IKAN KELABAU!



ASSALAMMUALAIKUM





Biarpun air sungai masih dalam, biarpun cuaca kurang cantik, kalau sudah digelar tegar, apa pun ku redah jua huhu..masih lagi ada rezeki untuk renjer..kelabau ni last sekali renjer dapat sebelum air sungai bernam ni mula banjir balik..tah bila pulak musim hujan ni nak reda..

buat sementara ni terpaksalah trip memancing ditunda lagi..kepada kawan-kawan renjer yang dah tak sabar nak join trip renjer memancing tu,kena la menunggu lagi..banyak hikmah bila sungai bernam ni banjir..sekurang-kurangnya dapat jugak ikan-ikan kat sungai tu membiak..bila ikan makin banyak makin seronok la memancing nanti :P






tapi kalau nak join renjer memburu ikan haruan memang sesuai la musim air dalam macam ni..dalam 2,3 hari ni pun renjer duk pulun memancing ikan haruan je..sambil-sambil balik memancing tu sempat la pilih buah kelapa sawit untuk diperam..mane tau dalam seminggu dua ni air sungai akan surut..kalau umpam dah ade nanti senang la nak terus serang je ke lubuk..





nota renjer :  lagi lama banjir sungai bernam tu..lagi banyak la ikan bila air sungai dah surut nanti..



12 komen tak kire kaki pancing:

lieynanilaz said... Reply To This Comment

memang murah rezeki...:)

Anak Ulu Cheka said... Reply To This Comment

hisss sebenor geram2 je ni
nok pegi sana pancing kelabau ni
sbb kat phg payah nak dpt

bro nanti bawak aku leh :)

anamizu kaito said... Reply To This Comment

sungai banjir pon deme pegi jugak mancing?? perhhh!! =P







cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

lieynanilaz : alhamdulilah :P harap2 la murah rezeki selalu :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

a u c : jom la hehehe..halo je :P nti renjer pulak nk jelajah sungai pahang tu :P

a u c kene bawak renjer tau :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : redah je cik ana oi hehe..selagi tak demam mane boleh duduk diam..:P

Azmi bin Abdullah said... Reply To This Comment

weldone bro...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

azmi : rezeki..terbaek!:P

helmi tanjung said... Reply To This Comment

belum ade lesen lagi nak dapat ikan ni hehe..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

helmi : kena selalu turun la kalau nak merasa dapat ikan ni :P

air makin surut dah..

madi said... Reply To This Comment

hui ikan kelabau lagi! mancing malam ke tu renjer??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : ni ikan last renjer dapat..mancing petang sampai senja je :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...