KOLEKSI CENDAWAN BUSUT 2012



ASSALAMMUALAIKUM





Lubuk rezeki..kat estate ni la renjer turun cari ikan dan kat estate ni jugak la renjer kutip cendawan busut ni..kalau cendawan ni hasil die lagi lumayan dari cari ikan..memang renjer pulun cukup-cukup la..lagi pun musim cendawan ni 4 hari je...

last renjer turun ke estate ni mase mancing ikan haruan tu..ade la tengok bebudak meronda kat estate tu..renjer dah dapat agak dah mungkin bebudak ni cari cendawan..balik dari memancing tu ade la renjer terjumpe sikit..tapi yang saiz kecik-kecik je..nak cabut pun tak boleh nak pegang lagi..




pagi esoknye lepas renjer jual ikan haruan kat pasar terus bersiap nak ke estate tu..mula-mula tu berat jugak nak pergi cari cendawan ni..hati rase lebih pada nak pergi memancing je sebenarnye hehe...umpan pulak memang renjer dah stanby banyak..tapi atas desakkan rakan renjer (yas) kami pun pergi la jugak cari cendawan ni...lagipun lame dah tak makan cendawan ni..bajet cari tu untuk dapat lepas buat makan sendiri pon  jadi la..

lebih kurang pukul 11 pagi kami sampai kat lokasi estate ni..cari punya cari...perhh!! memang rezeki la..banyak betul kami jumpak cendawan ni..kutip punya kutip,penuh la 2 guni baja yang kami dapat...tak sangka sungguh boleh dapat sebanyak tu..




balik dari cari cendawan tu terus je kami bersih-bersih kan..nak trus bawak pegi jual rasenye macam dah tak sempat je..dah lewat petang dah..siap je bersihkan terus save dalam peti ais je..kesemua cendawan yang dapat kami cari 30kg..dan la jual 10kg..orang datang beli mase kami bersihkan cendawan tu..

pagi esoknye pulak kami sambung pegi cari lagi..kali ni pun kami dapat banyak lagi..lebih kurang 35kg kesemua yang kami dapat..balik tu terus bersihkan cepat-cepat la..plan dengan yas nak bawak jual ke pekan rawang je..lebih kurang pukul 2 petang kami gerak nak ke rawang..sebelum tu sempat la renjer promote dulu cendawan ni kat blog renjer..entry sebelum ni (cendawan busut dan ikan haruankat situ saje dah orang tempah 24kg..tinggal renjer nak packing pastu tunggu diorang datang ambik je..selebihnya kami jual kat tepi jalan kat pekan rawang tu la.. berebut orang datang beli..sekejap je jual dah habis..




kalau selalu la dapat jual cendawan ni memang lumayan la..tambah pulak jual kat pekan rawang ni..ramai sungguh peminat cendawan..diorang dah tahu cendawan ni bermusim..bukan selalu nak dapat makan pun..tu yang kalau jumpe je orang jual cendawan ni,terus beli je..

kadang-kadang tu je ade orang yang  datang tu,pelik je bila tengok cendawan ni..mungkin tak pernah tengok kot..sebab tu renjer promote cendawan ni kat blog..bile ramai dah tau pasal cendawan ni mesti nak try rasa kan..bila dah rasa tau la sedapnye macam mane..hehe kalau yang belum pernah rase tu baik cuba..sedap weii!! cendawan ni bermusim.. kekadang tu setahun 2 kali je tumbuh..tu pun bergantung pada cuaca la..




nota renjer : bila musim cendawan busut ni.. kira renjer dapat duit bonus la selain dapat duit jual ikan...


18 komen tak kire kaki pancing:

Anak Ulu Cheka said... Reply To This Comment

boleh buat kenduri tu ;)

hakim al-ikhsan said... Reply To This Comment

untung la..isnin sungai jom

anamizu kaito said... Reply To This Comment

wahhhhhh!!!! saudagar cendawan kembali!!!! hehe





cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

a u c : selesai dah pun semua..renjer jual kat pekan rawang je :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

hakim : untung la sikit hehe..isnin ni boleh la dah plan nak g mncing mane2..sabtu ahad je xbleh g..joe kawen..nti ko dtg la..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : rezeki terpijak hehe.. renjer dah save sikit cendawan tu untuk kita wat mkn2 nti :)

blog-tips-kurus said... Reply To This Comment

rejeki.. rejeki.. :-)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

blog tips : lumayan2 hehe :P

lieynanilaz said... Reply To This Comment

cendawan ni bermusim...saya suka kalau digoreng atau buat sup..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

lieynanilaz : paling bes kalau wat tomyam..uhhh! :P

madi said... Reply To This Comment

banyaknye cendawan!! nape tak halo aku ni renjer hui! :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : ala ko sibuk pun..bukan boleh blk kg pun huhu :P

Mohd Noor Sulaiman said... Reply To This Comment

kalo ade lg telepon lah pak aji nor. takkan nak makan sorang jer. biler lg musim udang?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

pak aji : kalau musim cendawan ade je bawak jual ke rawang tu..

musim udang lame lagi kot..air sungai banjir lagi sekarang ni :)

Anonymous said... Reply To This Comment

Jual ke cendawan ni? camne kalau saya nak beli? ader lagi tak?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@Anonymous jual je..tapi cendawan ni bermusim..tahun ni punye dah lepas..mungkin hujung tahun ni pulak kot musim die.. biasenye kalau banyak cendawan ni, renjer pasarkan kat pekan rawang je..

tuwuffa said... Reply To This Comment

bos..ade tak utk sekarang...sy tgh ngidam..suami cari xjumpe..huu~

Tam said... Reply To This Comment

tuan renjer berape rm sekilo..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...