HASIL DARI LUBUK SUNGAI ALAH BATU


assalammualaikum...


-ikan kelabau-
|
|
Ikan kelabau lubuk sungai alah batu.. sungai nie pun mengalir ke sungai bernam jugak tapi sungai nie tak la besar macam sungai bernam tu.. walaupun sungai alah batu nie agak kecil tapi ia masih lagi original dan berhutan yang masih belum diteroka.. hanya ada sedikit sahaja kebun2 kecil..itupun milik orang asli di kawasan itu...

kalau mahu turun ke lubuk sungai ini haruslah berhati2..maklumlah, tempat hutan.. kalau lalu kawasan perumahan orang asli tu pulak haruslah berjage2..hehe.. garang2 anjing peliharaan diorang.. renjer pun pernah kene sergah dulu.kecut perut dibuatnye huhuhu...

gambar2 koleksi yang renjer post nie bukan la hasil terbaru renjer tapi rasenye belum pernah lagi renjer paparkan.kalau tak salah, semua nie hasil dari trip awal tahun 2011 kot.. turun dengan abang renjer ahmadi bersama rakannye dari kuala lumpur..jeo nasir.
|
|
lame jugak dah renjer tak turun ke lubuk sungai alah batu nie.sungai pun dah tak menentu sekarang.asyik banjir je.sungai nie la yang paling banyak renjer darat ikan kelabau...fuhh!! teringat lagi renjer macam mane ikan2 sungai nie punye penangan.. arhhh!! cepat la air sungai pulih !!!
|
|
saiz-saiz macam nie kalau dibakar cicah air asam perrhhh!! berminyak mulut weiiiiii!!! huhu...ikan kelabau nie kalau tak salah renjer , 2.2kg beratnye...yang saiz macam nie harga die dah boleh mencecah 5-6 puluh hengget nie, cukup mahal tak???


nota renjer : ikan kelabau nie tak semua sungai ade tau...


21 komen tak kire kaki pancing:

Keong said... Reply To This Comment

halo renjer...lokasi sungai ni di mana ? macam mana nak pergi ?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

keong : boleh datang ikut slim river nak ke kuala slim atau nak ke skc kampung sri keledang...

Keong said... Reply To This Comment

oh...TQ... SKC nama penuh dia apa sebenarnnya ?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

keong : SKC tu renjer pun xpasti singkatan ape, tpi kalau dah sampai je kuala slim,tye je orang msti tau kat mane skc tu,atau kg alah batu,:)

anamizu said... Reply To This Comment

kenape yg besor2 je selalu sgkut kat kail renjer??? :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

anamizu : rezeki renjer kot hehe.. cik ana pun dapat merasa selalu :)

man said... Reply To This Comment

besar tu!!!! air dah ok ke renjer???

renjerkabloi said... Reply To This Comment

besar hehe..air ok dah, renjer ade intai2 ptang tdi sg skc, dpt lmpam 5 ekor :)

man said... Reply To This Comment

ok la tu huhu.. bile free?? kate ke sungai perak??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

selasa boleh turun kot, kot la hehe..:) xjadi la ke sungai perak,de hal minit2 akhir hihi..

man said... Reply To This Comment

ala renjer xpela sungai tu dkat je, bile bile boleh p :P tiap2 mmgu boleh mkn ikan sungai

renjerkabloi said... Reply To This Comment

man : kalau air ok hari2 pun boleh makan ikan sungai hehe.....

hakim al-ikhsan said... Reply To This Comment

dah masuk trip ke 6 kali turun skc tanpa sebarang hasil..umpan da same,teknik same memancing pun same2 tapi alih2 org lain je yg dapat :( .. rekod 6 kali turun jadi bangau..zzzzz

renjerkabloi said... Reply To This Comment

hakim : wah xde rezeki lagi la tu hehe.. nak turun halo2 la.. nofon renjer ade tu ha..

Anonymous said... Reply To This Comment

Ikan kelabau ni same ke dgn tenggalan?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Anonymousberbeza ikan ni..ikan tengalan ni ade sengat panjang belah atas badan die :)

Anonymous said... Reply To This Comment

TQ renjer..sy org 'bandar' tp minat dgn ikan2 sungai..sejak blog renjer ni dh rmi follower dr berbagai latar belakang nnt bole renjer buat entry yg berinfomasi seperti: beza lampam sungai/jawa dan krai..atau haruan biase dan bujuk..skang rmi yg tk tau( termasuk sy)..

P/s:suka dgn blog renjer sbb jujur dn berinfomasi,teruskan usaha.

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Anonymous trima kasih sudi singgah, trima kasih atas komen anda :) buat mase ni renjer bz sangat.. tapi renjer pasti akan sampaikan info tentang ikan sungai ni.. insyallah..

Maj Johari Mansor RMAF said... Reply To This Comment

Salam alaik renjerkabloi..mmcmane nk berhubung dgn renjer ye?

Maj Johari Mansor RMAF said... Reply To This Comment

Salam alaik renjerkabloi..mmcmane nk berhubung dgn renjer ye?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Maj Johari Mansor RMAF: boleh call/sms sy di nombor 019-4251865

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...