TEKNIK MEMASANG UMPAN KELAPA SAWIT PERAM



ASSALAMUALAIKUM


Kalau entry yang lepas berkenaan umpan sawit peram ni renjer post gambar je..kali ni renjer record je  terus teknik untuk memasang kail menggunakan sawit peram ni.. mungkin entry yang lepas tu masih ada lagi kaki-kaki pancing yang kurang memahami teknik sebenar untuk menggunakan umpan sawit peram ni...maaflah sebab  kualiti video ni je kurang memuaskan.. ade part-part yang kabur sikit... almaklumlah gune kamera canggih sangat.. jenuh pulok nak ejas-ejas kasi betol-betol clear..hehehe.. ape-ape pun korang boleh komen kat entry ni kalau ada lagi yang masih kurang faham... jom layann!! =P





-badau paya mati sg sungkai-
|


entry berkenaan umpan sawit peram tapi hasil die badau ni?? (ikan haruan) ape kes??? 

ha ni renjer nak story sikit..mula-mula plan  renjer dengan hakim ni memang nak ke sungai bernam la..cuma kurang pasti la air sungai ok ke tidak..pagi tu renjer suruh hakim je intai dulu sungai bernam ni sama ada air sungai tu ok ke tidak..pasal pada sebelah malam tu hujan lebat..lagi pun hakim memang gerak dari tanjung malim melalui anak-anak sungai seperti sungai behrang dan sungai slim...

keputusannya air sungai kurang cantik la..trus kami ubah plan ke sungai sungkai je..kebetulan renjer ade pinjam dslr  hakim punye tempoh hari.. tu yang terus teringat nak record teknik pasang kail kat sawit tu.. lokasi kami kat bawah jambatan sungai sungkai tu je.. mula-mula kami sampai tu kami dah prepare la ape yang kami nak tunjuk mase nak record video tu..siap je rakam baru kami start memancing...




hakim je yang labuh satu joran berumpankan sawit peram kat sungai sungkai tu..renjer pulak ke sebelah sungai sungkai, ade satu sungai mati kat tepi jambatan tu..cadang tu nak terai cari ikan haruan je..kebetulan ade katak lebih dari trip ke estate soonseng tempoh hari..mula-mula tu teruk jugak nak memancing haruan kat port ni..semak sangat dah kawasan tu..

redah punye redah jumpe jugak la kawasan yang boleh untuk casting..tak sangka pulak besar-besar jugak haruan kat port tu..berapa kali putus tali pancing renjer kat port tu..sambar je terus masuk reba..tapi 5 ekor jugak la yang tak bernasib baik hehe..duk tengah asyik je layan haruan dengan hakim,tibe-tibe je dengar bunyi loceng dari joran hakim yang berumpankan sawit peram tu..bergegas la hakim..tapi malang..ikan tu dah sempat lucutkan diri dari kail..cara tarikan tu ditambah dengan  tunduk rod joran hakim tu,renjer tengok memang ikan yang saiz besar..cuma takde rezeki je...takpe next trip kita serang lagi kat lokasi port tu..



nota renjer : bila ilmu dikongsi bersama..tiada rasia lagi..selebihnya terpulang pada rezeki masing-masing...




24 komen tak kire kaki pancing:

Anak Ulu Cheka said... Reply To This Comment

terbaeekk dari renjer :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

A U C : boleh dikongsi bersama :P

syamsid dhuha said... Reply To This Comment

terbaik !! eh ni macam kat jambatan nk pegi kampung gajah kan . renjer ade jual ikan fresh ke kat situ ? hehe

renjerkabloi said... Reply To This Comment

syamsid dhuha : jambatan ni kat sungkai la..yang nak ke kg gajah tu jmbatan sg kinta kot..yg ade orang jual ikan tu...

mameramni said... Reply To This Comment

hoi..xpernah2 aku dapat besaq tu...dapat pn yg halus mulus je..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

mameramni : kalau kena lubuk msti dapat punye yang besar camtu..kena rajin la cari port best2 :P

