NAK JADI TOKE IKAN LAH



ASSALAMMUALAIKUM





Dari hobi jadi duit! ha ok dak?? lubuk dah tenggelam..hari-hari makin kerap je hujan..nak santai-santai memang tak sesuai la musim hujan-hujan macam ni..ingat la orang yang tersayang kan hehe...tapi dah jadi kerjaya renjer sepenuh masa kat ikan,terpaksa la ikhtiar jugak ape cara pun nak dapatkan hasil lubuk..kalau tidak,takde la duit poket hehe...

banjir kali ni renjer rase yang paling teruk..tak pernah lagi rasenye renjer tengok kat estate soonseng tu sampai jalan pun boleh tenggelam..mase ni la peluang renjer nak cari ikan jenis-jenis yang melintas jalan banjir tu..plan la trip dengan member renjer hery..die je yang ade jaring...dari petang bawak ke malam..kami labuhkan jaring betul-betul kat atas jalan yang banjir tu je.. ikan-ikan yang melintas tu memang tersadai la kat jaring tu...macam-macam ikan yang sangkut kat jaring kami..ikan puyu,ikan keli,haruan,ikan temakang,ikan sepat..  




yang paling best,mase jual ikan-ikan ni kat pasar..berebut orang beli..tambah pulak ikan yang kami jual tu  dah siap disiang..tinggal nak goreng terus je..dua kali dah trip renjer turun menjaring ikan-ikan ni..berbaloi jugak hasilnye..sekali jual 3,4 ratus jugak la boleh dapat..baru la macam toke besar huhu...cuma letih sikit la kejenye..tu yang tak terupdate blog renjer ni...

ape pun renjer pelan-pelan jugak la sempatkan buatkan entry terbaru untuk blog renjer ni...karang korang jemu pulak duk entry yang same je bila bukak blog renjer ni kan hehe :p sebarang pertanyaan,korang komen je kat entry mane-mane yang korang suke..insyallah renjer akan kongsi ape pun pengalaman yang renjer ade berkenaan dengan ikan ni..



nota renjer : seronok je renjer bila sebarang ilmu yang renjer kongsi..dapat kaki2 pancing lain makin seronok bila turun trip..ade je hasil..tak la membangau dah kan hehe...



14 komen tak kire kaki pancing:

Izni Hafiz Abdul Rashid said... Reply To This Comment

Wah... masyuk gitu...
mmm... pernah tak sang ular tersangkut kat jaring Pak Renjer tuu

panglima jebat said... Reply To This Comment

As salam..tahniah renjer..keputusan yang tepat untuk menjadi TAUKE IKAN..jebat rasa tu keputusan terbaik buat masa nie..kerja yang mulia dan teringat masa jebat kecik2 dulu,masa tu renjer kecik sgt lagi..abah selalu buat kerja nie..tahan taut,menjala,menjaring,menggagau ikan pas tu jual kat tapak yg renjer berniaga tu..kira tapak berniaga tu turun temurun lah..dgn duit berniaga ikan tu lah dapat abah tambah2 pendapatan selain dari kelapa sawit dan cendawan busut..membesarkan keluarga renjer yg seramai 15 beradik nie..jebat doakan adik jebat nie berjaya..kumpul duit banyak2,berniaga tu sunnah rasullah..niatkan dalam hati untuk menjadi peniaga yg berjaya..aammiiinn..tq,jebat

adel said... Reply To This Comment

Seronok baca blog renjer..pasal ikan darat nih....sya pemancing gak..tp masih newbie..sekadar hobi dan permintaan..renjer dok mana?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

izni hafiz : kadang2 tu berbaloi jugak hehe...

kalau dulu mmg pernah jaring kene ular..bergulung habis..pakai gunting jela bukak..hancur jaring hehe :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

jebat : seronok jugak berniaga ni..boleh relex sikit..nak cuti bile2 pun xpe hehe.. :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

adel : trima kasih sudi singgah hehe :P

renjer ni orang perak..kat sungkai..kalau dekat boleh la join nak memancing :P

sangkakelubi said... Reply To This Comment

perghh!!kayo la renjer nanti..keh3..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

sangkakelubi : kalau boleh kaye kang renjer payung ko makan seminggu hehe :P alhamdulilah la rezeki renjer setakat ni :)

syah8979 said... Reply To This Comment

terbaek la renjer....musim2 banjir lagi masyuuukkkk duit poket...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

syah8979 : hehe...ade la rezeki sikit2 :P

anamizu kaito said... Reply To This Comment

ehem~ wahhhhh dah jd saudagar ikan skg ni..terbaekkkkk la renjer!!!
go go power RENJER!! hehe






cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana :kerje sendiri je best hehe..jadi toke ikan lorhh!! :P

Marble Goby Ent. said... Reply To This Comment

@Izni Hafiz Abdul Rashid

Salam Bang Renjer...fuh..syok gila lah baca blog bang...terliur saya tengok ikan-ikan yang dipancing dan blog abang banyak memberi update kepada saya...tima kasih bang...Shah

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

terima kasih sudi singgah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...