INFO TENTANG IKAN TOMAN.



assalamualaikum...

IKAN TOMAN


Ikan Toman adalah tergolong dalam ikan air tawar yang terdapat di Negara

ASIA

termasuk di MALAYSIA.. Di Negara barat ia dikenali sebagai 'snakehead' Dipercayai dibawa oleh peniaga dari Asia dan dilepaskan ke dalam sungai secara haram..

Habitat asal ikan toman ini seperti di kawasan-kawasan seperti di lombong terbiar,tasek, sungai,sungai mati,paya,atau di dalam parit kebun-kebun kelapa sawit..

ikan toman adalah salah satu spesis ikan pemangsa yang ganas dan mudah membiak dengan cepat..ia akan menyerang jika tempatnya telah di ceroboh..ada cerita ikan toman ini pernah menggigit manusia..
untuk menduga ikan toman ini tidak lah mudah kerana ia mempunyai gigi tajam yang mampu memutuskan tali perambut biasa dengan mudah...



biasanya bagi pemancing otai yang sudah biasa dengan ikan ini akan menggunakan tali perambut dawai untuk mengelak dari ia putus..

umpan yang biasa digunakan seperti ikan keli,organ haiwan,atau rapala berbentuk anak ikan yang sesuai dan banyak terdapat di kedai-kedai pancing di malaysia..

nota: info kenali ikan sebelum ingin menjeratnya..:)
by: renjer.

7 komen tak kire kaki pancing:

anamizu said... Reply To This Comment

jiran cik ana pun ade yg bela ikan toman nih..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

anamizu: wah yeke.. ikan toman mmg cntik kalau bela..belang2 bunga badan die.. cik ana tk nk bela ke??hehe,..

anamizu said... Reply To This Comment

teringin je nak bela tp takde aquarium besar..hihi~~

renjerkabloi said... Reply To This Comment

anamizu: ikan toman nie dpt uquarium 5kaki pun da ok.. murah je kt kdai2 pncing tu..

k.a_family Banding said... Reply To This Comment

@anamizu

Jom Try Terokai Memancing aktiviti di pulau banding...

http://jomterokai.blogspot.com/

renjerkabloi said... Reply To This Comment

jom terjah lubuk di sana hehe :P

Anonymous said... Reply To This Comment

hye renjer sungai...sy amat tertarik dgn blog renjer ni..setiap entry mesti ada gambar yg best2 hehe...sy ni baru je nak berjinak jinak memancing ni..kalau boleh share la port2 mancing yg best2 kat area sungkai-bidor-teluk intan...sesekali nak gak balik tanpa tangan kosong :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...