EDISI IKAN HARUAN



ASSALAMMUALAIKUM..



Misi renjer untuk turun ke lubuk sungai bernam pagi tadi terbantut disebabkan mendapat info dari rakan renjer (apis) yang turun lebih awal selepas subuh pagi tadi..air dah banjir,keruh teruk pulak tu kate die.. 


-port haruan-
|


lebih kurang pukul 10 pagi tu renjer dah bersiap-siap untuk gerak ke lubuk,kali ni renjer turun bersama juragan nizam,otai dari blogger tokan puakajoran dan juga bersama rakannya cepoi..setelah siap semua barang yang  ingin kami bawak sambil menunggu rakannya cepoi yang masih bersiap,mase tu lah renjer terima call dari apis yang menyatakan air sungai sudah banjir.. 

terpaksa lah misi kami bertukar dari nak ke sungai memburu patin ke memburu ikan haruan..bergegas la kami ke pekan sungkai dahulu untuk membeli umpan (katak) dan mata kail..




selepas balik dari pekan tu kami pun terus gerak ke lokasi..misi kami kali ni pulak,ke estate ulu basir..lame jugak dah renjer tak turun ke lubuk ikan haruan ni..sampai je ke lokasi,air dah semakin naik rupannya..banyak kawasan yang rendah sudah ditenggelami air..biasanya jika air baru naik macam ni,ikan haruan akan keluar dari tempat persembunyiannya untuk mencari mangsa..

gunakan teknik casting paling berkesan..tidak syak lagi! balingan kedua renjer sudah disambar..seekor demi seekor kami daratkan..cuma saiz ikannya je kurang memuaskan..ape pun,kami boleh senyum la untuk hasil kami hari ini..



"juragan nizam dan cepoi next time air sungai dah ok,kita plan trip lain ok"



nota renjer : ikan haruan pun kire ok la kan..janji memancing :P




12 komen tak kire kaki pancing:

waderteam said... Reply To This Comment

taniah bang.. spesis mahal jugak ni.. harga pasaran kat sini rm 18 sekilo. kena kat johore bahru rm 30 sekilo. sy org mintak carikan(kat pasaran bnyak yg bela) pun x tercari lg.. meriah tu... kira ok la dari bodol a.k.a kumpau..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

waderteam : mahal jugak ye.. kat sini harga tolak baru rm8 je..ikut saiz ikan la..

nasib jugak la tak turun ke sungai..kalau tidak mau kumpau jugak hehe :P

anamizu said... Reply To This Comment

perhhhh!!! byknye dapat!!! tererla renjer & team!!! =)





cik ana

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : nak makan sup haruan boleh la dah ni hehe.. renjer belanje ok :P

xteam said... Reply To This Comment

muaahahaha... aduyai..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

xteam : hihi..lumayan kan :P

madi said... Reply To This Comment

hui! haruan pulak! besar2 jugak tu :) bes la kalau dapat turun jugak ni :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : air tgh dalam ni mmg bes la nk cari haruan..blk la kg nak join :P

madi said... Reply To This Comment

sibuk la sekarang ni.. minggu depan la kot kalau nak turun pun :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : ko tu sibuk sesaje hehe...karat la ko pye joran tu nanti kihkih :P

Anonymous said... Reply To This Comment

salam kenalan bang renjer... seronok la kwn baca pengalaman abg ni... teringin sgt nk merasa mancing ruan ni... kalau la ada pelawaan ^_^ kan best... err berkenaan harga pasaran, plg mahal kt kl kwn jmp depa sanggup amik rm40/kg plg murah yg bela tu pun busuk2 kt jusco rm20 tuh....

renjerkabloi said... Reply To This Comment

mahal tu sampai rm40..buleh kayo renjer hehe.. nak join renjer halo2 je..kalau xde pe2 hal la,mesti jadi punya :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...