REZEKI SELEPAS AIDIL ADHA





ASSALAMMUALAIKUM..






Hasil terbaru renjer turun bersama rakan renjer : ajai... malam selepas aidiladha..malam tu lebih kurang pukul 11 malam kami sampai ke lubuk..selesai dirikan khemah dan labuhkan joran kami pun cepat-cepat masuk dalam kemah..tak tahan nyamuk layan corner kat telinga hehe..baru surut banjir, nyamuk memang cukup banyak kat lubuk ni..

tak sampai sejam sembang-sembang ajai dah lelap dulu..kenyang makan ketupat ngan rendang kot kih3..sejam sekali renjer keluar cek umpan..takde yang sudi pun malam tu nak pagut umpan joran kami..hujan pulak mula turun subuh tu..apa lagi,tarik selimut join ajai la berdengkur hihi...



bangun pagi tu renjer dah mula tukar semua umpan baru..pagi tu baru ade yang sudi..seekor-seekor ikan lampam kami daratkan..naik je matari,ikan mula galak memagut umpan..termasuk la seekor ikan kelabau yang tidak bernasib baik..



lebih kurang pukul 12 tiba-tiba je mesin joran si ajai berdesing..lentok out rod abu garcia milik ajai..konfem monster ni!! hampir 15 minit ajai bertarung,baru la nampak kelibat ikan yang sangkut kat kail die..ikan patin rupanya..layan punye layan..tup-tup! tusss!! "kesulitan amat dikesali" sekali lucut ikatan kail daaaa...tu la akibat kalau kurang kemas mengikat perambut..besar pulak tu ikan patin tu..kalau berjaya daratkan la..silap-silap boleh pegang rekod terbesar team renjer sungai..

takde rezeki la tu nak makan ikan patin hehe...ape pun hasil kami hari tu dah cukup memuaskan...untuk ajai, pengalaman terlepas ikan patin tu jadikan pengajaran..next trip lu ikat mate kail kemas-kemas ok! :P






nota renjer : makan besar lagi la team renjersungai hehe...




18 komen tak kire kaki pancing:

anamizu said... Reply To This Comment

perhhhhh!!! rezeki hari raya tu!!
dahsat! dahsat!! hehe



cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : rezeki cik ana jugak tu hehe..boleh kita wat makan besar nanti hehe..:P

badaq said... Reply To This Comment

Pergh..makin mengigil lak raser nyer akibat di perangat...next week renjer

renjerkabloi said... Reply To This Comment

badaq : hehe..wa tunggu lu ni kih3 :P

umpan pun renjer dah sale hehe.. 50pcs rm10..

lieynanilaz said... Reply To This Comment

masuk blog ni boleh belajar nama2 ikan...:)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

lieynanilaz : betul tu :) trima kasih sudi singgah :P

abah khalisha said... Reply To This Comment

leh jamu orang beraya tu

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abah khalisha : betul tu..selesai dah pun diorang kejekan :P

madi said... Reply To This Comment

perhh!! terbaekk!! banyak btul ikan kat lubuk tu...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : lepas surut banjir memang bes la...cuaca pun dah ok sekarang :)

badaq said... Reply To This Comment

Hahhah..dah jual???..sampai hati renjer ;(

renjerkabloi said... Reply To This Comment

badaq : stok umpan banyak lagi renjer peram hehe...

Qu azniza ;) said... Reply To This Comment

pakai ilmu apa dapat ikan cm ni..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

qu azniza : ilmu alam sungai la hehe..kat tempat renjer banyak sungai yang masih banyak ikan :) senang la nak dapat...

madi said... Reply To This Comment

lubuk ni kalau naik kereta boleh sampai kot??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : boleh je..tapi kene masuk ikut slim river la.. pastu kene jalan ikut tepi lombong..jauh jugak la..:)

badaq said... Reply To This Comment

ok..tapi lately sibuk skit ler renjer...maklum ler ujung taun...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

badaq : xpe..bila2 mase pun ok.. jnji bgtau je awal2 :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...