ESTATE ULU BASIR,MISI IKAN HARUAN PART 4




ASSALAMMUALAIKUM






Misi memburu ikan haruan part 3 renjer ke estate soon seng.. kali ni PART 4 : renjer ke estate ulu basir pulak.. hasil tetap sama, berbelas kilo semua.. berbaloi jugak...kat estate ulu basir ni air banjir dia belum betul-betul surut lagi.. kawasan yang rendah masih ditenggelami air lagi.. banyak jugak ikan haruan kat banjir ni..saiz ikan pun boleh tahan jugak..ade jugak renjer dapat daratkan yang saiz lebih dari sekilo seekor..

kalau betul-betul nak redah lubuk la kat estate ni memang banyak lokasi menarik..tapi renjer duduk satu lubuk je pun dah berbaloi hasil..tak dan nak kemana dah..banyak sungguh ikan haruan musim tahun ni..tinggal lagi saiz ikan je tak betul-betul gred A..tak macam sebelum pokok sawit estate ni di tanam semula dulu...kalau dulu punya cerita la..saiz-saiz 2 kilo seekor pun banyak boleh dapat..musim tahun ni punya yang saiz 1.5 kilo pun renjer tak de dapat lagi...paling berat pun saiz 1.4 kilo je seekor..




kalau turun ke sungai mati jela pun kalau nak dapat yang saiz besar-besar ni..tapi lambat sikit la nak dapat banyak...kawasan die pun dah tak banyak ruang nak baling umpan..semua dah tertutup rumput tebal..nak harap air banjir la baru ikan-ikan ni nak keluar pun...

bila dah dapat banyak..pasaran ikan pulak slow dah kat pasar pagi kat felda renjer ni..kadang-kadang tu renjer bawak 20 kilo pun susah nak habis jual..pesaing pun ramai kat pasar tu yang jual ikan haruan ni..tah kat mane pulak la renjer nak pasarkan ikan ni..kalau nak tolak kat toke-toke cina pun diorang ni memilih sangat...nak yang saiz sekilo-sekilo keatas je..mana nak cari..memancing ni bukan boleh pilih-pilih ikan..betul dak?? yang mane sambar dulu umpan yang tu la dapat..




(sedikit luahan hati)

mase nak jual ikan pagi tu.. sesampai je kat pasar pagi tu.. renjer tengok dah ade 2,3 orang yang nak jual haruan jugak..diorang jual ikan haruan campur ikan-ikan lain..ikan puyu,sepat,temakang..belum sempat renjer nak turunkan ikan..dah kena sound tepat je..ade ke dia cakap renjer ni pengacau.. suruh renjer pegi jual ke tempat lain pulak..

ape ni pakcik?? kita cari rezeki sama-sama.. rezeki dah ditentukan kan..dengki ke saye boleh dapat banyak ikan?? saye memancing bukan main tipu guna jala ke jaring.. kalau menjaring lagi teruk..habis orang lain yang nak datang memancing dah tak boleh..semua tempat air jadi keruh..tu baru menjaring..belum yang turun membelat.. siap terjun halau ikan masuk ke belat tu..rumput semua di bukak..lagi la hancur lubuk..

macam ni punye orang pun ada...renjer kalau ade kerja lain tak cari ikan dah pun..tinggal lagi hobi renjer tang ikan..bukan untung sangat pun cari ikan ni..cuma nak cari modal balik je.. memancing bukan free sekarang ni.. umpan dah la mahal..minyak moto lagi.. mata kail lagi.. tenaga badan lagi..semua tu kena la kira..jual ikan pun nak dapatkan modal tu je...hobi punye pasal..lagi pun jual ikan kat tempat sendiri..sesambil bersedekah la..untung2 orang doakan kita murah rezeki lagi..





nota renjer : tak salah pun nak cari ikan tu guna cara apa.. rezeki kan masing-masing.. tolong la jangan nak iri hati.. melayu oh melayu! :(


22 komen tak kire kaki pancing:

md zabri said... Reply To This Comment

moga renjer sungai dapat hasil lagi lumayan, pedulikan mereka yang tak bertimbang rasa tu, pak cik tu patut sabar sama sama cari rezeki

