IKAN NIE MACAM ULAR TAPI SEDAP!


assalammualaikum...

trip renjer kali agak kecewa sedikit.. lain yang di buru lain pulak yang renjer dapat..ha macam tu la rezeki kaki pancing macam renjer nie...lubuk dah cantik umpan pun yang terbaik tapi yang sangkut kat kail tu la ha yang macam ular tu hehe.. tapi tu bukan ular tau tu namenye IKAN TILAN..

ikan ke ape nie??
|
|
ikan nie memang dah banyak kat sungai estate ulu basir nie..sampai tak sempat ikan lain nak makan umpan yang renjer labuhkan.. niat renjer nak menjerat si ikan belida tapi tak sempat si belida nak makan umpan, ikan tilan nie lebih dulu mencuri umpan.. mungkin ikan nie dah terlalu banyak kat lubuk yang renjer turun kali nie..
|
|
besar-besar pulak tu yang renjer dapat.. hampir 1 kilo seekor ikan tilan nie..sblum-sblum nie renjer tak pernah pun nak rase isi ikan nie..maklum la dah macam ular je eeiii!! tapi member-member renjer yang pernah makan ikan nie semua cakap isi ikan nie sedap..tu yang renjer ambik jugak.. tapi memang betul ape diorang cakap! ikan tilan nie memang sedap! lebih kurang rase belut je..renjer dah cube perhhh!! siap wat masak pedas lagi... dah macam makanan eksotik je hahaha.... tak caye?? nanti kalau korang kail dapat je ikan nie korang try makan, seyes sedap!! hehe....


nota renjer : kate orang ikan tilan nie ubat,tapi renjer tak pasti la ubat untuk ape.. ade yang tahu ke???


15 komen tak kire kaki pancing:

ichsan afriadi said... Reply To This Comment

sedappnyaaa T.T

renjerkabloi said... Reply To This Comment

ichsan afriadi : wah sedap??? mesti dah pernah makan?? tapi mmg sedap pun hehe....

YAYA AZURA said... Reply To This Comment

tak pernah dengar nama ikan nie..
ikan keli tau la...kiki

Farhana Jafri said... Reply To This Comment

mcm ikan keli pon ad.. tgk gmbar pon dh trliur.. klau msuk mulut msti lebar je snyum.. pos la kat sini skit.. hik3..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

yaya azura : kurang lebih macan ikan keli jugak la hehe...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

farhana jafri : ikan nie memang sedap hehe kalau nak mrase mai mlwat renjer huhu...:)

Anak Ulu Cheka said... Reply To This Comment

memang sedap ikan tilan ade byk jenis, tapi x best bila makan umpan habisnye telan semua dgn mata kail sekali...
kalau nak pegang dia licin weh...kena pegang dgn daun keladi. dia alah dgn daun keladi

boleh buat ubat tenaga batin lelaki weh...power gitu hehhee

renjerkabloi said... Reply To This Comment

anak ulu cheka : memang telan pun, tu yang nk lepaskan balik rase kesian je,,kang mati pulak die, baik bwk blk wat goreng :)

wahh!! ubat tenaga rupenye huhu renjer dah mkn ptt rase power je hahaha....

Raidenovich said... Reply To This Comment

memang tensen la dapat ikan tilan ni,manjang telan mata kail.kalau saya dululu bila dapat ikan ni,selalu hempas atas tanah bagi mata kail keluar.tak pun kena penggal kepala dia,hee!

Anonymous said... Reply To This Comment

Sdr Ranjer macammane nak buat umpan sawit peram. Peram macam tu je ke atau ada petua2nya

renjerkabloi said... Reply To This Comment

raidenovich : tapi care die makan mmg bagus,kmpem xlucut kail dah hehe.. tpi hati2 ngn ikan tilan nie, bawah badan die ade sengat tau..:)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

anonymous : senang je nak peram, cube cek kat lebels umpan tu..:)

Anonymous said... Reply To This Comment

Renjer guna umpan ape eh

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : guna umpan anak udang galah.. :)

fitriadi ditra said... Reply To This Comment

Klo boleh tahu dimane ade jualan nye trims

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...