IKAN HARUAN BAIK UNTUK KESIHATAN






ASSALAMMUALAIKUM....




-ikan haruan-




Inilah ikan haruan yang renjer dapat dari trip ke estate soon seng tempoh hari..ikan ni la punca renjer cuti memancing..gara-gara sedikit kecuaian renjer memegang ikan ini dengan betul ketika ingin mencabut mata kail yang lekat di mulutnya..maklum la ikannye besar..kudratnye pun kuat la..kail yang lekat di mulutnya boleh pulak sangkut kat jari renjer..sampai tercabut kuku jari...spoil sungguh! dah la masa tu cuaca punya la panas...




balik tu terus cuci luka...orang cakap ikan haruan ni bagus makan kalau nak sembuhkan luka.. hah ape lagi! renjer kasi potong-potong la ini ikan...malam tu renjer antar ikan ni kat kdai wan tomyam tu suh die masak sup...perhhh!!! ikan ni dah jadi juadah memang sedap! bagus untuk luka, sedap bila makan..hehe...dulu masa mula-mula renjer pandai mancing ikan haruan ni memang renjer tak makan ikannya.. geli hehe..tapi sekarang dah jadi feveret!! hehehe....






nota renjer : selain dari masak sup ikan haruan ni masak ape lagi ye???



13 komen tak kire kaki pancing:

ZWAN SABRI said... Reply To This Comment

masa zwan eksiden dulu, suma asyik suwuh makan ikan haruan jer.. mmg berkhasiat sungguh ikan haruan nii.. ;)


MySuaraBlog: Cinta Jarak Dekat ke Cinta Jarak Jauh?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

zwan sabri : ok la tu dari kena mkn ubat yg pahit2..cepat sikit sembuh hehe..

madi said... Reply To This Comment

sedapnye sup ikan haruan tu...tk payah tgu luka kalau nak mkn.. lapaq dah! :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : btul tu hehe..renjer dapat je yg besar trus wat masak...

abah khalisha said... Reply To This Comment

fuh sedapnya renjer..masak pedas and kari pun sedap juga tu

awie958 said... Reply To This Comment

renjer,

haruan memang sedap lau wat masak sup, wat gulai pun sedap

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abah khalisha : masak pedas campur petai kan??? perhhh!!! ^_^

renjerkabloi said... Reply To This Comment

awie958 : memang sedap kan...selain di jadikan ubat makan pun sedap :)

Adnan Bakar said... Reply To This Comment

Masak REndang Haruan....apa macam?
Cer masak..cer masak..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

adnan bakar : wah boleh try nti ni.. mcm sedap je... ^_^

anamizu said... Reply To This Comment

i rela lagi hirup sup ikan haruan fresh drpd kena telan pati ikan haruan..eeyyyarkkk~ :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

anamizu : btul tu cik ana... ubat memang eeyyyarrkkk~ hihi

Anonymous said... Reply To This Comment

salam, saya ni xkisah la pergi mancing bawak balik ikan apa, dari patin ke haruan, mak saya kompem masak gulai, gulai dan gulai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...