KENANGAN TRIP KE SG DULANG



assalammualaikum..








"Wei jom la kita p bercuti..nak p mana??? p tanya renjer, kot-kot dia ada plan nak p mana-mana ka..kalau tanya dia kompom dia ajak angkut joran sekali"


************************************

kebetulan abang renjer memang ade trip memancing udang ke sungai dulang ni..alang-alang nak bercuti terus kami join geng abang-abang renjer (anjang dengan atam)..diorang yang settlekan tempahan 2 biji bot tu..





lebih kurang pukul 8.30 pagi kami sampai ke lokasi bot yang ditempah ni..kami sampai lebih awal dari abang-abang renjer..diorang gerak dari sungai buluh..agak terlewat jugak diorang sampai ke lokasi..lebih kurang pukul 10.00pagi baru bot kami gerak ke lubuk..kami semua ada 13 orang.. bahagi 2 bot..bot yang renjer naik 7 orang ( najip,yas,ecam,ass,wan,haslam dan renjer)

sebelum bertolak ke lubuk tu tekong bot ada cakap hari yang kami turun tu air sungai pasang besar, tapi nasib la kalau ade rezeki katenye..nak tak nak redah jela dah sampai ke lokasi...



cuaca hari kami memancing tu memang cantik la, cuma panas matahari je yang membuat kami semua terpaksa memancing dalam keadaan separuh bogel hahaha...

lokasi pertama kami betul-betul hampir dengan muara sungai, mase tu air sungai baru mula nak pasang..stating renjer la yang daratkan jenggo ni..perhh! kasi panas huhuhu..



bawak ke tengah hari air sungai mula deras, mase tu sukar sikit la nak memancing..renjer pun banyak lepak-lepak tengok gelagat diorang memancing je..mase tu usah kata udang,ikan pun dah tak sudi nak makan umpan..laju gile air pasang,bot pun terpaksa parking sebelah pokok-pokok nipah ni...

hasil mase tu ade la berbelas ekor je masing-masing dapat..tekong tu cakap air pasang tu mau sampai ke petang..lepak santai jela kami sementara tunggu air sungai pasang tu reda...lunch time! 




menu tengah hari kami meggi tomyam ni je..yang speselnye meggi ni ade cendawan busut..perhh! terbaik derr..berpeluh sorang-sorang hirup kuah meggi cendawan ni..lepas tu pekena pulak alicafe ais! errkkkk alhamdulillah kenyang hehehe...

lepas makan diorang sambung lagi memancing..renjer je lelapkan mate sekejap..penat wei..balik tu renjer nak drive pulak..kena la cas tenaga sekejap...korang nak buat ape buat lah..zzZZZZ....



|


lebih kurang pukul 6:00petang kami semua balik ke jeti..hasil kami hari tu memang kurang baik la..hasil dari bot abang-abang renjer and the geng pun kurang hasil..tak kisah la tu..niat pun memang nak pergi bercuti..bukan senang nak dapat kenangan macam ni..

balik tu kami berkumpul kat satu restoran ikan bakar kat daerah hutan melintang..kami pekena  4 ekor ikan pari bakar, 10 ekor sotong yang besar-besar buat masak pedas..dan juga tomyam udang galah.. perhh!! hamek kau! hihi... selesai makan kami pun gerak balik... perut dah kenyang semua padam dalam van renjer tu.. nasib la renjer dah cas awal-awal tenaga, kalau tidak sape nak drive hehe..yang paling penting..alhamdulilah percutian kami selamat pergi dan balik..




nota renjer : next trip baru kami nak plan ke sg dulang tu lagi..kali ni nak btul2 tau keadaan sungai,baru boleh turun lagi..



2 komen tak kire kaki pancing:

anamizu kaito said... Reply To This Comment

perhhhh ! tengok megi tu pon dah meleleh lior!!





cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@anamizu kaito baru tengok blum rase lagi hehe :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...