Deru Ombak said... Reply To This Comment

Wah.. Lama Deru Ombak tak jenguk lubuk ikan di sini.
Bertambah lumayan ye renjer.. Beso Betul haruan itu

renjerkabloi said... Reply To This Comment

deru ombak : alhamdulilah la rezeki renjer setakat ni.. naik hanyir satu badan bau ikan hehe
:P

Deru Ombak said... Reply To This Comment

Renjer gi mancing tiap hari ke atau hujung minggu jek...
Eeeeee... Kalau dekat Deru ombak nak ikut sungguh redah paya... Hehehe..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

deru ombak : kira dah jdi kerjaya la memancing ni..tolak 4 hari je g kebun sawit dlm sebulan..selebihnye memancing la :P

Anonymous said... Reply To This Comment

slm..ko ada berapa pancing renjer. nak jadi pemancing hebat mesti ada berapa pancing?? aku ada beli mancing cokia je..segan gak kat member2 aku pakai mancing murah. hehehe...ikut kemampuan

anamizu kaito said... Reply To This Comment

wahhhhhh dahsyatnye!!! besarnye ikan haruan!!! tak lame lagi jadi femes mcm najwa latip la renjer!!! hehe






cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

tampa nama tu : set pancing renjer pun suma malaysia punye je..xbyk pun..sume dah jahanam sebap byk layan haruan.. renjer minat jenis shimano tu..ade je keluaran baru mesti renjer sapu :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : uishh! boleh femes ke hehe... jauh sangat nak jadi terkenal pun.. biar orang kenal renjer sebagai sifu cukup la huhu :P

mameramni said... Reply To This Comment

kalau la kelapa sawit tu peram lebih masa..ada kekurangan kualiti umpan ka?..sblm ni peram 1minggu dalam plastik..lpas tu sminggu lagi dalam kertas dan plastik..kalau xd trip dlm minggu kedua..umpan 2 bleh guna lagi utk trip minggu ketiga?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

mameramni : boleh je guna selagi sawit tu tak kering..jangan dedahkan kat panas je..kalau sawit tu dah betul2 buruk,ikan lampam jela yang paling suka :)

erlias said... Reply To This Comment

renjer ni mmg xkedekut ilmu la haha..terima kasih..bagi info yang sgt berguna :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

erlias : same2 :P renjer sentiasa akan berkongsi ilmu :P

Anonymous said... Reply To This Comment

renjer. Bila kita boley pegi mancing sama2 kat sungai sungkai. Sya duduk kat kampung air itam. Selalu jugak dulu sya turun sungai sungkai. Ada jugak dapat kelah tp semua kcik2 x sampai 1 kilo. Sy pakai umpan per0t ayam. Renjer selalu turun mancing area mana sg sungkai. Sy selalu turun y dkat dgn perak m0tor tu.

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : oh sg sungkai ke?? dulu renjer selalu memancing area 6b ke sg c,jong.. klu dulu ok lg sg tu,tpi skang ni orang dh suka main karen kt sg tu.. nk turun memancing pun dh xbest kt sg tu :p

Anonymous said... Reply To This Comment

salam renjer,nak tanya peram dlm plastik tu cpur air ke atau letak klpa sawit je dlm plastik tu?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : jgn campur air sikit pun..kalau boleh mmg nk bg sawit tu buruk kering je..biar sampai berlumut kuning kat kulit sawit yg diperam tu..balut paper masuk plastik mcm tu je..jgn bukak selagi belum betul2 jadi.. 2mggu atau lebih 2 minggu pun xpe :)

sham said... Reply To This Comment

renjer, maaf tumpang lalu. saya belum pernah mancing sungai. rumah mentua dekat sungai perak. teringin nk pancing tapi tak tahu umpan mujarab. kalau sawit tu tak peram tak jadi ker? terus amik yg fresh dr pokok? minta nasihat dr sifu renjer - sham

mohd saiful said... Reply To This Comment

klu diperam lg menarik..ade bau sikit..yg fresh buahnye agak keras sikit..tapi boleh guna jugak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...