MISI IKAN HARUAN PART 3




ASSALAMMUALAIKUM






Misi renjer kali ketiga ni masih lagi ke estate soon seng..kali ni rezeki renjer lebih lagi dari trip yang kedua tu...16 kilo kesemua ikan haruan yang berjaya renjer daratkan...naik lenguh tangan renjer ni dapat tarik ikan sebanyak ni...puas wei!! hehe..

air banjir kat estate ni makin surut makin banyak la ikan-ikan haruan ni turun semula ke parit asal..mase ni la kalau nak memancing paling baik..anak-anak ikan makin kurang..makin lapar la ikan haruan ni..pantang campak umpan je pasti disambar dah..ikan tengah banyak macam ni bagi je umpan ape pun mesti mengena punya...




minggu ni saje dah berpuluh kilo renjer dapat..stok ikan haruan renjer memang dah banyak..jual kat pasar pun boleh laku dalam 20 kilo je sepagi...selebihnya buat ikan kering je...ikan haruan ni kalau dah di keringkan lagi mahal harga die..cuma remeh sikit la.nak kena siang dulu..lepas tu nak kena perap dulu guna garam..baru boleh jemur..kena bergantung pada cuaca pulak...kalau mendung je hari-hari memang tak jadi ikan kering la haruan ni...




ikan haruan tengah banyak ni..renjer sampai tak sempat la nak jejak ke sungai..tah macam mane la lubuk renjer kat sungai bernam tu..member-member renjer yang lain pun semua pakat memburu haruan je..musim ikan haruan ni mungkin bertahan dalam sebulan lagi rasanya..lepas  tu bila air dah betul-betul surut nanti ikan-ikan haruan ni mula turun ke sungai la...

selesai je musim haruan ni nanti baru la renjer nak plan trip ke mane-mane sungai nanti...umpan sawit yang renjer peram pun rasanya dah boleh guna ni...kali ni renjer peram banyak buat sawit..ada member renjer oder..kalau ade lagi sape-sape nak oder umpan sawit peram renjer ni halo-halo je..  rm25 je sebalang.. siap dengan sampel perambut lagi macam mane nak guna umpan tu... harga kawan-kawan je tu renjer kasi..hehe






nota renjer : lubuk -lubuk kat felda renjer ni memang syurga untuk kaki-kaki pancing :P teknik memancing je nak kena betul..kalau tidak memang kumpaw hehe...



23 komen tak kire kaki pancing:

anamizu kaito said... Reply To This Comment

perhhh! berkilo-kilo lg renjer dpt!! untungnye!!!







cik ana

Anonymous said... Reply To This Comment

sya nk order 1 balang umpan sawit renjer tp sya tnggal kt mlake,renjer bole poskan skali ke,modal nk poskn umpan tu renjer bole msukkan skali dlm kos umpan tu..

Anonymous said... Reply To This Comment

renjer...wt la dlm bekas kecik ckit...leh la jual rm10 jer...hehehee

renjerkabloi said... Reply To This Comment

mak oi jauhnye :P renjer belum pernah lagi nak pos2 umpan ni..biasa orang dtg ambik je..baru senang renjer ajar trus cara pasang kat kail :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

kadang2 xde balang pun..buh dlm plastik je... rm10 pun ade je :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : untung kat cik ana jugak hehe..dpt je byk nti boleh renjer blnje cik ana mkn kfc lagi hehe :P

S@iFuL aMri_ said... Reply To This Comment

byk tul,, bpe ekor katak dh abis tu..huhu

renjerkabloi said... Reply To This Comment

saiful amri : renjer kalau trun mau katak kene ade 5o ekor :P tpi bila dah ade katak palsu ni..jimat sikit..

Anak Ulu Cheka said... Reply To This Comment

boleh buka kilang
pati haruan la gini :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

A U C : tu la hehe..byk sangat dah ikan ni..tak tau dah nk pasarkan kat mane :)

madi said... Reply To This Comment

punye la banyak haruan tu! besnye mancing...

simpan dua balang tau..member aku nak satu..minggu ni aku balik ambik :)

helmi tanjung said... Reply To This Comment

nak sekali 5 balang xde ofer ke renjer??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : pesta haruan skang :)

ok der..jgn tak jadi ambik pulak :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

helmi : datang je..harga boleh runding :P byk ambik?? nak jual pulak ke huhu :P

adam ag said... Reply To This Comment

kalu beli umpan renjer nie berapa lama boleh simpan?... harap dapat buat entry khas untuk jualan umpan tersebut..tq

abah khalisha said... Reply To This Comment

Puas hati makan haruan banyak ni..buat masak pedas, rebus, masak kari ke..bakar ke..pehhh

renjerkabloi said... Reply To This Comment

adam ag : biasanya umpan ni bertahan sampai 2 bulan la..cuma jgn terlalu dedahkan kat panas je..nti jadi kering pulak :)

renjer jual umpan ni kalau ade yg oder je..bukan sentiasa ade nak jual pun :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abah khalisha : renjer hari2 mkn haruan ni..dah tak tau nak masak ape :P

Fatin Mraz said... Reply To This Comment

lama dah tak singgah sini.. pekaba renjer?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

fatin mraz : renjer sihat je selalu hehe...trima kasih,rajin je singgah :P renjer je jarang2 bw hehe.. penat balik memancing terus tido :P

syah8979 said... Reply To This Comment

salam renjer. menarik betol artikel renjer pasal haruan sume nie. tapi saya ni peng-caster memancing utk suka2 dan utk dapat feel tarik menarik je...itu pasal lebih kepada penggunaan umpan tiruan (buyun, katak rambutan, SP dan lain2 umpan tiruan) utk memancing haruan. biasa dpt haruan bagi org lain atau lepaskan semula selepas ambik gambar. insyaallah nanti bila balik ke besout kita komplot buat trip separuh hari carik haruan...adik ipar saya kenal sangat tuan renjer ni...kami di besout 2 tambahan je...dekat2 je rumah kita tu kan...wasalam

renjerkabloi said... Reply To This Comment

syah8979 : w,salam..minat yang same hehe..xkisah la..nti kat besout kite jumpe prepare pe yang patut sebelum turun ke lubuk :P

bpk muliadi said... Reply To This Comment

@Anonymous

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...