TRIP IKAN HARUAN KE ESTATE SOONSENG




ASSALAMUALAIKUM






Perjalanan mengambil masa lebih kurang satu jam dari felda renjer untuk kami sampai ke lokasi ke estate soonseng..misi kami ingin memburu ikan haruan..walaupun air sudah betul-betul surut dan ditambah pulak cuaca yang cukup panas pada hari yang kami turun tu..misi kali ni renjer bersama abang renjer(anjang),adik renjer (bart) dan juga sorang housematenye (wan)..diorang ni balik bercuti dari kl dan ingin rasakan sendiri tarikan ikan haruan...     

dengan berbekalkan 90 ekor umpan katak.. kami mula mencuba dari satu tempat ke satu tempat..banyak jugak lokasi yang kami redah baru la betul-betul jumpe tempat yang dikira agak lumayan..air dah surut memang susah sikit nak memburu ikan haruan kat estate soonseng ni.. tak macam mase air masih banjir..ikan-ikan haruan ni keluar dari kawasan persembunyian..





biasenye mase air masih banjir, renjer sorang pun dah boleh dapat berbelas-belas kilo ikan haruan ni..trip kami kali ni 4 orang turun, baru boleh dapat berbelas kilo..berbeza sungguh kan..tapi takpela..mungkin rezeki kami takat itu je. .bukan la tak berhasil..cume kurang sikit jela..

tu pun dah lewat petang baru kami jumpe lokasi yang agak menarik..mungkin sebab cuaca panas same..bile cuaca terlalu panas ikan haruan ni pun kurang aktif..kalau rajin turun malam mungkin hasil boleh lebih..tapi kene berperang dengan nyamuk dulu la hehe...






nota renjer : walaupun hasil agak kurang..kepuasan dapat rasakan sendiri tarikan ikan haruan dah tercapai.. kate wan la.. die first time memancing ikan haruan ni..



12 komen tak kire kaki pancing:

BARD said... Reply To This Comment

wan,cakap nak pergi lagi!!

haffihsapri said... Reply To This Comment

gila best

renjerkabloi said... Reply To This Comment

bart : jom je..bile2 pun xpe hehe..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

haffihsapri : pengalaman baru mmg best ar hehe..

Keong said... Reply To This Comment

kenapa dlm estate tu ada landasan keretapi ya ?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

keong : oh tu landasan kreta api angkut buah sawit ke kilang..kawasan tu luas tu yang diorang gune kreta api...

anamizu kaito said... Reply To This Comment

owhh aah la tu ha ade rel keta api..owhh untuk angkut sawit rupenye ye renjer.. laju je renjer bwk mtor tu ha..hehe





cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : laju la,dah xsabar nak memancing hehe :P

madi said... Reply To This Comment

ko pun dah terjebak ye bart hahaha...boleh turun same2 nti hehe...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : baru nak berjinak la tu..lepas ni diorang pun nak ade set joran sendiri hehe :)

helmi tanjung said... Reply To This Comment

puas kalau dapat join ni..semua casting ke??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

helmi : jom la hehe..casting je semua ni..umpan katak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...