REKOD TERBARU IKAN HARUAN SOONSENG



ASSALAMMUALAIKUM



Fuiiyoo!! bapak badau! ini macam punya saiz ka..mana mau cari lorh!..renjer pun tak pernah daratkan ikan haruan sebesar ni..ni kira rekod peribadi bro (abang tajol) ni la..die dapat ikan ni mase trip ke soonseng tempoh hari..tapi die tak join trip dengan bebudak renjer..die turun sendiri je..tapi mase die dapat ikan haruan yang besar ni,renjer pun tengah  duk casting kat port parit  yang sama..terkejut jugak dapat tengok ikan haruan yang saiz macam ni..3.4kg berat die.. renjer punye rekod pun baru 2.4kg je..





renjer pernah la sembang-sembang dengan orang-orang yang biase datang memburu ikan haruan ke estate soonseng ni..ade yang datang dari sungai besar,dari sungai panjang, dari sungai tengi..kire diorang ni la antara yang paling terdekat dengan estate soonseng ni..pernah jugak renjer tanye kot-kot ade lagi rekod terbesar yang diorang pernah dapat ikan haruan kat estate ni..

jawapan yang renjer dapat agak mengejutkan jugak la..bro tu dari sungai panjang..kate die pernah daratkan ikan haruan 8kg sekor! mak oi! besar tu bang..kate die la..kalau betul cerita die, memang besar la kalau sekor sampai 8kg tu.. kalau saiz tu sangkut kat joran renjer mau patah rod hehehe... tapi cerita die ni,katenye tahun 80an dulu la.. mungkin jugak kan..renjer pun tak pasti la ikan haruan ni boleh membesar sampai saiz yang macam mane..tengok yang saiz 3.4kg yang bro tajol dapat ni pun dah kira yang paling besar dah..inikan pulak saiz yang 8kg..





nota renjer :  kalau ikan toman tu,sampai saiz puluh kilo memang ade la..kalau ikan haruan ni renjer kurang pasti la saiz paling besar..search kat google pun tak jumpe saiz besar sampai cecah 10kg.. 



16 komen tak kire kaki pancing:

panglima jebat said... Reply To This Comment

as salam..rekod jebat dapat ikan haruan nie memang ade saiz tu..itu cerita tahun 90 an dulu masa tgh seronok melayan TAUT..saiz yg paling besar 8kg dan 5kg..masa kena TAUT tu,tak berani terjun sebab ingat sangkut ular sawa..lama dok perati,bila dah nampak mcm ekor ikan haruan baru terjun..peluk ikan bawak kedarat..masa tu abah la peraih tetap ikan nie..masa tu renjer kecik lagi..kami layan TAUT kat estet Erong..guna umpan anak sepat ronggeng dan isi kerang rebus..la nie nak jumpa saiz2 mcm tu memang susah la.

Izni Hafiz Abdul Rashid said... Reply To This Comment

wow... besar tu bro ranjer... ikan tu makan apa benda laa agaknya yea!

renjerkabloi said... Reply To This Comment

jebat : pernah ye dapat saiz tu..saiz zaman dinasor tu hehe.. mase tu renjer kecik lagi..tak pernah dapat nak ikut g cari ikan..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

izni : tu baru betul bapak badau hehe.. gamaknye tikus lintas air pun disambarnye :P

anamizu kaito said... Reply To This Comment

wo! ni atok ikan kot ni renjer!! hehe








cik ana

lan casting said... Reply To This Comment

besornye!! kalau saiz macam ni brape pulak harga jual??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

lan : entah la lan..selalu kalau renjer jual yang saiz sekilo ke bawah rm15 je., yang dah besar mcm tu mungkin lebih harga dia..

lieynanilaz said... Reply To This Comment

lama tak masuk blog renjer...bapak besar saiz ikan tuh!!..

kalau dari segi rasa sedap tak macam yg sederhana..?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

lieynanilas : tq sudi sggh lagi :P

renjer pun tak pernah lagi rase ikan haruan ni yang saiz mcm tu..tapi kalau yang biase mkn tu mmg nak sgt la yg saiz besar2, sedap la kot :P

pujanggahatilara said... Reply To This Comment

itu bukan ke abang rashid ke...otaimer tul renjer....best la renjer...tak sabor nak balik besout la renjer...kat sini dapat mancing udang galah je...ahaks

Anak Ulu Cheka said... Reply To This Comment

huh memang payah nak jumpa haruan 10kg nih.
boleh masuk rekod dunia memancing nih

anamizu kaito said... Reply To This Comment

perhh! tu ikan keatok ikan kalo berat sampai cmtu???? =P





cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : tu ketua ikan haruan hahaha.....

Anonymous said... Reply To This Comment

aku pernah tetak ikan haruan kat kolam zoo negara ulu klang..masa tu geng2x kaki pancing aku kerja securityguard kat zoo..dorang malam2 layan casting toman..aku plak dengn parang ajaib aku...diaoeg asyik duk layan casting aku ngn lampu suluh sebilah parang..suluh punya suluh ermm nampak kepala haruan kat air cetek ..ape lagi kelepokk atas kepala..antaranya yg aku selalu dpt 8kg ke 10kg

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Anonymous besar tu..teringin jugak nak tengok ikan haruan saiz yang macam tu :) kalau dapat casting saiz macam tu mesti best! :P

ejat_ xpdc said... Reply To This Comment

mmg besar saiz tu..dl btl2 blkg umah sy parit kecik,time tu thn 90 n awal 90-an,tgkp haruan pakai tgn je..air surut selok lumpur pkai tgn je..zmn tu mmg saiz bso2 tu..skrg dah xdpt saiz2 tu..mmg kenangn..ni kat besaot ye bro?sy kdg2 p sn jgk,last pg 3 mgu lps time ladang bnjir..bro kenal bujal?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...