IKAN KELABAU JAMBATAN NELSON



ASSALAMMUALAIKUM






Gara-gara penangan memancing kat kolam..hujan panas tak ku hirau dan akhirnya diri ku yang menanggung derita huhu..satu hari renjer berselimut tebal,gigil satu badan..berpapan-papan panadol ditelan..demam punye pasal langsung renjer tak dapat nak join trip abang renjer nak ke sungai perak..

tapi misi memburu ikan tetap diteruskan..walaupun badan masih lagi kurang sihat..pagi tu renjer dan abang renjer (ajang dan atam) tukar plan..dari nak ke sungai perak ke sungai bernam je..cuma abang renjer (acik) je ke sungai perak bersama rakannya dari kuala lumpur..





lebih kurang jam 10 pagi kami sampai ke sungai bernam..rupanya air sungai masih lagi banjir..lubuk masih lagi belum boleh masuk..atas jambatan ajelah yang boleh memancing pun..cuaca hari tu cukup panas..gila mancing punye pasal redah jugak..akhirnye renjer tersadai bawah pokok je..kepala pening-pening lalat huhu..(padah kalau demam pun nak ke sungai jugak huhu)

sedar-sedar je dah ade ikan kelabau dengan ikan lampam dalam jut ikan..joran anjang yang mengena ikan kelabau..besar jugak ikannye..tak caye?? jom kite tengok aksi anjang bertarung dengan ikan kelabau kat atas jambatan ni...cameraman atam..renjer?? tidur bawah pokok hahaha..

-aksi vs ikan kelabau-
|


kami balik dari memancing petang tu sekali lagi redah hujan lebat..sampai je kat rumah..siap-siap mandi renjer terus telan ubat banyak-banyak..serik wo kalau demam lagi hehe..malam tu ikan kelabau ni anjang potong-potong..cadang nak antar ke kedai nak masak 3 rasa..tapi kedai wan tomyam tutup la pulak..last-last anjang goreng je ikan tu..cicah dengan cili kicap...itu pun dah sodap!! renjer je makan sikit ikan tu..lidah dah tak boleh nak merasa..sebab effect makan ubat kot..






nota renjer :  korang kalau dah jadi kaki pancing jangan la ikut macam renjer ni..hujan panas tak ingat..bile dah gigil badan ha..amek kau!! :P


18 komen tak kire kaki pancing:

abah khalisha said... Reply To This Comment

Renjer! Dilarang Memancing di atas jambatan!..hehehehe

Tokan said... Reply To This Comment

Gasak kelabau lagi la tu...keli kolam wat bako x sedap ke...

anamizu said... Reply To This Comment

kalo dah namenye TEGAR, demam pon nak pegi jugak.. ate penat teman larang kome pegi jugak..ha kan dah ketegor~







cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abah khalisha : tempat dilarang la renjer suke mancing hehe.. mesti banyak ikan :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

tokan : dapat seekor je pun..balik tu hujan pulak..mau keruh lagi air sungai...

keli tu besar sangat..nak makan pun takut hehehe..tapi yang lain2 ade bawak balik, dorang cakap ok je wat bakar..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : renjer deman rindu kat cik ana je kot kihkihkih :P dah sihat pun ha..

Abe Din said... Reply To This Comment

Nampak sedap je... xpernah lg makan kelabau... asyik makan ikan laut je...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abe din : ikan ni sedap abe din..nak tangkap pun susah..sebap tu harga dia mahal hehehe..

macam ikan laut jugak..kalau susah dapat pastu harga mahal mesti ikan tu sedap..btul dak?? :P

hakim al-ikhsan said... Reply To This Comment

ketagih nak makan kelabau..harap ada rezeki nak darat sekor due lagi..hahah

renjerkabloi said... Reply To This Comment

hakim : ko dah ade lesen ikan tu..mesti dapat lagi nti :P

lieynanilaz said... Reply To This Comment

ikan tu walau digoreng dan cicah sambal kicap...makan dengan nasi panas2....memang terangkat!!

renjerkabloi said... Reply To This Comment

lieynanilaz : betul tu! ikan ni sedap..masak ape pun jadi sedap :P

helmi tanjung said... Reply To This Comment

demam nak tarik ikan tu kehkehkeh.. sg brnam ni agak2 brape jam nak smpai dari slim ranjer??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

helmi : boleh jadi jugak tu hihihi...

dari slim river rasenye lebih kurang sejam la nak sampai..nak join renjer halo2 je :P

madi said... Reply To This Comment

huh! aksi terbaik hehe..adik rehat bagi peluang kat abang pulak kihkihkih :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : takpelah..janji kira ade dapat je.. :P

ahowk orang islam said... Reply To This Comment

mintak satu hari nti ada la rezeki dapat p perak mancing kelabau dengan bro renjer...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

ahowk : wah best tu :P renjer bawak port baik punya :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...