SERANG IKAN BELIDA SG ULU BASIR PULAK


ASSALAMUALAIKUM




-lubuk kona s-
|
|
|
|
V
|
Lubuk terbaik!! sungai estate ulu basir..intai-intai lubuk ni semalam bersama rakan renjer si ramis.. kali nie renjer berjaya lagi daratkan seekor belida dari lubuk ni..berat die kurang 100gm lagi nak 5 kilo..air sungai yang semakin surut meyebabkan ikan-ikan belida ini semakin banyak berkumpul di lubuk ini...




biasanya jika air sungai sudah surut sebegini, ikan-ikan belida ini cukup senang diburu kerana ia sudah terkumpul setempat..tidak perlu menunggu lama jika umpan sudah dilabuhkan.. pasti ada yang sudi...tetapi ikan belida ini cukup licik jika mencuri umpan..bagi renjer yang sudah tahu teknik menjeratnya pasti ada ikan belida yang tidak bernasib baik hehe...




lubuk yang renjer turun kali nie cukup banyak kelibat ikan belida ini bermain tapi tidak semua mahu makan umpan..mungkin sudah kenyang menyambar anak-anak ikan kecil.. jika tidak hujan lagi dalam seminggu dua ini, memang ikan-ikan belida ini semakin laparlah jika ikan-ikan kecil yang menjadi makanannya semakin kurang.. mase ini lah renjer tidak akan melepaskan peluang untuk terus turun menjeratnya...weeeeehuuu~~






note renjer : next trip renjer akan serang ke lubuk ini lagi...


8 komen tak kire kaki pancing:

serekkoyan said... Reply To This Comment

kompom layan nihhh.. srett sreettt hehhee..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

serekkoyan : layan ikan belida nie same je macam layan ikan siakap hehe,, siap lambung2 lagi...:)

man said... Reply To This Comment

hebat la lu renjer!! turun je ade hasil....

renjerkabloi said... Reply To This Comment

man : lubuk cantik ade la hasil hehe...kadang2 tu balik tangan kosong jugak :)

matakail said... Reply To This Comment

tingggallll skittt bro.. hehe

renjerkabloi said... Reply To This Comment

matakail : jangan risau hehe.. mintak jangan hujan je,,lau tidak tunda lagi la trip kite huhu....

Anonymous said... Reply To This Comment

belida pakai umpan apa renjer

renjerkabloi said... Reply To This Comment

umpan plg sesuai biasenye anak udang galah yg saiz kcik2 tu.. atau gune ikan sepat.. boleh la cuba nti :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...