JOM JOIN TRIP KE SUNGAI PERAK



ASSALAMMUALAIKUM


Entry untuk kali nie berkenaan trip renjer yang seterusnya..mungkin trip yang terdekat nie renjer akan turun ke sungai perak..mungkin hari sabtu dan ahad nie renjer akan berumah di sungai perak pulak..umpan terbaik sawit peram renjer sudah sedia dan peralatan memancing pulak semua renjer sudah lengkapkan..di harap trip kali nie lebih menarik dan berhasil..tambahan pulak air sungai sekarang semakin surut..mungkin ikan-ikan sudah terkumpul di tempat-tempat yang masih dalam..peluang sebeginilah yang harus kaki pancing ambil..biasanya jika ikan-ikan sudah terkumpul ia pasti cukup lapar...tinggal lagi kita yang harus memilih umpan yang sesuai mengikut sungai..dan juga harus bijak untuk memilih lubuk...


bagi renjer yang sudah biasa menjejak ikan sungai, renjer akan melihat terlebih dahulu lubuk itu sebelum melabuhkan joran..kira macam intai-intai dulu la hehe..pastikan tebing sungai tidak berlumut..jika tebing sungai sudah berlumut itu menandakan lubuk itu tiada penghuni atau kurang ikan didalamnya..biasanya jika air sungai sudah surut, ikan pun tidak akan bermain di permukaan air terlalu kerap..tidak seperti semasa air dalam..untuk memastikan ada pemangsa yang menyambar di lubuk itu, bolehlah menabur sedikit umpan di permukaan air..jika ikan-ikan kecil masih banyak itu menandakan ikan yang jenis menyambar kurang di dalam lubuk itu...


Alamak dah panjang lebor la pulak ceritenye huhu!! ape pun ape yang renjer terangkankan tu tidaklah terlalu tepat,cuma itu adalah sebahagian dari pengalaman renjer didalam dunia memancing nie ^_^ bukan sekadar teori je tau kih3~~~


nota renjer : sapa-sapa nak join trip renjer ke sungai perak nanti??
jangan lepaskan peluang hehe..
halo-halo le~~

11 komen tak kire kaki pancing:

Rtp Farra Arisha said... Reply To This Comment

aktiviti yg menarik. dah lama tak pergi memancing.

hakim al-ikhsan said... Reply To This Comment

ala nape wat sabtu dan ahad....hihih

n0n0n said... Reply To This Comment

adui....teman xde kat perak le....ate tgh kroje kat kangar ni...umpan sawit peram tu mcm mne?leh ajr x teman dok?tq....

renjerkabloi said... Reply To This Comment

rtp farra arisha : xsangka minat memancing jugak ye ^_^

renjerkabloi said... Reply To This Comment

hakim al-ikhsan : pasal hari tu je umpan renjer dah sesuai hehe..

xpe hari lain kite plan lagi :

renjerkabloi said... Reply To This Comment

nonon : bile cuti nanti boleh je nak g lagi :)

care nak buat umpan sawit peram tu boleh tengok kat lebel umpan.. selamat mencuba hihi~~~

anamizu said... Reply To This Comment

nak ikot! nak ikot!!
bleh wat fotoshoot tepi sungai!! huhu

matakail said... Reply To This Comment

alamak ranjer. masa hr tu ada kenduri.. xdpt join... uwaaaaaaa.. sungai perak belah mana tu

renjerkabloi said... Reply To This Comment

anamizu : jom la hihi..tapi bergambar ngan ikan la hehe :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

matakail : xpe next trip kite plan :)

mungkin kami turun blah bota kot~~

MyCherita said... Reply To This Comment

Laman pancing : http://bigtacklebox.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...