IKAN BELIDA DAN IKAN KELABAU


ASSALAMMUALAIKUM


|
v

Belum sempat hilang lagi letih dari trip tempoh hari renjer dah turun lagi hehe..bosan kalau duk rumah je..walaupun badan rasa kurang sihat tapi sangap memancing punya pasal serang jugak la hihi...biarpun turun agak lewat tapi itu lah hasilnye...

lubuk kali nie tetap ke sungai ulu basir jugak tapi atas sikit dari lubuk-lubuk yang sebelum nie..banyak jugak kelibat ikan-ikan belida ni..cuma umpan je susah nak dapat..guna umpan anak ikan langsung si belida ni tak sentuh..terpaksalah mancing udang galah sampai dapat..sesambil tu joran tetap dilabuhkan..berumpankan sawit peram terjerat jugak la seekor ikan kelabau..bila dah dapat udang,ha baru la boleh menduga ikan belida nie..6 ekor belida dapat renjer daratkan.. tapi yang besar seekor tu je..yang lain- lain tu belum cukup umur hehe renjer dah lepaskan balik...baru la orang kata catch and release huhu..


balik malam tu renjer trus je potong ikan kelabau tu..mau kasi jadi santapan malam hihi...masak lemak ikan kelabau campur udang galah perhhh!!! pe lagi jom la sebat hihi..jemput makan semua~~~




nota renjer : ikan sungai nie kalau masak fresh2 memang sedap!!!
kalau bakar pulak lagi la sesedap huhu...


10 komen tak kire kaki pancing:

matakail said... Reply To This Comment

mengelegak perut ni tgk lauk tu.. aduhai

renjerkabloi said... Reply To This Comment

matakail : hehe sabor jela.. errkkk!! knyang huhuhu...

NaN said... Reply To This Comment

apa tak kirimkan lauk tu renjer ???

n0n0n said... Reply To This Comment

ni yg nk g mancing esok ni....nice catch bro....baru folow sini...

Ini lah yg TERBAIK

renjerkabloi said... Reply To This Comment

nan : kirim??? hahaha.. nk mkn lagi dtg la jengok renjer ^_^

renjerkabloi said... Reply To This Comment

nonon : trima kasih sudi sggh sini.. jom kongsi pnglaman memancing..

renjer pun dah follow..

man said... Reply To This Comment

sedap tu renjer!!! arhhh bak sikit hehe...

fauzia said... Reply To This Comment

bile nak masak mcm tu lagi epoy,,sedap tu!!

renjerkabloi said... Reply To This Comment

man : meh umah aku slalu psti dapat merasa hihi

renjerkabloi said... Reply To This Comment

fauzia : bukan epoy huhu kantoi!! tgu hasil klabau la baru boleh masak :) skang musim blida, boleh buat duit :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...