dh abih kena racun dh...
sms jer kt o19.2500751...sy ni jenis tak kesah, xde pantang2...kalau ada masa jadi jer..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@yeop24 : w,salam..salam aidilfitri der :P

nti la lepas2 raye kita plan trip..air sg pun xcntik minggu ni..hujan je. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...