terbang si enggang



assalammualaikum..



-burung enggang-
|

Terbang bebas si burung enggang,singgah bertenggek di pokok kelapa sawit mati..tanpa mempedulikan renjer yang sedang kagum melihat gerak gerinya..gambar burung ni renjer ambik mase turun memburu ikan haruan tempoh hari..terpaku renjer sekejap..cantik burung ni kan..bukan senang nak jumpe burung enggang yang jenis paruh merah macam ni..rasanya burung jenis macam ni banyak kat sarawak je...

banyak kali rasenye dah renjer jumpe tapi tak pernah berjaya nak amek gambarnye..kali ni je renjer berjaya snap 2,3 keping..maklum la guna camera henpon je..dari jauh memang tak jelas la..try datang dekat pastu renjer mintak izin..huhu..burung ni macam mengerti pulak..dia buat tak reti je renjer datang dekat..siap angguk2 kepala pulak..dah ready nak bergambar la tu hehe...




kalau turun ke sungai, lagi la macam2 jenis burung yang renjer jumpe..kalau ade camera canggih sikit dah tentu2 banyak koleksi gambar2 renjer selain gambar2 ikan..harap2 satu hari nanti ade la rezeki renjer nak memiliki camera yang terbaik kan :P 

2,3 hari ni renjer tak sempat nak turun ke sungai lagi..tolong cik ana je kat pusat jalur lebar..ade pelawat dari luar negara melawat felda renjer dalam program ( melihat pembangunan luar bandar )..sedikit sebanyak kena la tolong2 diorang pulak..dah banyak diorang tolong renjer dalam dunia IT ni..kena balas budi la hehe...dah selesai je program tu nanti baru la renjer boleh plan trip nak ke sungai...:)




nota renjer : puas hati dengan dunia sekeliling..sentiasa mendapat semangat dan dorongan :P



20 komen tak kire kaki pancing:

madi said... Reply To This Comment

orang mane yang sudi melawat felda kita tu??? hui dasyat tu hihi :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : ramai..40 orang semua..dari china,india,indon,pakistan,bangla,nepal,australia,negeria, pastu mane2 lagi tah :)

ahowk orang islam said... Reply To This Comment

hyes.. abg renjer dah kembali.. amin utuk cita2 abg renjer nk beli camea tu.. klu nk jgn lupa tanya kekawan.. :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

ahowk orang islam : kalau ade rezeki renjer nanti la :P halo2 la kang hehe :P

abah khalisha said... Reply To This Comment

kat kawasan felda mmg byk burung enggang

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abah khalisha : a,ah memang banyak..tapi kebanyakkannye yang paruh putih tu :P

anamizu said... Reply To This Comment

terima kasih renjer byk tolong kami.. jasa renjer mmg akan kami kenang..terbaekla renjer!! hehe






cik ana & cik ida

ahowk orang islam said... Reply To This Comment

renjer.. kawan nak mintak tolong.. renjer masuk kat blog kawan yg baru. sebarkan post yang beru pasal sos ada kandungan dna babi tu..copy je..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : same2 :)

lagi pun cik ana dah banyak tolong renjer dari zero ke 999 hehehe :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

ahowk orang islam : insyallah renjer akan copy nanti :P

ahowk orang islam said... Reply To This Comment

trima kasih renjer.. ^^,

Qu azniza ;) said... Reply To This Comment

ok nampak gak burung tuh

Fatin Mraz said... Reply To This Comment

tahniah renjer..finally dpt capture si enggang itu...

nway, ur name featured in my latest entry.. jemputlah baca..

;)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

ahowk orang islam: same2 ahowk..dah copy dah kat new entry..hehe

renjerkabloi said... Reply To This Comment

Qu azniza ;):aah nampak tp x bpe clear sgtla.kalo dpt DSLR konfem lagi cun..hehe

renjerkabloi said... Reply To This Comment

Fatin Mraz:terima kasih fatin sbb mention renjer kat new entry tu..hehe.. patutla tersedak renjer makan nasik,ada yg sebut rupenye..hehe

anakjulok (awe) said... Reply To This Comment

wow renjer...susah tu nak jumpa enggang paruh merah kat semenajung ni...kalau paruh putih tu banyak..kat kampung gajah perak ni pun ada yg paruh putih tu...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

anakjulok (awe) : tu la..renjer pun biase jumpe yang paruh putih tu je :)

Raidenovich said... Reply To This Comment

Burung ni suka makan bunga betik & bunga durian.sekarang dah susah nak jumpa yang macam kat sarawak tu,banyak kaler itam putih je.masa felda saya masih baru dibuka,boleh lagi la nampak yang macam kat Sarawak tu.

renjerkabloi said... Reply To This Comment

Raidenovich : mungkin pokok2 hutan dah banyak ditebang, burung2 tu pun dah berpindah kot kan.. lagi pun burung tu jadi buruan orang2 asli.. sedap kot isi die.. lagi pupus la kan :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...