MINGGU TRIP IKAN HARUAN



ASSALAMMUALAIKUM





Mana pergi hasil ikan sungai??? ikan dah habis ke?? keh3..air sungai dah macam laut arrr.. mane nak ade hasil sungai dah..renjer pun dah lame tak turun ke sungai..umpan sawit peram renjer pun entah boleh gune ke tidak..lame sangat dah terperam..

untuk minggu ni renjer rase trip renjer memang memburu ikan haruan jela..tambah pulak air kat estate tu makin banjir..makin best la nak memburu ikan haruan ni..dalam minggu ni saje stok ikan haruan yang renjer dapat memang banyak...yang dah terjual pun dah berpuluh kilo...yang dah jadi ikan kering pun dah banyak..tinggal nak pasarkan je lagi..




kalau yang saiz badau-badau tu kejap je jual..ramai yang minat ikan haruan ni yang saiz sekilo keatas..isi die dah padat..kalau buat masak sup memang sedap sesangat la...tapi kat estate soonseng ni susah jugak nak dapat yang saiz macam tu..sekali turun tu,kadang-kadang dapat la seekor dua..paling banyak yang saiz bawah 800gram je..kalau yang saiz bawah 300gram tu paling banyak la nak dapat..yang paling sesuai nak buat ikan kering pun yang saiz yang 300gram tu la..sehari je jemur dah kering...

10 kilo ikan haruan tu kalau dah dijadikan ikan kering tinggal 2.5kg je..tu yang ikan kering haruan ni mahal sikit..rm40-rm50 la sekilo..






nota renjer :  minggu memburu ikan haruan..minggu yang meletihkan... pelan2 je la update blog ni.. maaf ye lambat sikit entry terbaru yang muncul..hehe


10 komen tak kire kaki pancing:

anamizu kaito said... Reply To This Comment

perhhhh renjer dah mcm mask of zorro la pakai camtu!!! hahaha






cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : nak jadi penyamun lubuk pulak huhuhu... :P

ijol trolak said... Reply To This Comment

renje aka saiful hehe..ahad ni saye nak ikan haruan 3 kilo ada dak?? nti saye datang ambik.. kat pasar ke kat rumah ke....

renjerkabloi said... Reply To This Comment

ijol : ok beres boss! :P stok haruan banyak lagi ni :)

Anonymous said... Reply To This Comment

Ranjer, saya nak tanya lubuk mana yang ranjer cadangkan untuk casting haruan di area KL, Kedah atau Perak :)

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : kalau area KL ke kedah ke renjer kurang pasti la lubuk2 memancing, renjer pun belum pernah jelajah jauh2, tapi kalau area perak ni, byk la port, kat tempat renjer ni pun byk lubuk haruan..sampai xlaku la ikan haruan, byk sgt musim kali ni :)

Anonymous said... Reply To This Comment

sy nk join blh x

Anonymous said... Reply To This Comment

Salam..skrg ada lg ke stok haruan?..jenuh sy cari sekitar seremban n senawang x jumpe pun..zahir_stussy@yahoo.com

Man toron said... Reply To This Comment

renjer skg ni tgh kemarau..soon seng dgn ulu basir mana lg best??????? dok main area gagasan je kadang smai 2-3 hr belipat balik guni..time banjir hari tu baru la nk dapat 2.3kg haruan tu pon sekor tu je,,

Man toron said... Reply To This Comment

yg 2.2kg yg saya maksudkn tu yg kt gambar sy tu la..hehe..3 taun mincing tu ler paling besar..ahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...