CENDAWAN BUSUT




ASSALAMMUALAIKUM...




-CENDAWAN-
|


Rezeki terpijak kata orang..renjer balik dari memancing tempoh hari terjumpa cendawan busut ni..lama dah cendawan ni tak tumbuh..musim-musim hujan ni ade la dia muncul..tapi tak banyak pun..sempat jugak renjer pusing-pusing kot-kot ade lagi dekat kawasan kebun sawit tu.. 

pusing punya pusing jumpe jugak la sikit-sikit lagi..tak banyak agaknya tumbuh kat kawasan ni..jadi la dapat dalam 2,3kilo je..lepas la renjer nak wat makan sendiri je..kalau dulu-dulu sekali dia tumbuh banyak..siap renjer boleh jadi toke la,bawak pegi jual kat KL..hui lumayan hasilnya..kira bonus tahunan renjer la hehe...tahun ni tak mau pulak dia tumbuh banyak..urmm takde la bonus renjer untuk tahun ni  :(




balik tu renjer terus kupas cendawan ni..wat tumis..perhh rasa dia!!! hehe...yang selebihnya renjer save untuk makan besar dengan teamrenjer nanti..kami dah plan untuk makan malam sabtu nanti..masing-masing cari hasil sungai untuk jadi juadah malam tu kang..renjer pun dah sedia 2 ekor ikan kelabau..dapat petang semalam..turun intai-intai kat sungai bernam semalam..air sungai masih dalam lagi.. port renjer  dekat atas jambatan je..tu pun berhasil...





nota renjer : nantikan next entry, lepak santai atas jambatan sungai bernam..


20 komen tak kire kaki pancing:

ahowk orang islam said... Reply To This Comment

pehhh.. terbaik arr.. kat cni lain sikit cendawan dia.. ada tumbuh bnyak time musim dia.. msti sedap ni

renjerkabloi said... Reply To This Comment

ahowk : kat tempat renjer pun bermusim cendawan ni.. memang sedap kan :P

anamizu said... Reply To This Comment

renjer punye resepi cendawan the best! TQ sbb bagi cik ana merase!! hehe





cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : kalau dah cendawan original ni masak ape pun sedap :P

nnti kita bakar ikan lak tau.. stok ikan kelabau dah ade hehe :)

madi said... Reply To This Comment

dah lama tak makan cndawan ni.. sedap sangat2 kan...teringinnye nak makan :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : memang sedap la hehe,,ko nak balik la kg :P ade la lagi sikit :P

Abe Din said... Reply To This Comment

Salam renjer.. Teman ada tanam candawan tiram kat belakang rumah. Cendawan yg renjer jumpe tu pelik sikit bentuk dia...teringin sungguh nak rase. Ada rasa mcm cendawan tiram ke? ke lagi sedap? Huuu..

pizli said... Reply To This Comment

Cendawan busut adalah makanan yang paling sedap di dunia!

a.k.a Fatin Mraz said... Reply To This Comment

teringat pepatah melayu.. bgi cendawan tumbuh selepas hujan..
hehee..

cendawan busut? renjer x der ke amik gambar cendawan tuh sebelum dicabut?

pernah tgk cendawan tumbuh kat tunggul kayu.. kat busut belum pernah tgk lagi..

badaq said... Reply To This Comment

Mak ehhh..kecor mulut teman..lama benor teman tak makan cendawan busut nie..Kalu buat masak lemak .....tak tau nak cakap ler renjer ooiiii! Nengok cendawan tu pun mau malam nie tido letak tangan ateh dahi....

Anak Ulu Cheka said... Reply To This Comment

tempat kita kat pahang dipanggil kulat tahun
masak tempoyak pergghhh best wooo

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abe din : w,salam :) cendawan ni memang sedap sesangat hehe..dia tumbuh pun bermusim..yang cendawan tiram tu pun dah sedap ini kan pulak cendawan yang original punya :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

pizli : betul tu hehe...paling sedap kan :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

fatin mraz : cer cek kat lavel cendawan tu..ade gambar2 yang musim2 dulu2 tu..:)

siap renjer masuk paper cosmo lagi pasal cendawan busut ni hehe....

kalau yang tumbuh kat kayu tu jgn sebarang ambik je..takut yang beracun :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

badaq : naye le kome ye hihi :P paling bes cendawan ni wat masak tomyam.. perhh!! leleh liur dah hehe :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

A U C : kat kedah pun orang panggil kulat tahun jugak..kat tempat renjer je namenye cendawan busut.. pasal tumbuh kat busut2 :)

madi said... Reply To This Comment

mgu ni aku balik kot..ade ke lagi cendawan ni renjer?? save la sikit..dapat sepuluh kuntum pun jadi la..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : mane ade dah..renjer pun dapat sikit je ha..xbyk pun tumbuh..xde rezeki ko la tu hehe :P

badaq said... Reply To This Comment

Terai dulu buat masak lemak renjer..baru tau dier punyer penangan..hahahahahah

renjerkabloi said... Reply To This Comment

badaq : cendawan nye pun dah xde hehe, nti kalau tumbuh lg renjer try buat masak lemak :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...