Anak Ulu Cheka said... Reply To This Comment

biarlah pakcik tu

ranjer teruskan perjuangan memancaing hanya hobi tapi membuahkan hasil

renjerkabloi said... Reply To This Comment

md zabri : kadang2 tu rasa geram jugak la..nak wat mcm mane kan, orang ni mcm2 perangai ade..

nasib la renjer ade rase hormat lagi..lau ikutkan darah muda ni,mau bomkeborrr!! hahaha:P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

A U C : Hobi renjer ni tak kan mgubah kalau setakat orang tua tu je.. berjuang terus berjuang! misi mesti diteruskan.. impian ingin menjadi seorang pemancing pro hehe :P

NUR said... Reply To This Comment

ada juge org yg iri hati ye.. tak patut..

bahar1968 said... Reply To This Comment

Salam kat mana lokasi ni nak juga mencuba

renjerkabloi said... Reply To This Comment

nur : tu la...takut ikan die tak laku kot bile renjer ade..tk kan la nk jual mahal2 ngn orang kg sendiri kan..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

bahar : lokasi ni kat estate up..tempat ni moto je yang boleh masuk..

anamizu kaito said... Reply To This Comment

aah betol ckp renjer tu.. ssh nk ade org mcm renjer ni zmn skg ni.. melayu mmg femes sgt bab JELES nih.. patang tgk org len dpt lebeyh skit, die mule la nak cari jln nk bg jatuh org tu.. xpe,cik ana doakan renjer punye rezeki makin hari makin besarr.. untung2 skit hari lg bleh ade bisnes besar-besaran pulak ke.. hehe








cik ana

adha said... Reply To This Comment

salam tuan renjer..ada x port mancing haruan kt situ yg boleh kereta sampai,maksudnya x masuk jauh ke dalam estate..

nini said... Reply To This Comment

wahhh rasenye kt tmpt renjer tu ikan haruanla yg harga plg murah.. kalo tmpt lain rase mcm ssh je nk jumpe harge cmtu. myb drg dgki sbb renjer jual murah sgt kot..

Deru Ombak said... Reply To This Comment

Renjer...
Perkara yang begini tolak tepi...teruskan terokai lubuk ikan.. Rezki ditangan TUHAN..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : trima kasih atas dorongan semangat dari cik ana..semoga rezeki kita semua dimurahkan lagi :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

adha : kalau kat estate ni boleh dikatakan semua tempat dilarang masuk..untuk kenderaan 4roda la.. kalau mase ade pelawat luar negara dtg lagi la..semua yg nk memancing dilarang masuk..jln nak masuk ade gate..polis bantuan yg jaga. :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

nini : paling murah dah rasenye..kalau paling dekat kat pekan sungkai pun harga haruan ni dh berbelas rggit 1kg..

renjer jual kat tmpat sendiri lagipun,tk kan nak jual mahal2..renjer jual ikut same je harga dengan orang yg jual pagi2 tu jugak :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

deru ombak : betul tu..semua tu dugaan kecil je bg renjer..biasa la manusia ni mmg mcm2 hal lah :P

madi said... Reply To This Comment

yang paling besar tu brape kilo pulak renjer???

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : yang tu kecik je..1.1kg..dah susah dah nak dapat yang besar sekarang :P

man badak said... Reply To This Comment

salam renjer..port haruan ulu basir ok x?? skg hujan manjang mesti air naik.. teringin jgk nk folow renjer..asyik dok tgk je dlm blog renjer manan tahan..sy dok sg.panjang je... kalo renjer nk tlg sy pasarkan ikan kt sini pon boleh jgk..tp xde lah mahal mcm tempat renjer..skilo rm10 je.. skilo ke atas rm12

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@man badak w,salam...


ok jugak tu harga ikan kat sana..kt ulu basir sekarang ni pokok sawit tanam semula..byk port2 mcg haruan dia dah kambus..klu banjir pun ikan dh kurang xmcm dulu..lgpun injin pam air banjir besar2 kt ulu basir tu..klu air naik sekejap je dia pam air kluar..ikan pun xdan nak pesta :)

man badak said... Reply To This Comment

owh yeke.. habis renjer p port mana skg ni??? dah x pegi ulu basir ke? ulu basir ada patin ke??

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@man badak buat masa ni xkemana..sesekali turun kolam siakap je kt rawang tu..selebihnya siapkan perambut yg di tempah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...