TRIP KE SUNGAI PERAK



ASSALAMMUALAIKUM


-sg perak-
|


Kali ni renjer paparkan hasil terbaik abang renjer (acik) dan rakannya zamil yang turun ke sungai perak tempoh hari.....lumayan jugak hasil diorang kali ni..dah dapat sentuhan umpan terbaik la tu hehe..nasib baik la renjer demam..kalau renjer dapat join trip diorang ni mau lebih menarik hasilnya hehe..

antara ikan-ikan yang berjaya diorang daratkan seperti ikan kelabau, belida, lampam dan ikan patin..ikan kelabau tu acik yang daratkan..rasanya kali pertama dia dapat daratkan ni kelabau ni..2.5kg jugak beratnya.. cayalah bro! lu sudah ada lesen besar huhu...




rakannya zamil pulak berjaya daratkan ikan belida ni..4.3kg..besar jugak tu..ikan belida ni renjer tak pasti la zamil ni daratkan menggunakan umpan apa..ikan-ikan lain tu rasanya dah tentu dorang ni daratkan gunakan umpan sawit peram..tambah pulak kalau air sungai perak ni tengah dalam dan tidak keruh..lagi menjadi la kalau menggunakan umpan sawit peram ni...

trip dorang kali ni  berjaya la..hasilnya pun banyak..next time kita plan trip lagi..kalau sekali turun pun dah dapat banyak macam tu tak kan tak nak turun lagi nanti kan hehe..Ntah-ntah sampai je kl dah mula gigil balik tangan nak pegang joran hahaha....


                             ikan belida
                                  |






nota renjer : berbaloi-baloi hasil trip dorang ni..next trip kena peram umpan baru la :P




16 komen tak kire kaki pancing:

abah khalisha said... Reply To This Comment

Banyak juga hasilnya tu..selalu lalu sungai perak bila blk ke penang..

anamizu said... Reply To This Comment

wahhhhh!! byknye ikan!!!!






cik ana

lieynanilaz said... Reply To This Comment

nak sikit ikan boleh??..hehe.

panglima jebat said... Reply To This Comment

Terima kasih renjer kerana buat entry trip kami ke sg perak nie..bangga rasanya..ha tulah..tunggu punya tunggu hari tu tak sampai2..demam rupanya..tapi demam2 pun sangkut jugak kat sg bernam hari tu..ikan belida yang zamil daratkan tu guna umpan sawit jugak,..mungkin anak ikan dah makan sawit tu pas tu anak ikan tu kena bedal pulak dgn belida..lubuk yg sama masa kita daratkan temoleh untuk trip yg lepas tu..memang ini antara trip yang paling berjaya sampai jebat pun dapat lesen..special thank untuk renjer yg banyak beri tunjuk ajar dan juga buat abg madi (abg renjer jugak) yg ajar bagaimana nak ikat mata kail supaya kemas dan kuat..kira kalau dah dapat kelabau dengan sangkut satu mata tu kira dah lulus la yee..terbaik.

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abah khalisha : berbaloi hasil dorang..abah balik penang nape xtrus sggh mcing dulu? ikan byk kat sg perak tu :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : banyak! tapi hasil dorang la..xboleh la renjer nk blnje cik ana makan ikan hehe :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

lieynanilaz : nak ikan kena paw abang renjer tu la hehe..renjer kne rehat dulu 2,3 hari ni..dah ok nti baru turun sungai :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

panglima jebat : dah mahir guna umpan sawit peram mesti rasa puas kan? sekali turun berhasil hehehe... lepas ni baru boleh jadi sifu pulak untuk mber2 yg lain :P

panglima jebat said... Reply To This Comment

ya betul renjer..skang memang dah tau buat sawit peram..dah kira menjadi la..yg tak syoknya kawan2 tumpang mintak bila depa nak turun sungai..yg sekali sekala turun takpelah bagi..nie yg dah tau buat sawit sendiri pun nak pakai sawit yg jebat peram jugak..adoiii yaii..senangnya hidup..skang memang dah ade belajar guna sawit peram nie,kasi la ilmu pada yg betul2 tekun..kira mcm muzalmi(nama betui dia) memang die seorang pemancing yg tekun..cuma bab umpan sawit nie die sedang belajar lagi la..kalau ikut turun sungai,lebih 10 tahun dah..lagi banyak kita turunkan ilmu.lagi banyak hasil yg kita dapat..setuju renjer?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

panglima jebat : betul tu..ada ilmu kita kongsi je..tapi bila bagi ilmu takat tulis macam ni memang orang susah nak faham..seeloknya turun sekali..bila berdepan baru betul2 boleh paham..:P

madi said... Reply To This Comment

tu dia punya banyak dapat!! penangan umpan puaka la ni kan renjer??

tahniah bro! lesen besar tu :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : umpan puaka la hehe sawit peram tu :P dah berlesen la kire tu hehe..

pian daiwa said... Reply To This Comment

terbaik!! banyak tu :P bile nak turun lagi??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

pian : tunggu umpan baru siap kot baru nak plan trip :P

helmi tanjung said... Reply To This Comment

seronoknye sekali pegi boleh dapat banyak macam ni..terbaik lah umpan sawit peram tu!

renjerkabloi said... Reply To This Comment

helmi : memang sronok la hehe..umpan cantik air sungai cantik hasil mesti terbaik hehe :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...