INFO TENTANG IKAN LAMPAM.





assalamualaikum..


IKAN LAMPAM

IKAN LAMPAM tergolong dalam genus pentius iaitu kumpulan ikan yang paling banyak terdapat didalam sungai-sungai kita selain ikan tilapia..inilah antara koleksi gambar ikan lampam hasil dari trip renjer ke sungai di daerah perak seperti di sungai tapah,sungai slim dan sungai bernam..agak mudah untuk menduga ikan lampam ini kerana ia tidak lah memilih umpan..tapi masih ada rasia resipi terbaik untuk memikat ikan ini...



hasil-hasil dari trip renjer ke sungai di daerah perak..




nota: nak join renjer mengail ikan lampam nie jom la.. nak tahu resipi umpan terbaik ikan ni???


32 komen tak kire kaki pancing:

Anonymous said... Reply To This Comment

ape resipinyer yop...cer citer cer citer

.::cintabungablogspot::. said... Reply To This Comment

wahhhh...ikang besoww... mintak sekoq nak masak sweet sour. huhu :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

anonymous la pulak.. ce citer ye hehe.. citer pe?? hantu kak limah balik umah??kahkahkah..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cintabunga: hambik la banyak kat gambar tu hehehe...

anamizu said... Reply To This Comment

wahhhhh!!! besor2nye!!!
buat 3 rasa sedap gak nih!!! uwaaaaa

renjerkabloi said... Reply To This Comment

anamizu: cik ana blnje tau hehe..nti renjer sediakan ikan je..:)

Muhammad Burn said... Reply To This Comment

sy pnh tgk lmpam pejm mata... tak jd mkn ikn tu...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

muhammad burn: ikan pejam mata?? pelik tu.. renjer pun tak pernah tengok ape2 ikan bleh pejam mata...

Muhammad Burn said... Reply To This Comment

time tu mancing pukul 3 pagi... dgn ayh sy. tak tau la slh tgk ke camana. tp memang tak makan. sbb seram. heee

renjerkabloi said... Reply To This Comment

muhammad burn: malam kalau nak memancing mmg kena tahu lokasi,penting tu..lagi pulak kne tahu umpan yg sesuai untuk mengail waktu mlm..ade ikan yg tidak aktif waktu mlm..ke banyakan ikan yang aktif waktu mlm ikan yg jenis menyambar je..

azia said... Reply To This Comment

menarik koleksi renjer nie.. ini betul2 tegar!JGN MARAH..:P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

azia: tk marah pun hehe..

faizal said... Reply To This Comment

jom pi ngail kat air ganda perak

pejalpicing said... Reply To This Comment

aku pnah naik tengalan 4 kilo kat ctu...... tp gambaq xdak... hu...hu

renjerkabloi said... Reply To This Comment

faizal : macam pernah dgar je port tu?? bile nk g?? jom2! ^_^

renjerkabloi said... Reply To This Comment

pejalpicing : 4kilo?? besar tu!! ^_^ tpi ctu tu kat mane?? kat air ganda tu ke???

Anonymous said... Reply To This Comment

selain umpan sawit...pe lg umpan yg biase untuk ikan ni? susah la nk pancing ikan ni kt temerloh.... dh try pkai umpan cacing, cengkerik, anak udang....sume x lyn....huhuhu....

Anonymous said... Reply To This Comment

n....1 lg...npe susah nk dpt ikan kalau mancing time pagi...dlm kul 9 hinggga 12 tghri.. agak2 nape tu abg renjer??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

W,SALAM..Terima kasih sudi singgah..

kalau ikan lampam ni biasanya time paling galak memagut umpan mase matahari mula naik..dan di waktu subuh mase bulan terang..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

ikan lampam ni tidak memilih umpan sebenarnye..cuma ikan ini suka bersembunyi.. teknik paling bagus,selepas umpan sudah di labuh, cuba tabur sedikit demi sedikit sawit yang sudah di hancurkan.. pastikan sawit yg ditabur hanyut di kawasan yg umpan dilabuh tu..

Anonymous said... Reply To This Comment

tq abg renjer...

Anonymous said... Reply To This Comment

jap2...1 lg abg renjer...nk mancing ikan bersisik ni boleh pkai umpan tiruan x?? teknik casting bleh??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

umpan tiruan?? maksudnye rapala?kalau kat sungai ikan sebarau jela yang menyambar pun..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

termasuklah ikan toman dan haruan..

cube awak pergi ke label umpan..boleh blajar cara peram umpan sawit.. kalau kat tempat renjer umpan tu no 1 :P

Anonymous said... Reply To This Comment

oooo....skrg pn dlm proses peram sawit tu..bru 1 minggu..
terima kasih abg renjer...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

owah! bagus tu :) selamat mencuba :P

Amirul IAZ said... Reply To This Comment

salam abg renjer..muka abg renjer ni familiar ler.morg teluk intan ke?..abg renjer,sy cuba mancing lampam kt lombong di tanjung tualang..ikan bnyk tp susah sgt nk dpt..umpan dia sambar tp tk sangkut..mintak advice abg renjer kail ape,ikatan cmne dan umpan yg paling sesuai digunakan?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Amirul IAZ : umpan ape yg digunakan tu?? cuma guna tali pancing yg halus..pastu jgn guna batu..buh kail deret je..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Amirul IAZ : umpan ape yg digunakan tu?? cuma guna tali pancing yg halus..pastu jgn guna batu..buh kail deret je..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous :)

Anonymous said... Reply To This Comment

Nk tnya abg renjer ckit boleh..mata kail saiz bape yg org selalu pakai untuk mancing sungai dan jenama apa..sy pnh try mcm2 mata kail tp mesti ada yg lucut o tk lekat..port mancing area sungai kampar..ikan nye klu dpt mmg besar2 tp yg geram nye bla ikan dh mkn umpan mesti tk sangkut kt mata kail..harap renjer dpt bg pendapat..

Anonymous said... Reply To This Comment

Besar2 lampam..... Geram tengok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...