PESTA IKAN HARUAN DI ESTATE ULU BASIR



ASSALAMMUALAIKUM






Musim hujan yang berterusan bulan ni menyebabkan ladang kelapa sawit estate ulu basir ni ditenggelami air..berekar-ekar tanah ladang ni banjir..pokok kelapa sawit yang baru ditanam habis semua tenggelam..bagi kaki-kaki pancing yang dekat mahupun jauh tetap akan datang dan takkan lepaskan peluang ini untuk memburu ikan haruan.. 

renjer pun sempat turun sepetang memburu ikan haruan ni..berbaloi jugak hasil yang renjer dapat petang tu..15 ekor umpan katak yang renjer bawak pun boleh tak cukup..memang banyak ikan haruan dekat banjir ni..termasuk ikan-ikan seperti ikan puyu ikan sepat dan ikan temakang...






cuma saiz ikannye je yang kurang besar berbanding dahulu sebelum pokok sawit ni di tanam semula...mungkin ikan ini akan lebih besar bergantung pada lama mane banjir ni nanti...jika banjir ni berlarutan sehingga 2.3 bulan lagi mungkin ikan-ikan ni akan lebih besar sedikit saiznya...mase tu nanti memancing ikan haruan ni lebih berbaloi la hasilnya...




nota renjer :  bila banjir je ladang estate ni jadi syurga la untuk kaki-kaki pancing ikan..


18 komen tak kire kaki pancing:

abah khalisha said... Reply To This Comment

Untung renjer banyak lubuk-lubuk memancing

Tenung Wanita Seksi ini Anda akan Nampak....

Raidenovich said... Reply To This Comment

layan curut pun syok gak,tak menang tangan.

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abah khalisha : tu la..rezeki kami orang2 felda :P orang luar pun boleh je datang kalau join memancing kat tempat renjer ni :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

raidenovich : curut2 pun terbaek! hehe...besar2 mcm tu goreng pun sodap :P

anamizu kaito said... Reply To This Comment

wahhhhh! banyaknye!! =P






luv,
cik ana

lieynanilaz said... Reply To This Comment

wah!!...ikan2 darat...
lama x makan ikan sepat ...:)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : banyak la hehe..cik ana tak nak oder ke hehe :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

lieynanilaz : lagi lame tak makan ikan darat lagi rindu la nak makan nanti hehe :P

madi said... Reply To This Comment

banyak tu..kena balik kg jugak la kalau macam ni :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : ikan tu memang tgu ko madi hehehe...tapi haruan tu kecik2 lagi :P

kamal said... Reply To This Comment

saya orang slim..saya nak oder ikan haruan ni..tak jauh pun nak ke besout tu..ada lagi dak tuan renjer??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

kamal : ade je..bile nak?? call je renjer..insyallah ade lagi..:P

kamal said... Reply To This Comment

esok ahad saya datang besout..ada hal dekat pejabat..nanti saya call tuan ranjer..saya nak 2 kilo haruan tau..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

kamal : ok encik :P ape2 hal call je..kalau boleh call awal sikit sebelum dtg..takut saye dah turun ke sungai :P

kamal said... Reply To This Comment

ok dalam 10 pagi esok..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

kamal : ye saye tunggu esok :P

man badak said... Reply To This Comment

renjer hujan kerap ni estet ulu basir ada malatopp x??? teringin nk join nk buat jual kat peraih sini xbyk pon xpe janji lepas modal katak n minyak dan yg paling penting kepuasan dapat memancing dan kena penampor ngn haruan je!! no fon tu pakai lg ke???

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@man badak w,salam..buat masa ni air blum btul2 naik..lgpun estate tu dah pakai pam air yg besar bila air naik..ikan pun xsempat nk pesta dah xde banjir..sbap estate tu baru tanam semula pokok sawit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...