INFO TENTANG IKAN BELIDA.

ASSALAMUALAIKUM..

nie antara koleksi ikan-ikan belida terbesar yang pernah renjer daratkan.. untuk info ikan belida ini ape kate korang yang tanye hehe.. ape yang korang nak tahu korang komen je...







nota: ikan belida ini paling laris di restoran cina dengan harga mencecah rm15 1kg.. isinya telah di ambil untuk dijadikan bebola ikan..alaaa yg fishball tu...

18 komen tak kire kaki pancing:

Bro Framestone said... Reply To This Comment

ikan ini memang sedap buat fish ball kan

renjerkabloi said... Reply To This Comment

bro framestone: ah.ah..memang sedap.. kalau yang lebih tahu isi ikan belida nie buleh dijadikah kuah laksa..:)

anamizu said... Reply To This Comment

wow!! besarnye!!!!!
boleh buat kuah laksa???
sedappnye!!

renjerkabloi said... Reply To This Comment

anamizu: sedap! hehe.. nti renjer buat kite makan puas2..:)

anamizu said... Reply To This Comment

wahhhh!! bes3!! knfem nti buat tau!!
boleh cik ana rase..hihi

renjerkabloi said... Reply To This Comment

anamizu: orait:) tpi kne la tgu renjer wat trip buru ikan tu hehe..

azia said... Reply To This Comment

hui ikan ke dainasour tu hahaha...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

azia: dainasour sungai hehe..:)

Anonymous said... Reply To This Comment

errr...abg renjer.....ikan belida ni pancing pkai umpan sawit gak ker??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

mancing ikan ni renjer guna umpan anak ikan la..dengan umpan udang galah.. :P

hasmie mie said... Reply To This Comment

ranjer..nk mancing ikan nie,kt bahagian mane ? besar sungai bernam tu..teringin gak nak try..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

@hasmie mie gambar ikan ni byk koleksi dari lubuk2 sg bernam.. skang ni mmg dah musim ikan belida dan baung, yang renjer mancing ni area estate ulu basir dan skc kg sri kledang..

Anonymous said... Reply To This Comment

renjer! ehehe...assalam...sy nie pminat stia blog renjer wlpon sy xpndai na men blog nie.. :p sy ad soalan skit...kalo pkai umpan ikan sepat bole ke na pncing belida nie? perambut pnjg mne? ikan nie men kt tgh sg ke tp sg? maaf lah byk soalan...sy nie pmncing tgar tp ilmu trsgt lah kurg lg....

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : w,salam..xpe kita boleh kongsi pengalaman..umpan ikan sepat mmg boleh..kalau nk guna sepat yg hidup kena perambut yg halus sikit,pnjang lbh kurang stgah depa..kalu nk ketuk sepat tu pun boleh,, main layang guna batu halus je..cari kawasan yg kurang berarus dan yg kerap ikan belida ni timbul...

Anonymous said... Reply To This Comment

iyeh? klo men dasar ok x renjer? ehehe...bru na brjinak2 ngn air tawar...salu dok buru ngn raja air payau n muara je...btw, time kasih byk2 renjer krana sudi rply...

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : renjer main blida mmg main dasar..blum pernah lagi guna plampung.. rajin2 la sggh sini..kita boleh berkongsi ilmu :)

umar rais said... Reply To This Comment

Ranjer sgt2 hebat.... Nk blajar skill lagend

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@umar rais blajar mengikut pengalaman je :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...