LUBUK BANJIR LAGI




ASSALAMMUALAIKUM





Minggu ni memang hujan je hari-hari..banyak kawasan estate tempat lubuk-lubuk renjer dah ditenggelami air...kalau air sungai tu,tak tau la dah jadi macam mane dalamnye..last renjer turun trip haruan tempoh hari pun air dah mula menenggelamkan jalan..sampai balik tu kene tolak la moto nak lepaskan banjir tu..paras lutut jugak la banjir tu..

balik mancing tu terjumpe pulak ikan-ikan sepat dan ikan temakang ni..mungkin air banjir ni ikan-ikan ni terkurung..beribu-ribu berkumpul kat gelung parit ni..kebetulan pulak renjer ade bawak sauk..2 kali sauk je dah penuh guni beras yang renjer bawak..hui! berbaloi hehe...




ikan kecik-kecik macam ni kalau di goreng memang sedap la..tak pun di jemur bagi jadi ikan kering..lagi terbaik la...bukan senang nak dapat ikan-ikan macam ni..biasenye kalau ikan-ikan kecik macam ni dah masuk ke kawasan ikan haruan., jadi makanan ikan haruan la..lagi cepat la ikan-ikan haruan ni membesar..

kalau dulu mase renjer memburu ikan haruan ni gunakan taut (tajur) ikan-ikan kecik macam ni la renjer jadikan umpan..cangkuk je sekor-sekor..gerenti ikan haruan sambar punye...kalau malam menaut ni lagi best..tinggal lagi umpan ikan-ikan kecik je susah nak cari..sebab tu sekarang ni renjer banyak memburu ikan haruan ni guna teknik casting je..umpan pun senang je nak dapat..campak je duit kat kedai pancing tu..cakap je nak umpan ape hehehe...:P






nota renjer : kalau port nak memancing ikan haruan..jangan cari port yang banyak anak-anak ikan banyak macam ni..tentu-tentu dah ikan haruan ni dah kenyang2..


4 komen tak kire kaki pancing:

Afiq Yassin said... Reply To This Comment

nice entry..

jom terjah entry afiq yang baru
http://afiqyassin.blogspot.com/

renjerkabloi said... Reply To This Comment

afiq : orait! renjer terjah.. singgah2 la selalu :P

anamizu kaito said... Reply To This Comment

wahhhhh manyaknye ikan!!!!





cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : ikan kecik2 ni la yang kite makan tu..yang jdi ikan kering tu :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...