JENIS MATA KAIL YANG SELALU DIGUNAKAN



ASSALAMMUALAIKUM





-eagle wave-
|


Bukan renjer nak promote pulak jenis-jenis mata kail ni..tapi yang paling banyak renjer gune jenis ini la..untuk sawit peram jela..mungkin banyak kaki pancing kurang gunakan jenis kail macam ni..disebabkan jenis mata kail ni sukar sedikit untuk mengikatnya kerana tidak mempunyai lubang..tidak seperti mata kail lain yang banyak di kedai2 pancing..bagi renjer jenis kail eagle wave ni adalah yang terbaik..cukup tajam dan tidak mudah patah..cepat menusuk ke mulut ikan..hanya sedikit sukar untuk mengikatnya..jika ade kaki mancing ingin menggunakan kail jenis ini renjer syorkan gunakan perambut yang tidak licin..kekejapan ikatan kail sangat penting kerana kail jenis ini tidak mempunyai lubang..untuk belajar lebih cara-cara mengikatnya boleh la melihat step by step di belakang pek mata kail itu...




dan satu lagi jenis kail yang selalu renjer gunakan adalah daiichi..rasenye mate kail jenis ni popular di kolam-kolam mancing bayar..ia jugak bagus kerana tidak mudah patah..jenis kail ini biasenye renjer gunakan untuk memburu ikan toman dan belida..jika ingin menggunakan kail jenis ini pastikan die original japan..ha jangan ingat benda lain je orang boleh copy..kail pun orang copy..terbeli yang copy paste punye, kang sedap-sedap layan ikan besar tup-tup kail patah huh!! memang spoil derrr..hehehe...





nota renjer : ape pun hati-hati la gunakan kail ni..bila kail sudah di mulut ikan berhati hati la untuk membukaknye...





10 komen tak kire kaki pancing:

anamizu said... Reply To This Comment

errr kalo mata kail yg jenis BESAR die mcm kat tulisan header renjer sungai tu jenis ape plak?? hehe :P




cik ana.

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : eh tu hiasan je hehe...jenis tu dah kire yang paling besar :)

madi said... Reply To This Comment

renjer mata kail tu untuk mancing udang pun bagus kan???? yang saiz kcik je...

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : untuk udang memang yg tebaik la :) plg bagus saiz 5 tu yg kcik sekali :)

Anak Ulu Cheka said... Reply To This Comment

suka guna hok mula2 tu kalu mengail ikan kecik :)

abah khalisha said... Reply To This Comment

abah biasa guna yg kt atas tu..senang je ikatnya..renjer leh tunjukkan cara nak pasang umpan sawit peram tu..mekasih

renjerkabloi said... Reply To This Comment

auc : renjer pun gune yang tu..untuk mcing ikan patin pun guna jenis egle wave tu.. :)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abah khalisha : renjer selalu gune egle wave tu saiz 13 untuk guna sawit peram..wat ikat 4mata(mata rambai) sulam je kat sawit tu.. susun satu2 mate tu keliling sawit tu.. :)

xteam said... Reply To This Comment

renjer.... eagle wave ke fire eagle??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

xteam : eagle wave tu yg paling ok.. renjer byk gune jenis tu je :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...