IKAN SEPAT DAN IKAN PUYU




ASSALAMMUALAIKUM



-ikan puyu-
|


Misi sebenar renjer ingin menjaring ikan puyu je..ade member renjer yang teringin sangat nak makan ikan tu...member punye pasal, renjer pon redah ajelah hehe..dah bertahun rasenye renjer ni tak terjun ke paya..sesekali try,nak tau jugak ape bestnye menjaring ikan ni??? letih rupenye main jaring ni..dah la basah kuyup+berselut badan..(memancing jugak best,badan pun bersih je) renjer memang takde jaring pun.. terpaksa la renjer ajak member renjer (najib) yang memang otai bab  menjaring ikan puyu ni..gune jaring najib jelah..

kalau bab lubuk ikan puyu serah je kat najib ni..tau la die mane nak turunkan jaring kang..lebih kurang pukul 10 pagi kami sampai ke lokasi..rupanya kawasan lubuk ikan puyu yang najib bawak renjer ni memang tak jauh pun dari kawasan yang selalu renjer memburu ikan haruan..selesai je kami labuh semua jaring,kami pun mula la merayap jenguk-jenguk kot-kot ade kawasan lain yang lebih menarik...




sampai je kat satu tempat ni..renjer terserempak pulak member renjer si shahrul..duk asyik melayan ikan sepat..mase renjer datang tu dah banyak jugak hasil yang die dapat..teringin jugak nak join,sementara menunggu jaring mengena...mula-mula renjer test pinjam je rod si shahrul ni..perhh!! memang best la..banyak sungguh ikan sepat kat lubuk yang die mancing ni..

mula-mula test je..lepas tu renjer ngan najib buat rod sendiri la..kitorang pakai pelepah sawit je jadikan rod..tali ngan mate kail pinjam je kat shahrul..umpan pulak memang dah banyak shahrul ni bawak..lepas tu sekor demi sekor la pulak kami daratkan..berpuluh ekor jugak la ikan sepat yang kami dapat memancing...




lame dah renjer tak memancing ikan sepat..layan jugak walau guna pelepah sawit je..sampai habis umpan cacing halus yang shahrul ni bawak.. lepas tu baru kami ke lokasi yang kami menjaring tadi..start pulak kutip hasil yang sangkut kat jaring.. banyak jugak ikan puyu yang sangkut kat jaring.. tapi semunye dah mati.. lame sangat kami tinggal.. layan sepat punye pasal la hehe...



nota renjer : lepas ni renjer nak plan trip memancing ikan sepat lah..seni woo layan ikan sepat ni...


18 komen tak kire kaki pancing:

Подтверждаю (fadzli) said... Reply To This Comment

as salam..
wah..rindu nak memancin..
eh..ikan sepat ni boleh guna untuk umpan ikan toman batik ke?

ni area mana ni?
lubuk best. hehe

Jemput ziarah membaca entri pakcik.. ;)
syukran..entri terbaru :


Orang Gila Dibenarkan Solat


Entri sebelum ni :


Tahan air kencing punca kerosaKan buah pinggang dan pundi kencing


Cara meringankan solat dalam Islam

renjerkabloi said... Reply To This Comment

fadzli : kalau nak buat umpan lagi bagus guna ikan temakang tu, kalau ikan sepat cepat mati..

dapat ikan sepat ni kat estate ulu basir jugak :P

Deru Ombak said... Reply To This Comment

Huh!! Best buat ikan pekasam... Cis! Cis! Bila la dpt join renjer ni...saya nak ajak my bro sekali, sebab dia pun pemancing tegar laut dalam.

pizli said... Reply To This Comment

Terus terang cakap, aku jealous tengok ni.. hehe..

anamizu kaito said... Reply To This Comment

wahhh! wahhhh! dan wahhhh!!!
manyaknye renjer dapatttt!!! =)








cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

deru ombak : wah btul2 nak join renjer ke ni :P berani ke masuk hutan2,paya2 ni??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

pizli : nak cemburu apenye..jom la join hehe :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : kadang tu byk je..kadang2 tu xde jugak :P

lame dah cik ana tak mkn ikan sungai ngan renjer..bz je ye :P

anamizu kaito said... Reply To This Comment

aah bz sketla skrg nih renjer.. esok pon bz gak..bz nak kena p jemputan kenduri kawen kwn2..hehe







cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : oo..ok esok jumpe kat kenduri tu :)

madi said... Reply To This Comment

perhh! si celoreng gergasi! mane port ni renjer?? gile ah! ikan sepat pun boleh mancing hahaha..............

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : ha terkejut ke ikan sepat pun boleh di pancing hehe.. tahu teknik mesti dapat punye hehe :P

Deru Ombak said... Reply To This Comment

Huh! Renjer cabar Deru Ombak ?? Hahaha

renjerkabloi said... Reply To This Comment

deru ombak : cabar tu dak la..kang dah datang nyesal pulak hehe.. lubuk kat tempat renjer ni semua teruk2 :P

pulsowanie said... Reply To This Comment

awww...sedapnya...buat gulai best ni..sedekah sikit ikan tu xmau ka?

sambut Maulidur Rasul sana sini tapi bila Valentine Day berkepit dengan pakwemakwe sana sini..apekebende?
http://pulsowanie.blogspot.com/2012/02/sambut-maulidur-rasul-tapi-sambut.html

lieynanilaz said... Reply To This Comment

alahai renjer...lama saya tak makan ikan sepat n puyu...kalau keli tu selalu sangat...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

pulsowanie : nak ikan datang la melawat renjer hehe :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

lieynanilaz : lagi lame tak mkn lagi teringin la kang hehe.. ikan sepat n puyu pun dah tak banyak macam dulu dah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...