SEDIKIT TIPS TEKNIK MENGAIL UDANG GALAH




ASSALAMMUALAIKUM






Dari pengalaman seorang pemancing tegar...UDANG GALAH! senang ke nak memancing udang galah ni??  bagi yang dah biasa  mesti akan jawap mudah je kan?? campak je umpan tu,agak-agak lama sikit pastu tarik..kalau rase berat je menghenjut-henjut balas tarikan,tu udang la tu.. betul ke macam tu?? kalau yang baru je nak berjinak memancing udang ni agak-agak boleh faham ke?? ha meh sini renjer share sikit teknik yang renjer selalu gune untuk  memancing udang ni..


1. UMPAN 

cacing.. cakap je memancing udang mesti ingat cacing je umpannye kan?? sebenarnye udang ni takla memilih sangat umpan ape yang kita nak pakai.. tak kisah la kita nak guna cacing ke umpun-umpun ke isi ikan ke cengkerik ke..yang paling penting sebenarnye lokasi tu..jangan ingat dah cangkuk je umpan,main campak je kat mane suka..cangkuk umpan pulak jangan la sampai kail pun tengelam..biar sikit je umpan baru mudah sikit udang ni nak tersangkut kat kail..


2. LOKASI

sungai yang banyak udang..yela banyak,tapi bila memancing tak pulak boleh dapat banyak..ha tu lagi satu penting yang nak kena tahu...kalau sungai airnya ada pasang surut..lokasi terbaik bila air tengah surut..cari kawasan yang banyak pokok tumbang..atau celahan pokok-pokok yang rimbun di pinggir sungai..mase air makin surut,arus sungai akan makin deras..mase ni la udang ni akan berlindung di sebalik reba-reba pokok tumbang ni..udang ni mengelak dari di hanyutkan arus deras..

bila air pasang pulak,arus air sungai makin bergerak perlahan..mase ni la udang ni mula merangkak keluar dari kawasan reba untuk mencari makanan..mase ni mudah sikit la nak memancing..campak je umpan kawasan lapang sikit pun dah ok..satu lagi kalau dah labuh umpan tu tak perlu la tunggu lama sangat baru nak tarik..setiasa la kena tarik..kalau biar terlalu lama umpan pun bukan udang tu nak lekat sendiri kat kail..seyes renjer cakap. nasib-nasib la pun udang ni nak telan kail..udang ni ade 4 tangan tau (penyepit) ..2 tangan kecik die tu pandai asingkan benda yang die nak telan..sebab tu la kalau biar umpan terlalu lama tau-tau bila angkat je dah tak de umpan...


3. JORAN DAN KAIL

joran tu biar la yang lembut-lembut je..kalau memancing udang naik sampan pulak,guna joran yang pendek paling sesuai..mudah sikit..kalau memancing kat tebing je,joran tu biar yang panjang sikit..mesin pancing pun same..tak perlu la mesin pancing yang besar-besar..siri 1000 pun dah kira terbaik..tali pancing paling bagus guna yang halus-halus je..biar dalam 10 ke 15 paun je..perambut pun sama biar halus lagi bagus..kail pun paling bagus kail yang halus je..kalau renjer suka guna yang saiz 5 tu je..jenama egle wave tu..




sedikit sebanyak tu la  tips memancing udang ni kan hehe..selebihnya terpulang pada rezeki la..paling kerap turun memancing udang,makin cepat la nanti memahami cara yang terbaik untuk dapat hasil yang lumayan :P 



nota renjer : tips ni sekadar dari pengalaman renjer la..cant try this at river la hehe..



42 komen tak kire kaki pancing:

nur said... Reply To This Comment

Selalu pancing kat pasar je.. Hehe

tan sri syafik said... Reply To This Comment

joran saye patah

tan sri syafik said... Reply To This Comment

saye perlukan khidmat dari renjer

renjerkabloi said... Reply To This Comment

nur : kalau pancing kat pasar senang je hehe :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

tan sri syafik : permulaan menjadi seorang pemancing tegar..wajib joran akan patah huhu :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

tan sri syafik : khimat apakah yang di perlukan?? ce crite ce crite hehe :P

madi said... Reply To This Comment

memancing udang pun kena tahu teknik ye..dasyat ar renjer! tq atas ilmu yang diberi hehe :)

wak man said... Reply To This Comment

tuan renjer..rasanya batu pancing tak diceritakan disitu, saiz apa ya batunya??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : teknik tu penting..baru boleh dapat banyak :P ilmu ni biar kita kongsi sama2 :)

Admin Fisherman (Pemancing Moden) said... Reply To This Comment

Dolu-dolu saya ada terbaca dalam satu majalah, katenye umpan ikan gapi, tapi umpan tu kena taruk dalam peti ais dulu, bila nak mancing kerat 2 atau sekor kalau kecik saiznye bubuh sampai penuh mata kail, teman tak sanggup le, ikan gapi mahal dari cacing, abis kuat pun teman pakai udang beras dan cacing je.. tapi tu le, bila nak mancing udang ni, perambut kena banyak-banyak .siap-siap awal dari rumah. dah dekat 13 tahun teman tak mancing udang..rindu betol..haha..best artikal renjer ni..buat tak senang duduk...haha

renjerkabloi said... Reply To This Comment

wak man : opss! sory wak..lupa pulak nak cerita pasal batu..

