SEDIKIT TIPS TEKNIK MEMANCING IKAN HARUAN




ASSALAMMUALAIKUM





-haruan 2.4kg-
|


Cerita je pasal ikan haruan ni pasti kaki-kaki pancing ni dah tahu cara-cara dan teknik untuk memancingnye.. betul dak??? baik teknik casting atau pun memancing menggunakan rod... paling tidak pun guna batang buluh dan umpan cacing atau cengkerik..tapi bagi yang sukakan sambaran dah tentu la gunakan teknik casting (baling tarik) tu..renjer sendiri pun suka teknik balingan ni..puas!! hehe..umpan terbaik tentulah menggunakan katak selain menggunakan rapala,kipas mata 3 dan kail janggut..gunakan mengikut lokasi la..



sedikit petua sebelum betul2 mahir :-

-untuk yang masih baru dan ingin belajar teknik casting ikan haruan ni boleh belajar atau mempratikkannya sendiri.. bila buat balingan di kawasan yang lapang, renjer syorkan jangan baling ke arah atas.. sebaliknya banyakkan balingan menyerong.. tak kira la dari sebelah kiri atau pun sebelah kanan.. bila dah mahir membuat balingan serong..nanti satu masa korang pasti akan jumpe port yang mencabar..

-bile balingan dah dibiasakan pasti korang dah takkan kira macam mana teruk pun port korang boleh buat balingan..penting tu..ikan haruan yang besar-besar suke duduk port yang sempit-sempit...bile mahir casting..baling umpan pulak sharp je.. nanti ade la rezeki korang hehe...

-umpan pulak kalau gunakan katak..paling bagus kalau membuat tarikkan tu biar real je macam katak tu lompat dari tebing..tu yang meletup kang ikan haruan sambar hehe..satu lagi bila balingan umpan kita dah di sambar, jangan terus menyentapnya..biarkan dalam 4 ke 5 second dan barulah membuat sentapan..(ikan haruan tidak seperti ikan toman yang menyambar terus menelan) kalau umpan katak la..

-bila sampai ke lokasi ikan ni jangan terlalu bising dan banyak membuat pergerakkan dan jangan terlalu rapat duduk di tebing..ikan haruan ni kalau dah terkejut melihat kelibat orang jadi sukar la sikit nak memancing die..

-joran pulak, jangan gunakan batang pancing yang terlalu lembut dan terlalu berat..mesin pancing pulak jangan guna yang terlalu berat..kang guna set yang berat-berat korang jadi letih macam tu je sebelum dapat hasil hehe..tali pancing pun kene ikut kesesuaian mesin.. jangan guna tali pancing yang terlalu kasar..tali terlalu kasar nanti balingan umpan tidak akan pergi jauh..



-port haruan kawasan lapang-
|


sedikit petua dari pengalaman renjer la kirenye ni kan..untuk yang baru nak blajar memancing la..ok kot?? kalau yang dah otai tu boleh senyum la takat ikan haruan ni hehe..
macam dah panjang lebar je ceritanye..








nota renjer : susah sangat guna buluh je buh umpan cacing..guna plampung..
bile berbuih je plampung mula nak tggelam tu sentap je hehe...



26 komen tak kire kaki pancing:

madi said... Reply To This Comment

tips yang berguna...besar ikan tu renjer..dapat kat mane tu???

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : ikan besar tu renjer dapat kat estate ulu basir.. :)

Fatin Mraz said... Reply To This Comment

woww..2.4kg tuh..
byk jenis umpan leh pakai ye renjer.. yang lam pic tuh pakai umpan apa ya?

renjerkabloi said... Reply To This Comment

fatin Mraz : yang besar tu renjer dapat mancing gunakan umpan katak..main teknik casting :)

minat memancing gak ye??

madi said... Reply To This Comment

besar2 ikan pot kat sane ye renjer..tringinye nak datang :)

guna rapala pun haruan sambar ke???

renjerkabloi said... Reply To This Comment

madi : kat tempat renjer ni lubuk ikan hehe...nama je haruan msti menyambar pye :) rapala tengok jenis gak la..lokasi pun ade yg sesuai je nk guna rapala..

anamizu said... Reply To This Comment

wahh byknye tips renjer bagi :P





cik ana.

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana : boleh bljar hehe..nti dah pandai kite g ngil lagi tau :)

Fatin Mraz said... Reply To This Comment

minat juge..tapi dah lama suami saya x gi mancing.. kalo dulu, die g sy folo..

;)

renjerkabloi said... Reply To This Comment

fatin Mraz : bagus la mcm tu hehe.. memahami hobi suami :) mesti seronok je ^_^

abah khalisha said... Reply To This Comment

ha macam ni lah renjer..br lah lagi syok ke sini..pasal ada tip-tip..hheheh..asyik tengok ikan je nak tau juga tip-tip kan...hehhehe..len kali leh guna

renjerkabloi said... Reply To This Comment

abah khalisha : nanti renjer bg lagi tip2 terbaik tau hehe... trima kasih slalu sggh :)

gurucyber said... Reply To This Comment

ni dah tahap dewa pancing nih... tahniah renjer..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

gurucyber : trima kasih sudi sggah.. tahap dewa tu hehehe..sekadar berkongsi sedikit ilmu je :)

apit said... Reply To This Comment

wahh.. beso tu renjer.. anyway.. tips yg sgt berguna.. tq.

romainoor said... Reply To This Comment

tadi sya g makan malam jap dgn isteri..tiba2 je teringat dgn ikan haruan...tu lah nak cari bgai mana nak pancing ikan haruan....sampai kat umah terus buka internet..cari tip2 "BAGAI MANA MEMANCING IKAN HARUAN"..terjumpa lak Blogger Renjer ni...TQ Renjer sbb bagi tip yg sgt bguna.

frendi ananda said... Reply To This Comment

wa wah kecil ya tu ikan.
Pake umpan cacing sutra ya.?
Mantap bro......

angler revolver said... Reply To This Comment

@renjerkabloi

renjer kalo dh smp jmbatan muhibah tu jauh x nk ke ulu basir??

angler revolver said... Reply To This Comment

renjer kalo masok kot jambatan muhibah tu jauh lg ke nk p ulu basiaq?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@angler revolver w,salam...

dah xjauh pun..tpi kenderaan 4roda xdibenarkan masuk..kat estate ni paham2 jela :)

Arip Rip said... Reply To This Comment

nak tnye sikit la renjer....ulu basir kat mne 2....

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Arip Rip ulu basir ni estate kelapa sawit..kawasan ni erea blakang felda gunung besout 5 sungkai perak..tempat ni skang dh xmcm dulu..pokok sawit dh tanam semula..byk port haruan dh di timbus :)

Muhd Faeis said... Reply To This Comment

salam renjer sy nak join boleh?estate soonseng tuh masih boleh maen lg ka?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Muhd Faeis boleh lagi..cuma kawasan tu dah terhad..pokok sawit dh byk yg di tebang..lubuk2 byk yg di timbus :)

Bro hantu said... Reply To This Comment

Terima kasih atas maklumat berguna cara casting ikan toman

Ahmad Ismail said... Reply To This Comment

Dekat jitra kedah dah cemus tangkap ikan haruwan terlampau banyak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...