SANTAI KOLAM DORAEMON 2



ASSALAMMUALAIKUM





Kolam doraemon 2 ni terletak dekat tronoh mines..jalan nak ke pusat latihan UITM seri iskandar perak.. aah iye.. renjer p  layan kat kolam la pulak hehe..owhhhh kenape renjer datang layan kolam ni pulak??  ha..kalau lubuk renjer kat sungai bernam tu tak banjir dah tentu la renjer tak ke kolam ni..dah la hujan makin lebat je 2,3 hari ni..

sangap nak memancing punye pasal! kolam bayar pun kire orait lah! ^_^  dari felda renjer nak ke kolam ni lebih kurang sejam je..ni first time renjer turun kat kolam ni ..awin yang ajak renjer turun..lagi pun dia dah turun kat kolam ni sebelum tu..meriah katanya kat kolam ni.. besar-besar ikannye.. ikan keli,patin,rohu dan macam-macam ikan lah..kata toke kolam ni ikan kat dalam tu ade puluh-puluh tan..kata toke tu la hehe..untuk bayaran masuk rm26 je untuk tiga jam dan untuk tambahan jam rm 5 je..



2 jam pertama renjer dah macam bangau je menunggu ikan keh3..awin ade jugak dapat 2 ekor dah ikan keli.. lain weh! memancing kolam kat kolam berbeza dari memancing kat sungai.. lain tempat, lain caranya wo! hehe .renjer hampir kumpau la kat kolam ni huhu! jenuh jugak la renjer ngan awin  cari step by step kat kolam ni..macam-umpan kami cuba..termasuk la cacing kegemaran keli...pun tak di layannye..

sejam last tu je baru kami jumpe umpan yang kira boleh guna la kat kolam tu.. roti perisa stawbery+dedak 929.. tu pun ikan keli jela yang berminat pun..terpaksa la kami tambah satu jam lagi untuk memancing..sekor-sekor ikan keli kami daratkan..yang bestnye ikan keli dalam kolam ni saiznye semua atas 2kg ..sedap jugak layan..kolam ni pulak besar..berdesing-desing la drag mesin pancing kami hehe...15 kg jugak semua hasil renjer hari tu.. awin punye 9.5 kilo..ikan-ikan tu semua kami tolak balik kat toke tu..die bayar rm2 je sekilo.. jadi la..memancing nak lepaskan gian je pun..kalau air sungai belum ok lagi,ke kolam ni jela renjer akan lepaskan sangap nak memancing.. lagi pun boleh smart2 je turun memancing kolam ni..awek pun ramai memancing kat kolam ni hehehe...









nota renjer :  untung jugak kalau ke kolam ni..hasil boleh jual balik..tu kalau berhasil la hehehe...




16 komen tak kire kaki pancing:

anamizu said... Reply To This Comment

huiii ikan keli!! goreng pon sodap tu renjer!!!! hehe






cik ana

lieynanilaz said... Reply To This Comment

luas kolam ni!!

betul..ikan keli goreng pun sodap!!

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : ikannye besar2 ha.. saiz sekor2 2kilo keatas..nk mkn pun takut :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

lieynanilaz : besar kolam ni..puas layan memancing :)

tapi nak makan ikannye idak le renjer hehehe..besar2 sangat..

Qu azniza ;) said... Reply To This Comment

.mest dpt ikn besar2..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

qu azniza : besar2 jugak yg renjer dapat :P

abah khalisha said... Reply To This Comment

biasa main sungai sekali main kolam ikan wat tak tau je..hehehe

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abah khalisha : a,ah tu la..nyaris2 xdpt ikan hehe..tapi kolam ni besar2 ikan,kuat2 die tarik pancing :)

madi said... Reply To This Comment

kolam mambang! mesti besar2 mambang die hehe... gila kolam pulak dah huhu..

pian daiwa said... Reply To This Comment

besar sangat ke kolam ni renjer?? ikan dapat boleh jual blk ok la..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : mambang keli hehe..

kolam pun kolam la jnji memancing :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

pian : besar jugak..puas la nak layan..ikan pun boleh jual blk..kalau dpt byk,pastu jual blk..kire jatuh mancing free je :P

anamizu said... Reply To This Comment

nak join pegi kolam ni ngan renjer boleh ke hihi...







cik ana~

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : tentu la boleh hehe.. nti kite santai kat kolam tu tau..ajak la yang lain2 same :P

Fatin Mraz said... Reply To This Comment

seingat saya, saya pernah lalu kawasan ni..tronoh mines..

mm.. lumayan juga hasil renjer ya..
umpan kat kolam ni yang dedak bancuh buat bulat2 tu kan?
hehee..tingat baling joran tercampak sekali umpan..kui kui

renjerkabloi said... Reply To This Comment

fatin mraz : betul tu..renjer gune dedak stwbery je..buat umpan bulat2 tu orang pggil umpan rambai :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...