saiz batu ikut kesesuaian arus la..kalau renjer byk guna yang saiz kecik2 je..saiz 4,3,2 ke..lagi kecik batu lagi terasa tarikan udang tu :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

admin fisherman : renjer pun pernah jugak guna umpan anak ikan gapi tu..tapi tu la..udang ni tengok sungai jugak..kalau cacing galak baik guna cacing je..cacing pun mudah je nak dapat :)

anamizu kaito said... Reply To This Comment

woahhhhh!! memang ohsemmmmmm arrr tips renjer kasi!!

wahh TAN SRI SYAFIK pon dah terjebak??? habesla..hahahaha





cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : tak nak blajar jugak ke hehe :P

tan sri pun dah join renjer :P

din bidor said... Reply To This Comment

wahhh ini macam tak habes ke udang kat lubuk tu renjer??? hehehe

renjerkabloi said... Reply To This Comment

din : kalau takat memancing je tak habis kot hehe..jangan rakus main racun udah le..memang pupus :P

Anonymous said... Reply To This Comment

renjer...pakai mesin 3 ball bering blh x mancing udang? mesin yg murah2 xpe ek??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

terpulang je mesin murah ke mesin mahal kalau nak pakai..ikut kemampuan je.. kalau takat memancing udang ni mesin murah2 pun dah ok :P janji drag berfungi cantik :)

Anonymous said... Reply To This Comment

tq renjer...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

orait :)

abah khalisha said... Reply To This Comment

nice tip renjer

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abah khalisha : boleh la cuba nti :P

Joeloding Loding said... Reply To This Comment

Tq ranjer tips ni mcm best je,bleh la cuba,biase pncing kt kolam btu je..kne la byo..hehe..

Joeloding Loding said... Reply To This Comment

Tq ranjer tips ni mcm best je,bleh la cuba,biase pncing kt kolam btu je..kne la byo..hehe..

Joeloding Loding said... Reply To This Comment

Tq ranjer tips ni mcm best je,bleh la cuba,biase pncing kt kolam btu je..kne la byo..hehe..

Joeloding Loding said... Reply To This Comment

Tq ranjer tips ni mcm best je,bleh la cuba,biase pncing kt kolam btu je..kne la byo..hehe..

Anonymous said... Reply To This Comment

bila musim udang yg sesuai untk dipancing?tp,hari2 saya pancing..hari2 dpt udang

mafizah said... Reply To This Comment

PAKEJ MEMANCING UDANG GALAH DAN PELANCONGAN MENYUSURI SUNGAI JORAK, MUAR, JOHOR
Posted on September 1, 2013
PAKEJ MEMANCING UDANG GALAH:
Harga : RM 80/mlm
Muatan : 3 hingga 4 orang (mengikut saiz badan

Waktu Urusniaga: Sabtu malam Ahad (Jam 9.00 malam -7.00 pagi)
Umpan dan jaket keselamatan kami sediakan.


PAKEJ MELANCONG MENYUSURI SUNGAI JORAK
Harga : RM 8.00 /dewasa, RM5.00 /kanak2
Masa Perjalanan : 45 hingga 60 minit
muatan : 4-6org (mengikut saiz badan)
Waktu Urusniaga : Ahad
Jaket keselamatan (life jacket) dan mineral water disediakan

Sebarang pertanyaan hubungi:
En. Azhari
017-2266839
fb.com/sungai.jorak
sungaijorak.worldheritage.com.my

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

waw menarik :)

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous musim udang ni sebenarnye ikut sg jugak la..udang tu mmg setiasa ada..ade sesetengah sg mengikut cuaca..biasanya klu musim bila sg surut dari banjir :)

Roy Mustang said... Reply To This Comment

en renjer..mntak tips pasal perambut udang ni..lau ade gambar lagi bagus

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Roy Mustang tips yg terbaik..gunakan mesin sog yg halus atau yg lembut..tali pncing juga gunakan yg halue sekitar 8lb-15lb..batu dan juga kail jugak yg halus..batu sekitar saiz 2-saiz 5..jika memancing menggunakan bot..lebih sesuai cari kawasan yg air arus sgnya yg agak perlahan. :)

Ai Zuddin said... Reply To This Comment

Mr Renjer : biasa mata kail utk udang galah saiz berapa eh ?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Ai Zuddin w,salam..
klu renjer biasenye guna kail saiz 5,6,7 jenis brand egle wave cap helang...

MAellium Aja said... Reply To This Comment

Jom ke sg pahang, area sgkar ikan kt Pekan.... syok woo...

Hakim Sukeri said... Reply To This Comment

renjer adkah udang memilih umpan??? dan memilih lokasi??

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@MAellium Aja w,salam...
klu ada rezeki nti kita terjah lubuk disana :)

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Hakim Sukeri w,salam...
memilih umpan..mengikut saiz udang..lokasi? biasakan memancing di kawasan yg sedikit bereba..(pokok2 tumbang)

Abd Shukor said... Reply To This Comment

kalu nak mancing kat kolam udang macam mana plazzz share ckit

Abd Shukor said... Reply To This Comment

semalam g mancing kat kolam!udang dah tarik selalu x lekat kat mata kail...dah la udang besaq mcm rugi ja!share ckit!

Bro hantu said... Reply To This Comment

terima kasih atas info berguna cara memancing udang galah

Bro hantu said... Reply To This Comment

Blog anda ada disini Myrodreel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...